[Oberhaupt Kotliny Edelweiss, ubrany w tradycyjny strój z regionu Kotliny Edelweiss, był zaskoczony, że od razu otrzymał tyle wyróżnień i prezentów.
Pozwolił sobie zabrać głos.
Grüner kroczył prężnie w kierunku mównicy z szerokim uśmiechem na twarzy. Jego kroki wskazują pewność siebie, ale jednocześnie promieniuje od niego przyjazna energia. Ludzie witają go ciepłymi oklaskami, a on wzrusza się nieco, ukazując swoją ludzką stronę.
Kiedy dociera do mównicy, zatrzymuje się na chwilę, aby spojrzeć na zgromadzonych. Ni stąd ni zowąd rzuca:
-„Witajcie, przyjaciele! Cieszę się, że mogę być tutaj dzisiaj, w tym pięknym i szlachetnym królestwie, Królestwie Voxlandu.”
Rozbrzmiewają śmiechy i oklaski w odpowiedzi na jego wesołe uwagi.
-„Proszę, nie dajcie się zwieść mojemu szorstkiemu wyglądowi - w moim sercu bije miękka dusza, przysięgam!
[Publiczność reaguje rozbawieniem, a oberhaupt kontynuuje z już z większą powagą]
Wasza Królewska Mość Królowo Małżonko,
Członkowie Rodziny Królewskiej,
Szanowni Voxlandczycy,
Ogromna szkoda, że nie ma wśród nas Jego Królewskiej Mości Joahima. Ślę mu w tym miejscu życzenia szybkiego powrotu do zdrowia. Niech służy Voxlandowi jeszcze przez długie lata.
Co do odznaczeń. W ogóle się ich nie spodziewałem, to naprawdę budujące i nieco skrępowany odpowiem tylko, że ja również mam dla Was kilka wyróżnień, ale pozwólcie, że wręczę je nieco później. Nie było czasu na odświeżenie się, to i prezentów nie zdążyłem wyciągnąć. - uśmiechnął się wśród salwy śmiechów, jednak szybko kontynuował dalej.
-Teraz chciałbym się skupić nad cały clu mojego pobutu.
Nie mniej z wielką radością i poczuciem głębokiej odpowiedzialności stoję przed Wami jako oberhaupt Kotliny Edelweiss, w duchu współpracy i zrozumienia, które nosimy w sercach. Dziękuję za zaproszenie mnie i mojej delegacji do Waszego szlachetnego Królestwa Voxlandu. Jest to dla nas niezwykła przyjemność i zaszczyt uczestniczyć w tym historycznym spotkaniu, które przynosi ze sobą nadzieję na nową erę współpracy i wzajemnego zrozumienia.
Dzisiejszy dzień jest momentem przełomowym dla naszych dwóch krain. Historia podpowiada nam, że różnice mogą być źródłem konfliktów, ale również mogą być siłą, która przynosi ze sobą nowe możliwości. Dziś stoimy przed wyborem - czy pozostaniemy na drodze konfliktu i niezrozumienia, czy też podążymy ścieżką współpracy i wzajemnego uznania. Ja, jako oberhaupt Kotliny Edelweiss, wybieram tę drugą drogę. Postawmy monument przyjaźni, który raz postawiony nie zniszczeje, a wręcz przeciwnie pomimo „huraganów życia” stał będzie nienaruszony.
Dlatego też, z dumą i pokorą, oznajmiam, że Kotlina Edelweiss gotowa jest na nawiązanie oficjalnych stosunków dyplomatycznych z Królestwem Voxlandu. Pragniemy podjąć tę decyzję z pełną świadomością naszych obowiązków i zobowiązań wobec naszych obywateli, a także w duchu współpracy i wzajemnego szacunku.
Jest to nie tylko symboliczny gest, ale także krok w kierunku budowania trwałych relacji, pokoju i dobrobytu naszych dwóch narodów. Dzięki naszej współpracy możemy wzajemnie się wspierać, wymieniać doświadczeniami i osiągnąć więcej, niż moglibyśmy osiągnąć oddzielnie.
W imieniu Kotliny Edelweiss, chciałbym również ogłosić, że jesteśmy gotowi do podpisania umowy o wzajemnym uznaniu naszych krain. Ta umowa będzie fundamentem naszej współpracy i zaufania, które będziemy budować każdego dnia, krok po kroku, w duchu wzajemnego poszanowania i zrozumienia.
Niech ten dzień będzie początkiem nowej, zbliżającej nas do siebie drogi. Niech nasze wspólne wysiłki przyniosą owoce pokoju, dobrobytu i wzajemnego szacunku dla naszych narodów.
Dziękuję.
[Długa chwila oklasków nagradza jego zakończenie, gdy oberhaupt składa lekki ukłon i kieruje się ku swojemu miejscu.]