Wspólny mikronacyjny Twitter rozwiązaniem dla reklamy?
- Anastasia Windsachen • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Wspólny mikronacyjny Twitter rozwiązaniem dla reklamy?
Tak jak w tytule wątku - czy wspólny mikronacyjny Twitter zarządzany przez grupkę osób, które potrafią bezstronnie konstruować krótkie notki, mają doświadczenie w marketingu/reklamie, organizacji, social mediach nie jest dobrym rozwiązaniem, gdy chodzi o ideę reklamy naszej zabawy?
Obecnie większość państw ma swoje social media, jedne tylko Twittera, inne jeszcze Facebooka, Instagrama czy TikToka. Każdy z tych sociali daje możliwości reklamy. Twitter i Facebook (z połączeniem IG) mogą przyciągnąć trochę osób, pewnie też bardziej profilowo zbliżonych do tego czego oczekujemy od nowych mikronautów. TikTok jest ruletką moim zdaniem i raczej nie przejdzie jeśli to będą filmiki bez fizycznego udziału jakiejś osoby. Fizyczny = ujawnienie wizerunku, a do tego większość nie jest skora. No i też nie ukrywajmy taki krótki kontent też trzeba umieć tworzyć.
Co gdyby zamiast żyć w takim rozdrobnieniu twitterowym, zrobić jedno konto, które działa jak nowiny, ale na Twitterze? Najważniejsze i najciekawsze wydarzenia z mikronacji, repostowanie postów twitterów państwowych (wiecie, nie możemy też moim zdaniem kompletnie usunąć idei rozdrobnienia bo dla każdego z nas dana informacja z naszego państwa może być ważna). Fakt teraz Radio się trochę rozchulało, ale no mimo że tak wizja na nie to bycie platformą nie tylko z wiadomościami czy treściami dla nas, ale i jako reklama dla mikro to jednak potrafi ono mieć zastoje i też nie jest dokładnie tym czym miałby być wspólny Twitter.
Niemniej podyskutujmy o tym bo w świetle ostatnich rozmów na leockim forum i edelweisskim Discordzie wydaje mi się, że warto spróbować :)
Obecnie większość państw ma swoje social media, jedne tylko Twittera, inne jeszcze Facebooka, Instagrama czy TikToka. Każdy z tych sociali daje możliwości reklamy. Twitter i Facebook (z połączeniem IG) mogą przyciągnąć trochę osób, pewnie też bardziej profilowo zbliżonych do tego czego oczekujemy od nowych mikronautów. TikTok jest ruletką moim zdaniem i raczej nie przejdzie jeśli to będą filmiki bez fizycznego udziału jakiejś osoby. Fizyczny = ujawnienie wizerunku, a do tego większość nie jest skora. No i też nie ukrywajmy taki krótki kontent też trzeba umieć tworzyć.
Co gdyby zamiast żyć w takim rozdrobnieniu twitterowym, zrobić jedno konto, które działa jak nowiny, ale na Twitterze? Najważniejsze i najciekawsze wydarzenia z mikronacji, repostowanie postów twitterów państwowych (wiecie, nie możemy też moim zdaniem kompletnie usunąć idei rozdrobnienia bo dla każdego z nas dana informacja z naszego państwa może być ważna). Fakt teraz Radio się trochę rozchulało, ale no mimo że tak wizja na nie to bycie platformą nie tylko z wiadomościami czy treściami dla nas, ale i jako reklama dla mikro to jednak potrafi ono mieć zastoje i też nie jest dokładnie tym czym miałby być wspólny Twitter.
Niemniej podyskutujmy o tym bo w świetle ostatnich rozmów na leockim forum i edelweisskim Discordzie wydaje mi się, że warto spróbować :)
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
- Femme Mystere
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Re: Wspólny mikronacyjny Twitter rozwiązaniem dla reklamy?
Wiosną sporo publikowałam na FB i Twitterze Edelweiss. Mogłabym publikować na wspólnym, to nie problem. Problem jest innego rodzaju. Jak zdobywać czytelników i lajki. Komu udostępniać treści. Bo samo w sobie publikowanie nie przyciaga widowni.
Poza tym stworzyłam też konto na wattpadzie, gdzie publikuję jako Edelweiss nasze treści pisarskie. Może moglibyśmy to też jakoś wykorzystać?
Poza tym stworzyłam też konto na wattpadzie, gdzie publikuję jako Edelweiss nasze treści pisarskie. Może moglibyśmy to też jakoś wykorzystać?
