Wielka Księga Narracyjna

Plotki, ploteczki, plotunie, a oprócz nich najnowsze wiadomości zza granicy, dyskusje o przyszłości kraju, ogłoszenia... Po prostu nasza codzienność. Cóż więcej można powiedzieć? Wejdź i przekonaj się czym żyje Voxland!
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Wielka Księga Narracyjna

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Jedną z idaei przydatnych i słusznych wyrażanych chyba od zawsze przy wielu możliwych okazjach było utworzenie Wielkiej Księgi Narracyjnej - spisu postaci i instytucji które przewinęły się w narracji, żeby było wiadomo, co w razie potrzeby można wykorzystywać i i tak tego nie wykorzystywać.

Jako główny orędownik tego pomysłu postanowiłem, że pora się wreszcie za to wziąć i przygotowałem spis wszystkich miast, instytucji, postaci, wydarzeń i innych rzeczy które przewinęły się w narracji voxlandzkiej. Spis może być niekompletny - mogłem coś pominąć, nie przeglądałem także pozostałych for Voxlandu. Tak więc gdyby ktoś znalazł coś lub kogoś nieuwzględnionego tutaj - proszę pisać, dopiszemy do listy.

Teraz celem powinno być zebranie informacji dostępnych na forum o pozycjach z listy (zwłaszcza ludziach i instytucjach - miasta to inna para kaloszy). Nie chodzi o wymyślanie żadnych elaboratów czy cokolwiek - na dobry początek starczy prosta synteza już opublikowanych informacji. Jeśli zatem o danej postaci wiemy tylko tyle, że jest reżyserem, to i tylko tyle może zawierać jej opis. Oczywiście jeśli ktoś chce wymyślać historię postaci (zwłaszcza takiej którą sam wprowadził do narracji) - droga wolna, ale myślę, że co do zasady najlepiej zostawiać sobie ręce jak najmniej związane - niech historia postaci kreuje się na bieżąco w toku narracji.

(Tak, piszę w formie postaci bo oryginalnie Wielka Księga Narracyjna miała być spisem postaci, ale instytucji też to oczywiście dotyczy.)

W długofalowej perspektywie powinna powstać Lista sensu stricte - IMO najlepiej w formie strony, ale jeśli społeczeństwo uzna że woli posty na forumie to tak też można.
Miasta
  • Vox
  • Roma
  • Augenay
  • Irismar
  • Freeburg
  • Campoluce
  • Porto Mia
  • Sexnichen
  • Marmolade
  • Neudravsk
  • Golsberg
  • Mayorhofen
  • Porto Nova
  • Hergen
  • Einburg
  • Lesan
  • Rheinburg
  • Stendlegen
  • Liffel
  • Saint-Cri
  • Lieselburg
  • Kolnberg
  • Egzenwald
  • Carlisoni
  • Londinium
  • Kigryda
  • Werdenhoff
  • Posendorf
  • Capriolla
  • Karamerberg
  • Woilee
Instytucje
  • Szkoła Drugiego Stopnia nr 5 im. Evri Nahal w Królewskim Mieście Vox
  • Stadnina Fehrgussona
  • Voxlandzki Instytut Klimatyczny
  • Centrum Kultury Voxlandzkiej
  • Czerwona Gwiazda
  • Voxlandzkie Centrum Biznesowe
  • Stowarzyszenie Na Rzecz Voxlandzkiej Kinematografii
  • National Schausater af Konigreich
  • Radio V-jung
  • Victoria College
  • Koniglich Wachter af Waldes
  • Kino Apollo
  • Zakład Mechaniczny
  • Motel Netronei
  • Hotel Paddington
  • VBC
  • National Schausater af Konigreich
  • Di Franciska Wirtenhuff Skul fur Specialpedagogisk Forderneedarf
  • Glottenstead House
  • Królewski Szpital im. Króla Piotra w Auguenay
  • Muzeum i Biblioteka Augenay
  • Sambańskie Towarzystwo Geograficzne
  • Kamieniołom Marxa
  • Fabryka Schuhegrat
Osoby
  • Wolfgang Brah
  • Christian Goeterling
  • Leo Thug
  • Thomas Kroßke
  • Anna Adelsberger
  • Emma Edler
  • Hanna Scheider
  • Max Wernerbrauch
  • Gwynette Harlow
  • Elli Paulsen
  • Olga Winckler
  • Raphl Gütner
  • Stephan Schutzmann
  • Franz Joseph Runthoff
  • Kapral McTinsley
  • Harry Mc Millian
  • Hilary Parker
  • Franziska Giffey
  • Joahim de Braganaza
  • Maria Heck
  • August DeVoil
  • Jan Wetejko
  • Kurt fon Hindt
  • Heinrich Kuß
  • Olaf Kuß
  • Heinrik Sudermann
  • Helga Hußengaff
  • Hans Witcerrung
  • Bruno Kruß
  • Greg Andwehr
  • Adrian Niedźwiedzki
  • Emhyr var Emreis
  • Kigelie Ndahindurwa
  • Arseni Pavlov
  • Friedrik Conrad Hornemann
  • Erik Marx
  • Arnold Besh
  • Hans Gotc
  • Rupert Haas
Wydarzenia
  • Królewska Gonitwa Konna
Inne
  • Koniglisher Waarant
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Re: Wielka Księga Narracyjna

