Co robisz gdy masz do ogarnięcia pracę na konkurs, jutro masz kartkówkę z angielskiego, na poniedziałek masz multum zadań z polskiego i w przyszłym tygodniu jest sprawdzian z fizyki? Oczywiście stwierdzasz że nie ma co robić, odpalasz paint.neta i robisz propozycję mapy religijnej Voxlandu.
Legenda:
Jasnoniebieski - kiryzm
Czerwony - kromeryzm (protestantyzm)
Granatowy - rotriokatolicyzm
Zielony - baradyzm (protestantyzm)
Szary - wandeizm
Ciemny szary - ateizm
Rotriokatolicyzm - well, przyjęli to praktycznie wszyscy i to, że później Barad, Germania i Drawsk przeszły na protestantyzm nie zmienia faktu że Rzym i Kralek pozostały rotryjskie. Rotriokatolicyzm dominuje więc na obszarach należących przez większość czasu do tych dwóch Królestw.
Kromeryzm - voxlandzka odmiana protestantyzmu stworzona przez Heinricha Kromera, za Karola III Wetterburga uznana za religię państwową Germanii (i w podobnym czasie uznana religią państwową Drawska). Wyznają ją mieszkańcy ziem historycznych Królestw Germanii i Drawska.
Baradyzm - religia państwowa Baradu, powstała po ogłoszeniu Króla Baradu głową baradzkiego Kościoła (około 1550). Wyznawana na obszarze byłego Królestwa Baradu (dla nieuświadomionych: Wyspy Baradzkie temu są Baradzkie, bo były baradzkie).
Wandeizm - no co tu dużo mówić,
to jest to. Religia raczej nowa, przyniesiona wraz z Królową Aleksandrą I, ale zyskała sporą popularność wśród mieszkańców Wysp Baradzkich.
Kiryzm - przy granicy z Marsylią bo jednak podejrzewam że Marsylia jest Fanatycznie Oddana Kiryzmowi, no i w pewnym momencie były plany Narodowej Konwersji Kirystycznej.
Ateizm - no ateizm. Dawałem tak naprawdę dość mocno randomowo, jedyną bardziej uzasadnioną lokalizacją były okolice Sexnichen.
Inne wyznania (KPP, Kult Matki Prokrastynacji, Prawosławie) - nie odnotowałem ich lokalizacji, przyjmując roboczo że są zbyt małe* by załapać się na mapę. Jeśli jakoś oznaczać - to większe skupiska jakimiś literami czy cuś.
Mapa oczywiście jest bardzo robocza, i sam mam do niej dwie uwagi:
1. Wyspy Baradzkie. Już po narysowaniu spojrzałem i zobaczyłem, że dopiero w 1630 roku Barad opanowuje całe Wyspy, a niecałe sto lat później wchodzi w unię z rotriokatolickimi wszakże Królestwami Kralku i Rzymu. Waham się czy wobec tego pozostawiać taki zasięg baradyzacji, czy może lepiej dać ateizm albo jakieś "wyznania pierwotne".
2. Góry Smocze. Jak sam stwierdziłem, "voxlandyzacja nie udała się w pełni", natomiast sami Górale wierzyli w swego rodzaju mieszankę swoich tradycyjnych wierzeń i chrześcijaństwa. Waham się czy przyjąć, że w końcu przyjęli oni jedną z odmian chrześcijaństwa wyznawaną w reszcie wyspy (wtedy najpewniej byłby to baradyzm) czy raczej wciąż trzymają się tam te wierzenia tradycyjne.
No, to zapraszam do dyskusji.
*Albo inaczej: nie tyle może zbyt małe, ale zbyt rozproszone.