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Na Facebooku orientuję się (ale strasznie pobieżnie), że po płatnej reklamie da się targetować odbiorców (ale to pewnie wiesz). Szczerze mówiąc nie wiem dokładnie jak odpowiedzieć. Z jednej strony myślę o właśnie takich raz na jakiś czas promowanych postach, z drugiej o odpowiednich hashtagach, z trzeciej może jakieś angażowanie w jakieś dyskusje na Twitterze? Problemem jest też myślę to, że niewiele z nas obserwuje mikronacyjne profile, co po pierwsze nie czyni nas "sexi" bo ktoś odwiedzający widzi np. 8 obserwujących, ale 90% z nich to inne konta państwowe o takim samym wyniku. Druga sprawa - mało nas obserwuje, a jeszcze mniej repostuje.Femme Mystere pisze: 30 wrz 2023, 14:53 Wiosną sporo publikowałam na FB i Twitterze Edelweiss. Mogłabym publikować na wspólnym, to nie problem. Problem jest innego rodzaju. Jak zdobywać czytelników i lajki. Komu udostępniać treści. Bo samo w sobie publikowanie nie przyciaga widowni.
A w jakie dyskusje angażować... tutaj chyba by trzeba szukać króliczych nor, że tak to ujmę, w które celujemy po hashtagach i jakoś w ten sposób. Na leockim forum Damiano Windsachen wypowiadał się, że niby wie jak to można by rozchulać.
Myślę, że to dobry pomysł. Tak jak np. są audycje z moimi opowiadaniami to oprócz publikowania na forum, można by i na Wattpadzie. Może też jakbym spięła swoje cztery litery to i by coś z zaczętych realnie opowiadań by mogło jakoś się wykorzystać...Femme Mystere pisze: 30 wrz 2023, 14:53 Poza tym stworzyłam też konto na wattpadzie, gdzie publikuję jako Edelweiss nasze treści pisarskie. Może moglibyśmy to też jakoś wykorzystać?
A co do propozycji, nie wiem czy serio rzuconej, czy trochę w żartach na Discordzie o odwiedzinach w Imponderabilii lub innym znanym podcaście (jeśli tylko da się załatwić) - chętnie jeśli na terenie Krakowa/zdalnie. Ewentualne dojazdy do stolicy...

- Pavel van der Gibson • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Jak już pisałem w innym miejscu, wspólny mikronacyjny Twitter to jak najbardziej dobry pomysł. Można pomyśleć też o innych social mediach. Pytanie jak to wypromować. Na pewno działanie już istniejących kont nacji mogłoby pomóc w jakimkolwiek nabijaniu lajków i komentarzy pod postami. Myślałem jakiś czas temu o koncie, które komentowałoby realne wydarzenia, politykę, sport itp., ale w odniesieniu do mikro (coś typu: "Masz dość polityków? Uważasz, że lepiej poradziłbyś sobie za sterami państwa? Sprawdź się w mikro!" itp. itd). No ale to wciąż mało..
Poza social mediami można pomyśleć o ogólnomikronacyjnych inicjatywach w mediach, kontaktowaniu się z redakcjami/portalami/youtuberami (pewnie mniejszymi na początku) działającymi w temacie mediów/internetu/hobby (ale również tematów politycznych, politoligocznych, socjologicznych itd.).
Poza social mediami można pomyśleć o ogólnomikronacyjnych inicjatywach w mediach, kontaktowaniu się z redakcjami/portalami/youtuberami (pewnie mniejszymi na początku) działającymi w temacie mediów/internetu/hobby (ale również tematów politycznych, politoligocznych, socjologicznych itd.).
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Trener drużyny piłkarskiej Sarmackiej Akademii Nauk
-
Przynależności
ODZNACZENIA
No właśnie też uważam, że obecnie istniejące konta mogą pomóc właśnie nabijaniem, repostowaniem etc. Co do konta komentującego real... tutaj się nie wypowiem, nie wiem czy to by trafiało w target, czy raczej dawałoby vibe reklam gier przeglądarkowych, które usuwamy adblockiem.Pavel van der Gibson pisze: 30 wrz 2023, 15:11 Jak już pisałem w innym miejscu, wspólny mikronacyjny Twitter to jak najbardziej dobry pomysł. Można pomyśleć też o innych social mediach. Pytanie jak to wypromować. Na pewno działanie już istniejących kont nacji mogłoby pomóc w jakimkolwiek nabijaniu lajków i komentarzy pod postami. Myślałem jakiś czas temu o koncie, które komentowałoby realne wydarzenia, politykę, sport itp., ale w odniesieniu do mikro (coś typu: "Masz dość polityków? Uważasz, że lepiej poradziłbyś sobie za sterami państwa? Sprawdź się w mikro!" itp. itd). No ale to wciąż mało..
