Plotki, ploteczki, plotunie, a oprócz nich najnowsze wiadomości zza granicy, dyskusje o przyszłości kraju, ogłoszenia... Po prostu nasza codzienność. Cóż więcej można powiedzieć? Wejdź i przekonaj się czym żyje Voxland!
Anastasia Windsachen pisze: 21 sie 2023, 19:11
Propozycja dla wyglądu znaków miejskich, powitalnych oraz oznaczeń autostrad czy ważniejszych dróg.
Cudnie, cudnie Sknellstraße kurwa jego mać.
Również, co my tam planowaliśmy z pociągami? Parowozy produkowane u nas, tak? A gdzieś coś mieliśmy jeszcze zamawiać chyba?
Parowozy u nas, plus pojawił się wątek "fajnie byłoby skorzystać z pomocy ze strony Kolei Muratyckich" (vide: viewtopic.php?p=2309#p2309) ciężko mi tu zinterpretować czy chodzi o to, żeby nas Południowcy uczyli budować machinerię czy raczej o eksporting czegoś z ichniego kraju - niech się wypowie autor Krzysztof Windsor.
HM Joahim II, Konig af Voxland
But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Propozycja dla wyglądu znaków miejskich, powitalnych oraz oznaczeń autostrad czy ważniejszych dróg.
Cudnie, cudnie Sknellstraße kurwa jego mać.
Również, co my tam planowaliśmy z pociągami? Parowozy produkowane u nas, tak? A gdzieś coś mieliśmy jeszcze zamawiać chyba?
Parowozy u nas, plus pojawił się wątek "fajnie byłoby skorzystać z pomocy ze strony Kolei Muratyckich" (vide: viewtopic.php?p=2309#p2309) ciężko mi tu zinterpretować czy chodzi o to, żeby nas Południowcy uczyli budować machinerię czy raczej o eksporting czegoś z ichniego kraju - niech się wypowie autor @Krzysztof Windsor.
Ja, miało być ściągane właśnie od nich. Ale czy musimy eksportować, może kilka a resztę u nas?
Krzysztof Windsor pisze: 28 sie 2023, 12:01
Ja, miało być ściągane właśnie od nich. Ale czy musimy eksportować, może kilka a resztę u nas?
Chyba importować? Bo eksport byłby lux, w sumie Voxland jako eksporter i producent najlepszych lokomotyw parowych... przydatne byłyby dla Edli na pewno (Heinz-Werner Grüner). Ale ogólnie imo możemy od Muratyki ściągać elektryki czy ciężkie parowozy, jakieś wagony, a resztę właśnie mieć własnej produkcji.
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Chyba importować? Bo eksport byłby lux, w sumie Voxland jako eksporter i producent najlepszych lokomotyw parowych... przydatne byłyby dla Edli na pewno (@Heinz-Werner Grüner). Ale ogólnie imo możemy od Muratyki ściągać elektryki czy ciężkie parowozy, jakieś wagony, a resztę właśnie mieć własnej produkcji.
Muratyka miała dla nas przygotować, ale na zmianę daliśny ciała i ja i Herr Waksman. nie mniej on się na tym zna. Nie miałem jednak zielonego pojęcia, że w Voxlandzie też są fanatycy ogólnie rzecz biorąc "pociągów". Możemy przegadać, nie ma problemu.
Chyba importować? Bo eksport byłby lux, w sumie Voxland jako eksporter i producent najlepszych lokomotyw parowych... przydatne byłyby dla Edli na pewno (@Heinz-Werner Grüner). Ale ogólnie imo możemy od Muratyki ściągać elektryki czy ciężkie parowozy, jakieś wagony, a resztę właśnie mieć własnej produkcji.
Muratyka miała dla nas przygotować, ale na zmianę daliśny ciała i ja i Herr Waksman. nie mniej on się na tym zna. Nie miałem jednak zielonego pojęcia, że w Voxlandzie też są fanatycy ogólnie rzecz biorąc "pociągów". Możemy przegadać, nie ma problemu.
Fanatycy to może słowo na wyrost, po prostu chętni do budowania narracji i takiej w naszej stylu. Na pewno Edelweiss nie byłoby zainteresowane nowymi lokomotywami czy wagonami, ale jako że Voxland nie tylko koleją nowoczesną ma stać to i parowozy wraz z kultowymi wagonami będą produkowane w rodzimej fabryce.
Heinz-Werner Grüner pisze: 27 wrz 2023, 22:44
Czyli, że co. Będzie coś na rzeczy? :)
A jakże, niedługo się pojawi wątek voxlandzkiego producenta i będzie można rozmawiać. Oferta w przygotowaniu!
Zaraz grudzień, więc myślę że to idealny moment by odkopać temat i przedstawić moją idaeę: rocznik demograficzny.
Uważam że raz do roku, na początku stycznia, odpowiednia jednostka (najlepiej Państwowy Instytut Statysyk Królewski Uniwersytet Wiedzy) winna wydawać rocznik demograficzny przedstawiający dane o liczbie ludności Voxlandu, podziale na wyznania, a w wizji idealnej (czytaj "o ile będzie nam się chciało") także podział na płcie (D W I E :devil_fire:), piramidę finansową wieku i inne rzeczy które nam jeszcze do głowy wpadną a byłyby warte umieszczenia w takim roczniku.
I teraz chyba najważniejsza kwestia: jak ustalać przyrost (lub odrost) ludności. Będę szczery: proponuję po prostu zerżnąć w tym zakresie system leocki. Odpowiedni organ (patrz wyżej) patrzyłby na aktywność w Voxlandzie w danym roku i ustalał na jej podstawie czy mamy przyrost (a jeśli tak to jaki, ale w granicach 1-2%) czy odrost (ponownie, 1-2%). Podobną rzecz rozważyłbym w kwestii liczebności wyznawców danych religii*.
No, zapraszam do dyskusji.
*Aczkolwiek tu waham się czy nie lepiej byłoby przeprowadzać taką weryfikację częściej, na przykład co miesiąc. Oczywiście podstawą ustaleń byłaby aktywność danego wyznania oraz piękna i długa lista modyfikatorów (np. plus x procent jeśli katolicy nawracają katolików i w ogóle).
HM Joahim II, Konig af Voxland
But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.