Post autor: Anastasia Windsachen »

Matko Prokrastynacjo... nawet nie wiedziałam, że mamy tyle tego wszystkiego...
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 05 gru 2024, 23:21 Matko Prokrastynacjo... nawet nie wiedziałam, że mamy tyle tego wszystkiego...
31 miast.
24 instytucje.
39 postaci.
1 wydarzenie.
1 inne.
Łącznie skromne 96 wpisów.

Żeby dodać wspaniałości liście, na sto tysięcy procent nie jest ona kompletna. Prawie nie tykałem Sambany (co najmniej 9 miast i Bóg wie ile postaci), nie przepisałem też kilku nazwisk z plakatów w Kinie Apollo (bo była chyba 2 w nocy i mi się już nie chciało). Także tego, myślę że jeszcze trochę pozycji by się znalazło XD
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 05 gru 2024, 20:22 W długofalowej perspektywie powinna powstać Lista sensu stricte - IMO najlepiej w formie strony, ale jeśli społeczeństwo uzna że woli posty na forumie to tak też można.
Posty na forum zawsze dobre, bo zwiększają aktywność i dochody Skarbu Państwa. Za coś trzeba wypłacać nagrody. Ale strona w formie a'la książki... Poniekąd część pracy jest zrobiona, wystarczy przerobić kod, a następnie wypełniać. Na forum też można np. dawać opisy, które pójdą na stronę itd.

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 17 gru 2024, 22:52
Joahim von Ribertrop pisze: 05 gru 2024, 20:22 W długofalowej perspektywie powinna powstać Lista sensu stricte - IMO najlepiej w formie strony, ale jeśli społeczeństwo uzna że woli posty na forumie to tak też można.
Posty na forum zawsze dobre, bo zwiększają aktywność i dochody Skarbu Państwa. Za coś trzeba wypłacać nagrody. Ale strona w formie a'la książki... Poniekąd część pracy jest zrobiona, wystarczy przerobić kod, a następnie wypełniać. Na forum też można np. dawać opisy, które pójdą na stronę itd.
Absolutnie szczerze: praktyczność>>>postomania. Jestem absolutnie przekonany, że stronę o wiele łatwiej byłoby opanować niż posty na forum (słowo klucz: kategoryzacja treści).
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 18 gru 2024, 01:06
Absolutnie szczerze: praktyczność>>>postomania. Jestem absolutnie przekonany, że stronę o wiele łatwiej byłoby opanować niż posty na forum (słowo klucz: kategoryzacja treści).
Oczywiście, że byłoby łatwiej. 5 kategorii, baza danych, formularz wprowadzania i gotowe. Aczkolwiek zgłoszenia gdzieś muszą być, a tutaj najlepiej spisze się forum

Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 18 gru 2024, 11:55
Joahim von Ribertrop pisze: 18 gru 2024, 01:06

Oczywiście, że byłoby łatwiej. 5 kategorii, baza danych, formularz wprowadzania i gotowe. Aczkolwiek zgłoszenia gdzieś muszą być, a tutaj najlepiej spisze się forum
No tak tak, do zgłoszeń to zdecydowanie forum.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
ODPOWIEDZ

Wróć do „Voxlandzka codzienność”