TAK TAK TAK. Uważam, że to by było dobre, ja jestem chętna i zobaczymy tak naprawdę, co wyjdzie. Był rzucony tak jak pisałam pomysł na Discordzie, od innej osoby dostałam podobny w rozmowie prywatnej, warto moim zdaniem próbować.Pavel van der Gibson pisze: 30 wrz 2023, 15:11 Poza social mediami można pomyśleć o ogólnomikronacyjnych inicjatywach w mediach, kontaktowaniu się z redakcjami/portalami/youtuberami (pewnie mniejszymi na początku) działającymi w temacie mediów/internetu/hobby (ale również tematów politycznych, politoligocznych, socjologicznych itd.).

- Damiano Robingren • Stempel
Ja mam na oku taką jedną youtuberkę... Chyba by się nadawałaPavel van der Gibson pisze: 30 wrz 2023, 15:11 Poza social mediami można pomyśleć o ogólnomikronacyjnych inicjatywach w mediach, kontaktowaniu się z redakcjami/portalami/youtuberami (pewnie mniejszymi na początku) działającymi w temacie mediów/internetu/hobby (ale również tematów politycznych, politoligocznych, socjologicznych itd.).
- Femme Mystere
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Jeśli chodzi o FB, to ja zauwazyłam duże zainteresowanie ludzi grupami facebookowymi, nie natomiast profilami jakichś firm czy użytkowników. Dlatego można by się zastanowić nad utworzeniem grupy, ale wtedy musielibyśmy uczestniczyc prywatnymi kontami... :) Reklamowanie się możemy wypróbować, ale to znowu wymaga naszej kuluarowej pracy w celu opracowania jakichś zamierzonych działań. Żeby nie strzelać na oślep.
Co do udziału w podcastach, jak najbardziej spróbuję Ci to ogarnąć :D To by było moim zdaniem strzałem w 10. Mój cel: zaproszenie dla Ciebie do PnŚ! :D :D :D
Co do udziału w podcastach, jak najbardziej spróbuję Ci to ogarnąć :D To by było moim zdaniem strzałem w 10. Mój cel: zaproszenie dla Ciebie do PnŚ! :D :D :D
-
Przynależności
ODZNACZENIA
No tak... (w sensie te prywatne konta). Jak ja nie mam już po 2 latach problemu bo albo mnie ktoś już znalazł na Instagramie, albo gdzieś przewinęło się jakieś zdjęcie, to wiem, że wciąż są zarówno młodzi i starzy mikronauci, którzy by nie byli za chętni + z drugiej strony jak to grupa "reklamowa" to no też, co innego używać prywatnego między "swoimi", a bardziej publicznie. Zawsze jest opcja konta mikronacyjego.Femme Mystere pisze: 30 wrz 2023, 15:29 Jeśli chodzi o FB, to ja zauwazyłam duże zainteresowanie ludzi grupami facebookowymi, nie natomiast profilami jakichś firm czy użytkowników. Dlatego można by się zastanowić nad utworzeniem grupy, ale wtedy musielibyśmy uczestniczyc prywatnymi kontami... :) Reklamowanie się możemy wypróbować, ale to znowu wymaga naszej kuluarowej pracy w celu opracowania jakichś zamierzonych działań. Żeby nie strzelać na oślep.
Reklamowanie - wierzę, że jeśli się zepniemy zespołowo to ogarniemy plan działania, będzie trzeba wykonać trochę researchu, trochę podebatować nad opcjami, ale wierzę, że wszystko zależy od naszego spięcia się.
O mamuniu PnŚ... hahahah, ale tak podcasty chętnie!!! Chociaż tak jak pisałam, skoro się już przemogłam i robię podcasty, nie mam większego problemu ze spotykaniem się to mogę być mikronacyjną ambasador 🫡Femme Mystere pisze: 30 wrz 2023, 15:29 Co do udziału w podcastach, jak najbardziej spróbuję Ci to ogarnąć :D To by było moim zdaniem strzałem w 10. Mój cel: zaproszenie dla Ciebie do PnŚ! :D :D :D

- Femme Mystere
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Konto mikronacyjne wymagałoby upierdliwego przelogowywania.
Jeśli zaś chodzi o dyskusje nad działaniami marketingowymi, to oczywiście mogę ucześtniczyć ;)
Ty i Heinz-Werner Grüner bylibyście doskonałymi twarzami mikro :D
Jeśli zaś chodzi o dyskusje nad działaniami marketingowymi, to oczywiście mogę ucześtniczyć ;)
Ty i Heinz-Werner Grüner bylibyście doskonałymi twarzami mikro :D
- Pavel van der Gibson • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Może powoli nadchodzi czas na stworzenie "grupy zadaniowej" na discordzie czy gdzieś, tak do 10 osób (żeby nie zrobił się burdel) zainteresowanych działaniem w tym temacie. Zacząć od burzy mózgów, pomysłów, sprawdzonych sposobów dotarcia itp. itd., a po tygodniach szlifowania wziąć się za powolne realizowanie. Jedyna kwestia to kto miałby to robić.
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji