Inkwizycja, indoktrynacja, szerzenie jedynej słusznej wiary... Można też uznać, że skoro Rotria upadła to wierni zwrócili się w stronę KPP, ateizmu, wiary pierwotnej, która korzystając z pustki po Rotrii (i wolności od prześladowań jej inkwizytorów) zyskała popularność i staje się silnym elementem jednoczącym naród.
Korona wkrótce odpowie na to długą, bezsensowną i kompletnie niepotrzebną pracą tłumaczącą kto co wyznaje i dlaczego tak a nie inaczej.
Czekam pełna emocji i oczekiwań (domagam się znaczącego % wiary pierwotnej, większego niż ten partii na L w ostatnich wyborach w realu)
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland
Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Anastasia Windsachen pisze: 16 cze 2024, 20:34
(domagam się znaczącego % wiary pierwotnej, większego niż ten partii na L w ostatnich wyborach w realu)
Będzie będzie... Sumarycznie Górale, Wyspiarze i Germanie, ale będzie!
(Aczkolwiek zdecydowanie wierzenia pravoximskie będą jedną z dynamiczniej rosnących religii w najbliższym czasie. Z góry zaznaczam jednak że za wyjątkiem Drawska historycznego głównym przegranym będzie rotriokatolicyzm. To oni są w kryzysie, kromeryzm i baradyzm mają się dobrze.)
HM Joahim II, Konig af Voxland
But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
(domagam się znaczącego % wiary pierwotnej, większego niż ten partii na L w ostatnich wyborach w realu)
(Aczkolwiek zdecydowanie wierzenia pravoximskie będą jedną z dynamiczniej rosnących religii w najbliższym czasie. Z góry zaznaczam jednak że za wyjątkiem Drawska historycznego głównym przegranym będzie rotriokatolicyzm. To oni są w kryzysie, kromeryzm i baradyzm mają się dobrze.)
Mam pytanie, czy wiernych KPP zaliczamy jako rotriokatolicyzm?
Nope. KPP (Osiekizm? Osiekokatolicyzm?) to kompletnie osobna kategoria.
Over every mistake.
You just keep on trying
Joahim von Ribertrop pisze: 17 cze 2024, 15:55
Bo ma zagwozdka dotyczy tego, że na Pollinie, działa to na tej samej doktrynie mniej więcej i wyszło z Pollinu z pozostałości porotrysjskich
Bo ma zagwozdka dotyczy tego, że na Pollinie, działa to na tej samej doktrynie mniej więcej i wyszło z Pollinu z pozostałości porotrysjskich
Wiem, ale w Voxlandzie KPP nie jest efektem przyłączenia się kościoła postrotryjskiego do KPP (jak w Hasselandzie), tylko jest w gruncie rzeczy powstałą osobno nową wspólnotą. To plus fakt że na logikę (narracyjne) struktury rotriokatolicyzmu nie zniknęły magicznie wraz ze zniknięciem Rotrii sprawia, że rotriokatolicyzm jeszcze trzyma mocno (choć coraz bardziej traci).
Over every mistake.
You just keep on trying
No imo KPP to tacy protestanci, gdy Rotria to realowy KK. Chociaż, że też jest jedna głowa wspólnoty to może bardziej prawosławie... No tak czy siak, nie jest to na moje rozumienie i jak wskazuje @Joahim von Ribertrop spadkobierca Rotrii, a bardziej jej odłam ideologiczny (?). Gdyby prosić się o historię przedinternetową to można by się bawić, że właśnie jakaś reformacja albo schizma, ale... to przyszło z Kompasu, ja tam nie wnikam w ich historię.
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Anastasia Windsachen pisze: 17 cze 2024, 18:36
No imo KPP to tacy protestanci, gdy Rotria to realowy KK.
Mam wrażenie że gdyby was Arcybiszop usłyszał to by was zesłał na tamten świat XD
KPP też jest katolicyzmem.
Gdyby prosić się o historię przedinternetową to można by się bawić, że właśnie jakaś reformacja albo schizma, ale... to przyszło z Kompasu, ja tam nie wnikam w ich historię.
Zasadniczo KPP jest bytem w pełni internetowym powstalym z połączenia Kościoła Dystrybucjonistycznego, Kościoła Sarmackiego i Kościoła Rotryjskiego w Hasselandzie. Z czego KD chyba nie ma historii przedinternetowej a KS i KRwH dzielą historię przedinternetową z Łotrią.
Over every mistake.
You just keep on trying
No imo KPP to tacy protestanci, gdy Rotria to realowy KK.
Mam wrażenie że gdyby was Arcybiszop usłyszał to by was zesłał na tamten świat XD
KPP też jest katolicyzmem.
Ja tu nie o kurde różnicach w poglądach, ale po prostu o odłamach religii. Oba kościoły w mikro są katolickie, ale KPP nie pochodzi od Rotrii. Co najwyżej ma właśnie w sobie członków byłych kościołów rotryjskich i odłamu rotryjskiego.