Historia Internetowa Królestwa Voxlandu

Instytut Humanistyczny skupia się na naukach poświęconych historii, archeologii, językoznawstwie, filologii, antropologii kulturowej. Dzieli się on na katedry: Historii, Archeologii, Antropologii Kulturowej.

Moderator: Kadra KUW

Awatar użytkownika
August dlS Stempel

ODZNACZENIA

Re: Historia Internetowa Królestwa Voxlandu

Post autor: August dlS »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Anastasia Windsachen pisze: 20 sie 2025, 17:02A czy udało się wcześniej forum Ruby przekazać @Orjonowi? Szkoda by było tracić ten kawałek historii.
Niestety nie. Na moje to padło na amen. W sumie nie wiem, z jakiego powodu, nie zostało to mi chyba nigdy podane, a botów, gdy ostatni raz sprawdzałem, nie było, to pamiętam wyraźnie. Raczej ciężko byłoby to teraz odratować. Mogę ewentualnie znaleźć tą jedną mapę Nordaty Rubijskiej, ale jest bardzo biedna i bardzo "paintowa" (de facto to był lekko pobazgrany fragment jakiejś innej mapy). Mam jeszcze historię przedinternetową Ruby, ale to już z jednego z wcześniejszych forów Voxlandu (które nadal, szczęśliwie, istnieje).
August van Hagsen de la Sparasan
Dawniej Sagan Amatorii i prezydent ZPViW, piastujący obecnie bądź w przeszłości liczne inne stanowiska
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

August dlS pisze: 20 sie 2025, 20:52
Anastasia Windsachen pisze: 20 sie 2025, 17:02A czy udało się wcześniej forum Ruby przekazać @Orjonowi? Szkoda by było tracić ten kawałek historii.
Niestety nie. Na moje to padło na amen. W sumie nie wiem, z jakiego powodu, nie zostało to mi chyba nigdy podane, a botów, gdy ostatni raz sprawdzałem, nie było, to pamiętam wyraźnie. Raczej ciężko byłoby to teraz odratować. Mogę ewentualnie znaleźć tą jedną mapę Nordaty Rubijskiej, ale jest bardzo biedna i bardzo "paintowa" (de facto to był lekko pobazgrany fragment jakiejś innej mapy). Mam jeszcze historię przedinternetową Ruby, ale to już z jednego z wcześniejszych forów Voxlandu (które nadal, szczęśliwie, istnieje).
Trzeba to czym prędzej zarchiwizować, a wszelkie historie przepisać by nie przepadły. Wielka szkoda z tym forum Ruby, bo jak to dzisiaj czytałam, to miałam plan by pod wieczór usiąść i znowu je przeglądnąć...
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

August dlS pisze: 20 sie 2025, 16:43 Tak więc nie mam już tych map, może poza pierwszą mapą Nordaty Rubijskiej, którą gdzieś upchnąłem.
Jak tak sobie myślę to ja pewnie mam. Ale na laptopie. A to znaczy drogę przez mękę żeby się do nich dostać.
Anastasia Windsachen pisze: 20 sie 2025, 17:02 A czy udało się wcześniej forum Ruby przekazać @Orjonowi?
Forum Ruby było na darmowefora, czyli największym koszmarze Helwetyka (i Orjona pewno też). Nie liczyłbym na to że w ogóle istniała taka możliwość.
August dlS pisze: 20 sie 2025, 20:52 W sumie nie wiem, z jakiego powodu, nie zostało to mi chyba nigdy podane, a botów, gdy ostatni raz sprawdzałem, nie było, to pamiętam wyraźnie.
Widziałem tyle forów z darmowefora z tym błędem, że jestem prawie pewien, że po prostu ich metodą na czyszczenie serwera jest rzut kostką i kasowanie wszystkich danych randomowych forów.

Oslo boty zdecydowanie nie mają z tym nic wspólnego, Turetię w lipcu zajebał jeden informacjami o krakenie i stoi dalej. Administracja serwisu ma chyba po prostu coś nie po kolei z głową.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

A masz dostęp do panelu https://voxland.mojeforum.net? Albo czy mógłbyś od nich dostać zrzut z bazy? Przekonwertowałoby się to na phpbb i postawiło na naszej domenie w ramach archiwów

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Nope, mam tylko moda. Admina jak już ma Ola.

Ale to i tak nic nie da, bo nie ma żadnej możliwości pobrania bazy. Wiarygodne Źródła™ podają, że nie ma też możliwości uzyskania bazy od administracji serwisu. Jedynie jakoś na około się podobno da, ale problem w tym, że wszystkie źródła ograniczają się do napisania że "jak się ktoś na bazach danych zna to da radę".

Reasumując, mamy namiary na Oriona? On się chyba zna na takich rzeczach.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 21 sie 2025, 01:20 Nope, mam tylko moda. Admina jak już ma Ola.

