Kwestia nazewnictwa
Moderator: Voxland Heimat Staatssicherheit - Dowództwo
- Anastasia Windsachen • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Kwestia nazewnictwa
Myślałam sobie ostatnio o VHS. Samej nazwie tak naprawdę, bo powstała ona w czasach insulijskich, gdy były główne siły cesarskie i państwa składowe posiadały swoje wewnętrzne struktury. Służba Bezpieczeństwa Wewnętrznego pasowała do ówczesnych realiów, ale obecnie jako pełnoprawna, wielkoskalowa armia mam wrażenie, że przydałby się jej pewien rebranding. Rebranding, który nazwałby rzeczy po imieniu czyli Siły Zbrojne Królestwa Voxlandu, Królewskie Siły Zbrojne, Voxlandzkie Siły Zbrojne... A może coś w kierunku bardziej wymyślnych nazw rodem z realnych Chin - Armia Ludowo-Wyzwoleńcza albo Ludowe Siły Zbrojne, Ludowe Siły Zbrojne Królestwa Voxlandu, Królewsko-Ludowe Siły Zbrojne. Chyba najlepsza byłaby tutaj najpierw dyskusja, a następnie ankieta?
@Obywatel i inni zainteresowani
@Obywatel i inni zainteresowani
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
- Joahim von Ribertrop • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Re: Kwestia nazewnictwa
Korona niniejszym proponuje powrót do tradycji i nazwanie naszej armii Voxlandzką Armią Ludowo-Feudalną (vox. Voxland Folksfeudalarmee).

HM Joahim II, Konig af Voxland
But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Over every mistake.
You just keep on trying
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Jestem za, ale czy feudalizm nie kojarzy się za negatywnie? Tylko pytam, może jest jakaś genezaJoahim von Ribertrop pisze: 13 maja 2025, 00:49 Korona niniejszym proponuje powrót do tradycji i nazwanie naszej armii Voxlandzką Armią Ludowo-Feudalną (vox. Voxland Folksfeudalarmee).

- Santi Vilarte
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Taka nazwa też przechodziła mi przez myśl. Ale nazbyt kojarzy się mi ona z państwami "pacyfistycznymi" lub otoczonymi wrogami (Izrael, Japonia). Choć oczywiście warto wpisać ją do propozycji.

- Joahim von Ribertrop • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Geneza jest taka, że Sekretarz Generalny Partii Pracy Voxlandu @August dlS wstał rano i ją tak nazwał. Za Nan Di ludowe nie wiem czemu.Anastasia Windsachen pisze: 13 maja 2025, 19:56Jestem za, ale czy feudalizm nie kojarzy się za negatywnie? Tylko pytam, może jest jakaś genezaJoahim von Ribertrop pisze: 13 maja 2025, 00:49 Korona niniejszym proponuje powrót do tradycji i nazwanie naszej armii Voxlandzką Armią Ludowo-Feudalną (vox. Voxland Folksfeudalarmee).
IDK co do skojarzeń, mi tam wybitnie złych skojarzeń to nie nasuwa, a wręcz odwrotnie. Inwazją VALFu groziłem każdemu, kto śmiał

HM Joahim II, Konig af Voxland
But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
Over every mistake.
You just keep on trying
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Historię ma chwalebną w takim razie, prawdziwe uosobienie ludowego buntu przeciwko demokapitalistom. Jeszcze poczekajmy na opinię ze strony @Generalfeldmarshalla. Jak dla mnie - VALF czy też VF jest ok (choć Królewsko-Ludowe SZ lub VAL, Voxlandzka Armia Ludowa bardziej do mnie przemawiają. Jakoś ten feudalizm zdaje się być takim... powtórzeniem ludowości, bo raczej nie ma on na celu wyróżnienia klasy arystokratycznej (?))Joahim von Ribertrop pisze: 14 maja 2025, 00:38Geneza jest taka, że Sekretarz Generalny Partii Pracy Voxlandu @August dlS wstał rano i ją tak nazwał. Za Nan Di ludowe nie wiem czemu.Anastasia Windsachen pisze: 13 maja 2025, 19:56Jestem za, ale czy feudalizm nie kojarzy się za negatywnie? Tylko pytam, może jest jakaś genezaJoahim von Ribertrop pisze: 13 maja 2025, 00:49 Korona niniejszym proponuje powrót do tradycji i nazwanie naszej armii Voxlandzką Armią Ludowo-Feudalną (vox. Voxland Folksfeudalarmee).
IDK co do skojarzeń, mi tam wybitnie złych skojarzeń to nie nasuwa, a wręcz odwrotnie. Inwazją VALFu groziłem każdemu, kto śmiałmiKrólestwu podskoczyć. Nazwa z renomą, znaczy się.

- Kristof I • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Zarządźmy jaką ankietę. Ja proponuje Królewskie Siły Zbrojne!
VALF nie podoba mi się skrót.
VF już ładniejszy
VALF nie podoba mi się skrót.
VF już ładniejszy
HM Kristof I, Konig af Voxland

- August dlS • Stempel
-
ODZNACZENIA
To bardzo proste. To było za II Republiki Voxlandzkiej, gdzie panowała quasiśmiechosocjalistyczna ideologia żuczek. Zatem nazwę opracowałem (I niestety nie poszło mi z wymyśleniem tak jasno, jak towarzysz król mówi), by łączyła dwie sprzeczności w absurdalną formę i feudalizm stanął obok przymiotnika "ludowa" sugerującego "lewicowe" odchylenie państwa. I tak powstała Voxlandzka Armia Ludowo - Feudalna. Przy okazji w sumie nawiązywało to do feudalnej przeszłości (I w sumie teraz również teraźniejszości) Voxlandu.Joahim von Ribertrop pisze: 14 maja 2025, 00:38Geneza jest taka, że Sekretarz Generalny Partii Pracy Voxlandu @August dlS wstał rano i ją tak nazwał. Za Nan Di ludowe nie wiem czemu.Anastasia Windsachen pisze: 13 maja 2025, 19:56Jestem za, ale czy feudalizm nie kojarzy się za negatywnie? Tylko pytam, może jest jakaś genezaJoahim von Ribertrop pisze: 13 maja 2025, 00:49 Korona niniejszym proponuje powrót do tradycji i nazwanie naszej armii Voxlandzką Armią Ludowo-Feudalną (vox. Voxland Folksfeudalarmee).
To były ciekawe czasy.
August van Hagsen de la Sparasan
Dawniej Sagan Amatorii i prezydent ZPViW, piastujący obecnie bądź w przeszłości liczne inne stanowiska
Dawniej Sagan Amatorii i prezydent ZPViW, piastujący obecnie bądź w przeszłości liczne inne stanowiska
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Jest i ankieta: viewtopic.php?t=921