Ile mamy ludzi, jaką powierzchnię, jaki jest Voxland?

Plotki, ploteczki, plotunie, a oprócz nich najnowsze wiadomości zza granicy, dyskusje o przyszłości kraju, ogłoszenia... Po prostu nasza codzienność. Cóż więcej można powiedzieć? Wejdź i przekonaj się czym żyje Voxland!
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Re: Ile mamy ludzi, jaką powierzchnię, jaki jest Voxland?

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Benjamin pisze: 22 sty 2024, 18:59
Anastasia Windsachen pisze: 22 sty 2024, 18:32pi razy oko
Chyba razy drzwi.
razy oko też spotkałam. No niemniej, taka moja propozycja.

I tak na marginesie - po nagłej, niespodziewanej i mocnej realiozie wracam do gry. Nie z tą częstotliwością i ilością, co przed nią, zwłaszcza w okresie jesiennym, ale wracam. Być może przez luty będzie coś więcej, ale to zależy od reala (i tutaj akurat mam nadzieję, że jednak wejdzie, ALE oczywiście nie brutalnie wywalając mnie z boiska)
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Kolejny rok za nami, pora zatem na kolejną aktualizację stanu ludności Królestwa. Zaczynamy od liczby ludności, gdzie, no cóż...

Równanie na ten rok: 7597/36=211 (po zaokrągleniu)
Punktacja:
Styczeń: -13
Luty: 260
Marzec: -78
Kwiecień: 7
Maj: 96
Czerwiec: 62
Lipiec: 10
Sierpień: -10
Wrzesień: -94
Październik: -146
Listopad: -158
Grudzień: 934
Suma: 870
Po pomnożeniu razy 1000: 870 000

Wyszłoby nam zatem że liczba ludności u progu 2025 wynosić powinna 5 999 300 mieszkańców (17,6/km2). Ociupinkę za dużo mi się wydaje, ale zostawiam do zaopiniowania przez innych. Może lepiej zmienić mnożnik na razy 100? Wtedy mielibyśmy przyrost na poziomie 87 000, co brzmi już bardziej realistycznie.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 02 sty 2025, 19:00 Wyszłoby nam zatem że liczba ludności u progu 2025 wynosić powinna 5 999 300 mieszkańców (17,6/km2). Ociupinkę za dużo mi się wydaje, ale zostawiam do zaopiniowania przez innych. Może lepiej zmienić mnożnik na razy 100? Wtedy mielibyśmy przyrost na poziomie 87 000, co brzmi już bardziej realistycznie.
Myślę, że tak możemy tak zrobić po tym roku (liczba prawie 6 mln na obszarze Voximy i wysp baradzkich dobrze wygląda). Na ten moment możemy przyjąć narrację o napływie uchodźców z Kirymu i ogólnie imigrantów z np. dawnej Brodrii czy Fenocji (dokładniej Xorphii).

Swoją drogą robiłam ostatnio wyliczenia - VHS liczyłaby w całości (tj. WL, MW, SP) 250 tyś. żołnierzy czyli 0,05% populacji na rok 2024. Na obecną chwilę jest to ~ 0,041%. Gdyby utrzymać wskaźnik na wysokości 0,05% to w wojsku służyłoby 300 tyś. ludzi. W tym przypadku mowa jednak jedynie o Voximskim Okręgu Wojskowym. Sambanę to inaczej...

