Aktualizacja mojej mapy na dzień 21.08.2025
Uwzględniono zmiany:
- Zakończenie projektu "Arcadia" - tym razem chyba już definitywne z braku chętnych do zabawy.
- Rozpoczęcie próby reaktywacji Brodrii pod egidą Iwana Pawłowa,
- Zdjęcie ograniczeń z ziem po dawnym NUPIA, bo wobec wygaśnięcia projektu Arcadia nie ma co dłużej blokować tam osadnictwa.
- Powrót Kompasu do naturalnych rozmiarów... nie wiem czy są właściwe, ale to te które swego czasu przekazał Kolega Piwski wprowadzając minecraftowy Kompas do naszego uniwersum. Jeśli trzeba to poprawię - jak otrzymam wiarygodne dane.
Link do Kustosza
Link do Bastionu (gdzie są poprzednie wersje map dla porównania)
Kilka słów wyjaśnienia w materii Kompasu... Wiele kontrowersji wzbudziło swego czasu "nadmuchanie" tej wyspy na skutek jakiś przeliczeń jej wielkości, które wzięły się z chęci aktywnego działania w naszym uniwersum. Z tych chęci wyszło niewiele, bo Kompas po prostu zamilkł i nawet na Bastionie ich dział zapewne pójdzie do archiwum.
A sam Kompas budził wiele sprzeciwów mikronautów... Przy czym odbyłem wiele rozmów i w większości nie było problemu z samym Kompasem jako takim czy jego istnieniem na naszym globie - ale z jego sztucznie "napompowaną" i przesadną wielkością. Postanowiłem więc przywrócić mu pierwotny rozmiar, który podobno był zgodny z tym co jest w grze, w której go stworzono. Nie znam jej - nie ocenię prawidłowości... jest to powrót do pierwotnej koncepcji Kompasu na Pollinie.