Religie Voxlandu

Instytut Kulturoznawczy specjalizuje się w naukach związanych z szeroko pojętą sztuką, kulturami oraz religiami. Dzieli się on na katedry: Muzykologii, Religioznawstwa, Sztuki.

Moderator: Kadra KUW

Awatar użytkownika
piwski Stempel

ODZNACZENIA

Re: Religie Voxlandu

Post autor: piwski »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Ogólnie monarchie są niczym specjalnie oryginalnym, jakieś republiki też. Wszechobecne języki quasi-germańskie również. Nie inaczej Prawie-chino-japonio-wietnam w kilku miejscach na planecie, dwa Krakowy i dwa Lwowy, z trzy Wisły, parlamentaryzm i okrągłość Pollinu.

Pomimo tego wydaje mi się, że budowanie czegoś mocno odbiegającego od znanego nam świata, może prowadzić do dezorientacji. Znacznie gorzej bym się bawił, gdyby chcieć tutaj wykreować od postaw cały świat myśli od A do Z, do tego mając cały czas na uwagę spójność otaczającego nas środowiska naturalnego. To byłoby na pewno imponujące, z chęcią bym sobie pozgłębiał tajniki takiego świata (inna sprawa, że Pollinu, po 2ch dekadach jego organicznego wzrostu w zupełnie chaotyczny sposób, nie sposób tak przerobić). Niemniej tworzenie czegoś w takim zupełnie obcym świecie byłoby dla mnie udręką.

A tak jak mamy zrozumiałe tytuły, formy rządów, języki też wzorowane na czymś realnym i religię zaciągniętą z reala, jest dużo prościej, dużo przyjemniej.
Piwski Sroczyński

Prezes Instytutu Kultury Osieckiej
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

piwski pisze: 28 gru 2022, 08:51 Do osiągnięcia takiego celu przydatna jednak jest jakaś Katedra,
Kiedyś, za pierwszej unii z Westlandem, a w zasadzie to już po wejściu ZP do FN, trzasnąłem sobie taką w Voxie. Znaczy trzasnąłem, ona tam była od zawsze, gdzie od zawsze to jest, eee... 1720...? Nie pamiętam, a nie chce mi się sprawdzać. Pamiętam tylko tyle, że jej wizerunek to była Katedra Barcelońska - tak, ta co ją robią robią i zrobić nie mogą. Tylko nasza była zrobiona (i opuszczona, ale to pomińmy).
piwski pisze: 28 gru 2022, 08:51 ubrany w zdobne szaty duchowny
Najprawdopodobniej koronacja będzie świecka... Nawet nie dlatego, że jestem leniem i nie chce mi się iść prosić o jakiegoś duchownego. Po prostu praktycznie każdy z nas, mikronautów realnych, wierzy w coś innego. Bo tak jak mówiłem: mamy Anę i Matkę Prokrastynację, mamy mnie i Inbę, mamy Krzysztofa i Kościół Sarmacki, mamy Benjego co w ogóle w nic nie wierzy... I weź Pan coś z tego wybierz.

Ostatecznie zostaje stara dobra wojna domowa.
piwski pisze: 28 gru 2022, 08:51Patriarcha Rotrii
Obecnemu kadencja kończy się w styczniu, ja mam koronację w maju. Jak będą wybierać nowego tak szybko jak obecnego (którego swoją drogą wcale nie wybrali, sam się wybrał) to jak się przed wakacjami wyrobią to będzie dobrze XD
Kamiljan de Harlin pisze: 28 gru 2022, 13:55 To chrześcijaństwo się już wszystkim nie przejadło?
Może Wam. Mi jedyne co się przejadło to to, że za każdym razem jak ktoś w tym kraju rzuci hasłem "chrześcijaństwo" to zaraz jest jaśnie wielki problem. Równie dobrze można powiedzieć że monarchia się przejadła, republika się przejadła, islam się przejadł... Ja tam się ograniczać nie będę - mikronacje się nam jeszcze nie przejadły?
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
T. Dostojewski Stempel

Post autor: T. Dostojewski »

Popieram Jego Królewską Mość Joahima.
Tymoteusz Dostojewski
Prezes Partii Monarchistów
Syn Mikołaja Patryka Dostojewskiego
Obrazek
Awatar użytkownika
August dlS Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: August dlS »