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 02 sty 2025, 23:23 Myślę, że tak możemy tak zrobić po tym roku (liczba prawie 6 mln na obszarze Voximy i wysp baradzkich dobrze wygląda). Na ten moment możemy przyjąć narrację o napływie uchodźców z Kirymu i ogólnie imigrantów z np. dawnej Brodrii czy Fenocji (dokładniej Xorphii).
Niech będzie i tak. Płcie utrzymujemy jak rok temu? (105:100:1)
Anastasia Windsachen pisze: 02 sty 2025, 23:23 Sambanę to inaczej...
Sambana to jest w ogóle ciekawy temat. W zeszłym roku temat przyrostu naturalnego w naszej kolonii olałem. Narracyjnie można to uzasadnić że wojna była, to przyrost naturalny był równy plus minus 0. Ale w tym roku wojna się skończyła, to przynajmniej jakiś wzrost mógłby być. Ale za Nan Di Ludowe nie mam pomysłu jak go obliczyć.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 03 sty 2025, 02:54 Niech będzie i tak. Płcie utrzymujemy jak rok temu? (105:100:1)
Nie widzę powodów by zmieniać.
Joahim von Ribertrop pisze: 03 sty 2025, 02:54 Sambana to jest w ogóle ciekawy temat. W zeszłym roku temat przyrostu naturalnego w naszej kolonii olałem. Narracyjnie można to uzasadnić że wojna była, to przyrost naturalny był równy plus minus 0. Ale w tym roku wojna się skończyła, to przynajmniej jakiś wzrost mógłby być. Ale za Nan Di Ludowe nie mam pomysłu jak go obliczyć.
Teoretycznie była interwencja (której nie dokończyłam opisywać) i wciąż się tam tłuką gdzieniegdzie, ale jakiś mały przyrost by można...

Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Mamy marzec, pora więc w końcu to ogarnąć.

Przed chwilą wydałem Raport demograficzny na rok 2025. Na ten moment uwzględnia on tylko liczbę ludności, gęstość zaludnienia i strukturę płciową dla Archipelagu Wysp Voximskich. Docelowo (nie musi być w tym roku, może być już w przyszłym) chciałbym tam dodać też strukturę etniczno-narodowościową oraz religijną. Dodatkowy bonus za inne kompletnie niepotrzebne dane (lista największych miast i ich populacji? Podział mieszkańców na mieszkańców miast i wsi?). No i oczywiście trzeba będzie ogarnąć w końcu szczegółowe dane dla Sambany i sposób obliczania wzrostu populacji dla naszej kolonii.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 03 mar 2025, 00:51 Docelowo (nie musi być w tym roku, może być już w przyszłym) chciałbym tam dodać też strukturę etniczno-narodowościową oraz religijną. Dodatkowy bonus za inne kompletnie niepotrzebne dane (lista największych miast i ich populacji? Podział mieszkańców na mieszkańców miast i wsi?).
Mmmm wykresiki...

Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Przy zastosowaniu wzorów śp. męża udało się wyliczyć wyniki za poprzedni rok. Sprawa ma się nieciekawie, przyrost naturalny poleciał na łeb i szyję, śmierci było wiele, najpewniej to sprawka nielegalnych imigrantów, którzy przy pomocy przemytników oraz pożytecznych idiotów dostają się na teren Królestwa i rozsiewają swoje choróbska. VF zajmie się tym bezzwłocznie (czyt. nie wiadomo kiedy, bo aktualnie real mocno). Wyniki mają się nastęująco:

Równanie na ten rok: 9643/48=200 (po zaokrągleniu)
Punktacja:
Styczeń: -107
Luty: -41
Marzec: -65
Kwiecień: -109
Maj: -58
Czerwiec: -104
Lipiec: -39
Sierpień: -81
Wrzesień: 671
Październik: -92
Listopad: -172
Grudzień: -157
Suma: -354
Po pomnożeniu razy 1000: -354 000
Liczba mieszkańców u progu 2026: 5 645 300 mieszkańców

Mamy więc bardzo duży spadek, na tyle duży, że można by myśleć, że była u nas jakaś wojna albo plaga. Prędzej to drugie. Winni są już wskazani.

Awatar użytkownika
Kristof I Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Kristof I »

Na minusie, tzreba wprowadzić 500+. :flag:
HM Kristof I, Konig af Voxland

Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Kristof I pisze: 07 sty 2026, 21:48 Na minusie, tzreba wprowadzić 500+. :flag:
Jak sobie Wasza Mość życzy, ale chyba nie w tym problem... Pośród zmarłych była też masa dzieci. To tylko potwierdza podejrzenia o skoordynowanej akcji hybrydowej przeciwko nam przy wykorzystaniu nielegalnych imigrantów. Dla dobra operacji jednak nie możemy za wiele mówić...

Awatar użytkownika
Sora Mukashi Stempel

Post autor: Sora Mukashi »

Ale że co, kto, gdzie i dlaczego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Voxlandzka codzienność”