Ale to i tak nic nie da, bo nie ma żadnej możliwości pobrania bazy. Wiarygodne Źródła™ podają, że nie ma też możliwości uzyskania bazy od administracji serwisu. Jedynie jakoś na około się podobno da, ale problem w tym, że wszystkie źródła ograniczają się do napisania że "jak się ktoś na bazach danych zna to da radę".

Reasumując, mamy namiary na Oriona? On się chyba zna na takich rzeczach.
Mógłby pobrać statyczną wersję strony. Szkoda, że administracja nie współpracuje... choć wciąż można spróbować do nich napisać.

A do tej strony na Wixie masz dostęp? Wgl czy masz jakieś dostępy do jakichś jeszcze voxlandzkich witryn? Pasuje to wszystko w końcu zgrać i wrzucić do naszych archiwów

Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 21 sie 2025, 01:30 A do tej strony na Wixie masz dostęp?
CZEGO?!
Anastasia Windsachen pisze: 21 sie 2025, 01:30 Wgl czy masz jakieś dostępy do jakichś jeszcze voxlandzkich witryn?
Dobre pytanie, pojęcia nie mam.

Powinienem mieć pewnie do tego: https://demokratycznarepublikarzymu.pl.tl/

No i oczywiście do tego czegoś: https://vox-times.blogspot.com/

Jest jeszcze https://voxland.pl.tl/ ale do tego passy ma jak już Benji.

Więcej serwisów nie kojarzę żeby były.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 21 sie 2025, 01:36
Anastasia Windsachen pisze: 21 sie 2025, 01:30 A do tej strony na Wixie masz dostęp?
CZEGO?!
Z forum na PUN jest odnośnik do strony Voxlandu na Wix.
Joahim von Ribertrop pisze: 21 sie 2025, 01:36
Anastasia Windsachen pisze: 21 sie 2025, 01:30 Wgl czy masz jakieś dostępy do jakichś jeszcze voxlandzkich witryn?
Dobre pytanie, pojęcia nie mam.

Powinienem mieć pewnie do tego: https://demokratycznarepublikarzymu.pl.tl/

No i oczywiście do tego czegoś: https://vox-times.blogspot.com/

Jest jeszcze https://voxland.pl.tl/ ale do tego passy ma jak już Benji.

Więcej serwisów nie kojarzę żeby były.
Ok.

Napisałam do Orjona o pomoc z plikami z PUN. Chociaż mam też coś na dysku (ciekawe..., nie wiem czy od Ciebie, czy może Orjon mi już pomagał kiedyś), więc się sprawdzi, co to będzie.

Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 21 sie 2025, 01:39 Z forum na PUN jest odnośnik do strony Voxlandu na Wix.
A to. Idk. Pewnie mam. Sprawdzę zaraz.

Teraz mam ważniejszy problem.
Obrazek
Gdzie są Matt Keller i Dayna Hendricks?! Dlaczego nie widziałem ich od 5 lat?! CO IM ZROBILIŚCIE BARBARZYŃCY!

To wina Kirów. To jak nic wina Kirów. To zawsze wina Kirów. I ich spisku. Tak, spisku! Bo Kirowie mają spisek. I chcą przejąć władzę nad światem! I z ukrycia rządzą światem! TO WSZYSTKO WINA KIRÓW!
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 21 sie 2025, 01:47 To wina Kirów. To jak nic wina Kirów. To zawsze wina Kirów. I ich spisku. Tak, spisku! Bo Kirowie mają spisek. I chcą przejąć władzę nad światem! I z ukrycia rządzą światem! TO WSZYSTKO WINA KIRÓW!
Taaak, Kirowie mają kamery w ziębach, ogólnie są superpotęgą, która dobrze się ukrywa i czeka by tylko zadać nam śmiertelny cios... Chyba czas Was na wizytę u dr Ludenkroff wysłać, bo chyba na urlaupie coś się stało...

Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Update odnośnie archiwów:
> mojeforum.net - dostałam zipa od Orjona, postawiłam jeszcze w nocy forum na silniku fluxBB by je tam załadować
> forum Voxlandu na voxland.org.uk - statyczna kopia w MHM
> strona ZPViW oraz SRW (z najbardziej znanego poradnika na polskim YT) - statyczna kopia w MHM, tutaj pytanie czy może jakimś cudem zachowała się u Ciebie (coś mi wzmianki na telefonie nie działają) kopia?
> Winkulia - będę rozmawiać z Alfredem o otrzymaniu kopii archiwów ZPViW oraz Insulii

Rubę można spróbować jakoś ogarnąć z WebArchiv tylko pytanie jaki był adres?
Kolejne - czy zachowały się pliki banku, który jest linkowany na stronie ZPViW oraz forum PUN?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instytut Humanistyczny”