Szanowni Państwo,
Zrobiłem już kiedyś opis struktury religijnej Marsylii (wtedy jeszcze części Voxlandu), jest on może nieco zdezaktualizowany (ale nie sądzę, by jakoś szczególnie), więc na wypadek, gdyby mógł się komuś w tej dyskusji przydać (bo w końcu wierzenia całej Voximy naturalnie przenikały na cały jej obszar, więc i na Półwysep Marsylijski).

http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=3942
August van Hagsen de la Sparasan
Dawniej Sagan Amatorii i prezydent ZPViW, piastujący obecnie bądź w przeszłości liczne inne stanowiska
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Czyli wychodzi na to, że Marsylia, 2 najmniejszy obszar archipelagu voximskiego nie był tak zdominowany przez rotryzm - 56% wierzy w co innego niż rotryzm, 8% jest ateistami... Co prawda Marsylia to nie cała Voxima, ale ukazuje pewne zróżnicowanie narodu. Ja bym szła ścieżką, że skoro był chrzest Kralka, był internetowy rotryzm, ale były też inne wiary, inne państwa, Wokaingowie, Germanowie z reformacją (trzeba to będzie wymyślić jakoś i opisać), Baradowie, Rzym zapewne z innymi wierzeniami dodatkowo, potem XX i XXI wiek, era internetowa, otwarcie na świat i jego wierzenia, przyjście wandeizmu to... Voxland nie ma głównej wiary. Jest silnie zróżnicowany. Nie jest na pewno ateistyczny, ale nie jest też stricte jednoreligijny. (Happy canadian noises) Wskutek czego mamy niejako, nieplanowo stworzone typowo zachodnie społeczeństwo, zwłaszcza z krajów kolonialnych lub imigranckich. Aż kusi by zrobić jakiś ładny wykres w excelu...
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Co robisz gdy masz do ogarnięcia pracę na konkurs, jutro masz kartkówkę z angielskiego, na poniedziałek masz multum zadań z polskiego i w przyszłym tygodniu jest sprawdzian z fizyki? Oczywiście stwierdzasz że nie ma co robić, odpalasz paint.neta i robisz propozycję mapy religijnej Voxlandu.

Obrazek

Legenda:
Jasnoniebieski - kiryzm
Czerwony - kromeryzm (protestantyzm)
Granatowy - rotriokatolicyzm
Zielony - baradyzm (protestantyzm)
Szary - wandeizm
Ciemny szary - ateizm

Rotriokatolicyzm - well, przyjęli to praktycznie wszyscy i to, że później Barad, Germania i Drawsk przeszły na protestantyzm nie zmienia faktu że Rzym i Kralek pozostały rotryjskie. Rotriokatolicyzm dominuje więc na obszarach należących przez większość czasu do tych dwóch Królestw.
Kromeryzm - voxlandzka odmiana protestantyzmu stworzona przez Heinricha Kromera, za Karola III Wetterburga uznana za religię państwową Germanii (i w podobnym czasie uznana religią państwową Drawska). Wyznają ją mieszkańcy ziem historycznych Królestw Germanii i Drawska.
Baradyzm - religia państwowa Baradu, powstała po ogłoszeniu Króla Baradu głową baradzkiego Kościoła (około 1550). Wyznawana na obszarze byłego Królestwa Baradu (dla nieuświadomionych: Wyspy Baradzkie temu są Baradzkie, bo były baradzkie).
Wandeizm - no co tu dużo mówić, to jest to. Religia raczej nowa, przyniesiona wraz z Królową Aleksandrą I, ale zyskała sporą popularność wśród mieszkańców Wysp Baradzkich.
Kiryzm - przy granicy z Marsylią bo jednak podejrzewam że Marsylia jest Fanatycznie Oddana Kiryzmowi, no i w pewnym momencie były plany Narodowej Konwersji Kirystycznej.
Ateizm - no ateizm. Dawałem tak naprawdę dość mocno randomowo, jedyną bardziej uzasadnioną lokalizacją były okolice Sexnichen.
Inne wyznania (KPP, Kult Matki Prokrastynacji, Prawosławie) - nie odnotowałem ich lokalizacji, przyjmując roboczo że są zbyt małe* by załapać się na mapę. Jeśli jakoś oznaczać - to większe skupiska jakimiś literami czy cuś.

