Narracyjny czas?
Moderator: Kadra KUW
- Anastasia Windsachen • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Narracyjny czas?
Na fali myślenia o modelu pogodowym w Leocji wpadłam na pomysł czy nie wprowadzić u nas narracyjnego czasu. Co pod tym rozumiem? A no, że trochę tak, jak języki mamy powszechny czyli polski, którym się porozumiewamy, ale mamy także narracyjny voxlandzki. Czas narracyjny to godzina np. 14:00 w realu i innych państwach (w innej strefie czasowej domyślnie), ale narracyjnie w Voxlandzie jest np. 3 lub 4 nad ranem (w zależności czy 11 godzin do przodu, czy do tyłu). Tylko pytanie wtedy gdzie jest środek? Gdzie jest ten czas 0 zgodny z realnym? No i jak używać tego w praktyce? W praktyce używalibyśmy tego we wszelkich zapowiedziach - 8:00 PM CzV (20 Czasu Voxlandzkiego). Przy CzV byłby dopisek, że należy cofnąć lub dodać X godzin by otrzymać realny czas wydarzenia LUB w nawiasie obok realną godzinę - (20 CzR - Czasu Realnego)
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Re: Narracyjny czas?
No pomysł ciekawy, ciekawy... a ten wątek przypomniał mi że od dawna chcę zrobić mapę stref czasowych Mikroświata, gdzie południk 0 o ironio przebiegałby przez Czesnorad xD. No ale mówię o tym dlatego, że przyjąłem iż na strefie +0 będzie obowiązywał realowy czas środkowoeuropejski, tak jak w Polsce, więc według mojej koncepcji w godzinie o której to piszę w Voxlandzie byłaby 22:26... Oczywiście wszystko można dopasować
(-) Bolesław Kirianóo von Hohenburg, I Premier II Federacji Nordackiej
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Propozycja godziny to była jedynie luźna idea. Właśnie w sumie zagajenie tematu samych stref czasowych to był cel. Dobrze wiedzieć, że nie tylko jedna osoba ma taki pomysł :)Bolesław pisze: 16 gru 2022, 21:26 No pomysł ciekawy, ciekawy... a ten wątek przypomniał mi że od dawna chcę zrobić mapę stref czasowych Mikroświata, gdzie południk 0 o ironio przebiegałby przez Czesnorad xD. No ale mówię o tym dlatego, że przyjąłem iż na strefie +0 będzie obowiązywał realowy czas środkowoeuropejski, tak jak w Polsce, więc według mojej koncepcji w godzinie o której to piszę w Voxlandzie byłaby 22:26... Oczywiście wszystko można dopasować

- Joahim von Ribertrop • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Dreampolis. Bo najstarsi.Anastasia Windsachen pisze: 16 gru 2022, 19:11 Tylko pytanie wtedy gdzie jest środek? Gdzie jest ten czas 0 zgodny z realnym?
Na co komu dopisek skoro można zmuszać do szukania?Anastasia Windsachen pisze: 16 gru 2022, 19:11 No i jak używać tego w praktyce? W praktyce używalibyśmy tego we wszelkich zapowiedziach - 8:00 PM CzV (20 Czasu Voxlandzkiego). Przy CzV byłby dopisek, że należy cofnąć lub dodać X godzin by otrzymać realny czas wydarzenia LUB w nawiasie obok realną godzinę - (20 CzR - Czasu Realnego)
A jak już dopisujemy to of course obok realna godzina, bo to po prostu ładniej wyglądać będzie (bo będzie krótsze).
Inna sprawa, że żeby zrobić strefy to trzeba by w końcu pobić pewne osoby (z których żadnej oczywiście nie znamy) coby wreszcie ustaliły jak do ciulwy nędzy wygląda ten Pollin w zakresie kontynentów, bo na ile się znam na strefach czasowych to w zależności czy przyjmiemy Mapę Obecną czy Mapę Proponowaną wyszłoby nam coś innego...
Swoją drogą ten wątek mi przypomina, że miałem też kiedyś zaproponować jedną rzecz z pewnym kalendarzem. Ale to potem może.

HM Joahim II, Konig af Voxland
But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Over every mistake.
You just keep on trying
- Kristof I • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Nie powiem ciekawy pomysł, ciekawy. Popieram i to, że obok właściwej dla każdego kraju godziny była realna. Tak lepiej :D
HM Kristof I, Konig af Voxland

- Kristof I • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Ale żeby inne kalendarze tworzyć? Aż tak?Joahim von Ribertrop pisze: 17 gru 2022, 00:31 Swoją drogą ten wątek mi przypomina, że miałem też kiedyś zaproponować jedną rzecz z pewnym kalendarzem. Ale to potem może.
HM Kristof I, Konig af Voxland

-
Przynależności
ODZNACZENIA
Nie takie rzeczy w życiu się odwalało.Krzysztof Windsor pisze: 17 gru 2022, 22:11Ale żeby inne kalendarze tworzyć? Aż tak?Joahim von Ribertrop pisze: 17 gru 2022, 00:31 Swoją drogą ten wątek mi przypomina, że miałem też kiedyś zaproponować jedną rzecz z pewnym kalendarzem. Ale to potem może.
Olso, on już dawno stworzony, a ja tak tylko kiedyś teoretyzowałem czy go nie stosować ku chwale

Over every mistake.
You just keep on trying
Over every mistake.
You just keep on trying
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Jeszcze dodajmy lata narracyjne i realne. W Leocji chciałam, ale mi się odechciało stosować licznik, że 6 msc to rok, więc 2 msc są równe 4. Nawet w sumie Rozkazy są napisane ze sformułowaniem "miesiąc kalendarzowy, rok kalendarzowy", co ma sugerować, że inaczej płynie czas narracyjny. A może to jeszcze inaczej szło? 2 msc = rok? Kurczę musiałabym sprawdzić.Joahim von Ribertrop pisze: 17 gru 2022, 22:13Nie takie rzeczy w życiu się odwalało.Krzysztof Windsor pisze: 17 gru 2022, 22:11Ale żeby inne kalendarze tworzyć? Aż tak?Joahim von Ribertrop pisze: 17 gru 2022, 00:31 Swoją drogą ten wątek mi przypomina, że miałem też kiedyś zaproponować jedną rzecz z pewnym kalendarzem. Ale to potem może.
Olso, on już dawno stworzony, a ja tak tylko kiedyś teoretyzowałem czy go nie stosować ku chwalewkurzania ludziNarodu.

-
Przynależności
ODZNACZENIA

Over every mistake.
You just keep on trying
Over every mistake.
You just keep on trying
-
Przynależności
ODZNACZENIA
To mnie zainspirowało niejako. I naprawdę to byłoby chyba całkiem spoko. Coraz mocniejsze zrywanie z realem itd.Joahim von Ribertrop pisze: 17 gru 2022, 22:20W jednym miejscu już stosujemy coś takiego, i nie powiem, jest śmiesznie.