Mapa oczywiście jest bardzo robocza, i sam mam do niej dwie uwagi:
1. Wyspy Baradzkie. Już po narysowaniu spojrzałem i zobaczyłem, że dopiero w 1630 roku Barad opanowuje całe Wyspy, a niecałe sto lat później wchodzi w unię z rotriokatolickimi wszakże Królestwami Kralku i Rzymu. Waham się czy wobec tego pozostawiać taki zasięg baradyzacji, czy może lepiej dać ateizm albo jakieś "wyznania pierwotne".
2. Góry Smocze. Jak sam stwierdziłem, "voxlandyzacja nie udała się w pełni", natomiast sami Górale wierzyli w swego rodzaju mieszankę swoich tradycyjnych wierzeń i chrześcijaństwa. Waham się czy przyjąć, że w końcu przyjęli oni jedną z odmian chrześcijaństwa wyznawaną w reszcie wyspy (wtedy najpewniej byłby to baradyzm) czy raczej wciąż trzymają się tam te wierzenia tradycyjne.

No, to zapraszam do dyskusji.

*Albo inaczej: nie tyle może zbyt małe, ale zbyt rozproszone.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Ogólnie nie mam uwag merytorycznych do proponowanego podziału, zwłaszcza że jakiekolwiek powinny być podparte znajomością historii o wiele większą niż taka podstawowa, którą posiadam. Chociaż jednak zastanowiłabym się czy zjednoczenie królestw nie spowodowało większego nacisku protestantów na rotrokatolików i tym samym zmniejszenie z biegiem lat ich liczby. Nie mówię, że drastycznie, ale o jakieś 10-15%, zakładając dłuższy okres i wpływy kulturowe.

Co zaś do uwag:
1. Wyznania pierwotne jeśli już. Kierowałabym się tym, że jednak wyspy są mało liczne w ludności, troszeczkę odizolowane od głównej wyspy i moim zdaniem dominacja wiary pierwotnej byłaby o wiele lepsza dla tego obszaru.
2. Góry Smocze podobnie. Ich obszar mógłby być taką ostoją starej zarówno religii, jak i kultury ludów przedvoxlandzkich.

Jeżeli chodzi o resztę wyznań - nie widzę sensu zaznaczania ich konkretnie na mapie przez wzgląd na małą liczbę, ale jeśli miałaby powstawać praca, która liczbowo pokazuje strukturę religijną to w takiej już jak najbardziej

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 13 paź 2023, 14:18 Chociaż jednak zastanowiłabym się czy zjednoczenie królestw nie spowodowało większego nacisku protestantów na rotrokatolików i tym samym zmniejszenie z biegiem lat ich liczby. Nie mówię, że drastycznie, ale o jakieś 10-15%, zakładając dłuższy okres i wpływy kulturowe.
Dzień dobry, Kralek i Rzym to Królestwa rotriokatolickie, pozdrawiam...*
Anastasia Windsachen pisze: 13 paź 2023, 14:18 1. Wyznania pierwotne jeśli już. Kierowałabym się tym, że jednak wyspy są mało liczne w ludności, troszeczkę odizolowane od głównej wyspy i moim zdaniem dominacja wiary pierwotnej byłaby o wiele lepsza dla tego obszaru.
No dokładnie, to to się potem załatwi.
Anastasia Windsachen pisze: 13 paź 2023, 14:18 2. Góry Smocze podobnie. Ich obszar mógłby być taką ostoją starej zarówno religii, jak i kultury ludów przedvoxlandzkich.
Jak wyżej.

*Choć z drugiej strony możesz tu mieć rację. Tanią siłę roboczą skądś trzeba było brać.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika
Bolesław Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Bolesław »

Za mało kiryzmu. Pozdrawiam.
(-) Bolesław Kirianóo von Hohenburg, I Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Bolesław pisze: 14 paź 2023, 18:08 Za mało kiryzmu. Pozdrawiam.
Ma to jakieś uzasadnienie narracyjne?

Awatar użytkownika
Bolesław Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Bolesław »

Tak, kiedyś na północ od Marsylii był Kirym, jest to ważne miejsce dla kiryzmu i stąd mniejszość kiryjska się tam często sprowadzała. Dobranoc.
(-) Bolesław Kirianóo von Hohenburg, I Premier II Federacji Nordackiej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instytut Kulturoznawczy”