Nordatske Akademikerliga (m.w. Nordacka Liga Akademicka) powstała w ramach przebudowy Ligi Nordaty i zrzesza w sobie drużyny piłkarskie wszystkich chętnych uczelni Pollinu. Rozgrywana jest standardowa liga oraz puchar akademicki
Przepraszam za post pod postem, ale doszła mnie prośba od Menadżera LAN (Oswaldzie załóż konto) by udostępnić pełny regulamin. Na chwilę obecną mamy następujące punkty:
W składzie dozwoleni zawodnicy do 26 r.ż.
Niezmienialne nazwy i herby, wymieniamy tylko trenerów.
Wątki ligi i klubów na forum Voxlandu.
Czy dodajemy coś więcej? Zmieniamy może? Jakieś zasady dotyczące transferów, ustawień pucharowych?
W temacie wątków - dzisiaj będą powoli dodawane kolejne wątki by można było w nich pisać.
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland
Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Ja w trybie przyspoieszonym wymieniam 3/4 składu. Nie mam już "staruchów" powyżej 26 lat. Jednak nie wiem jak to wygląda u innych. Dla mnie czas startu na 31 lipca wydaje się ok.
Propozycja herbów wszystkich drużyn. Kilka jest zatwierdzonych, a pozostałe, jeśli trenerzy mają swoje to proszę o przesłanie mi i Anastasii. Jeśli nie macie lub ten jest ok, to przed pierwszą kolejką pojawią się one jako oficjalne herby waszych zespołów akademickich w przygotowanych wątkach na forum. @Menadżer
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Trener drużyny piłkarskiej Sarmackiej Akademii Nauk
Co do zasad i "udziwnień" ligi, to nurtują mnie kwestie finansowe - choć jeszcze w niezbyt sprecyzowanej formie myśli.
Pomysł pierwszy - limity kwot transferowych.
Mamy obecnie 10 drużyn w lidze, czyli 18 kolejek, a to daje w górnych granicach ok. 18 000 000 econ od sponsorów i 3 600 000 econ z prasy, o ile ktoś nie zapomni o sponsoringu i publikacji artykułów. Do tego dojdzie nam regularne sprzedawanie fajnie rozwiniętych 26-latków, zapewne za ładny pieniążek. W kilka sezonów dorobimy się fajnych budżetów, no i jak tu ma z nami kiedyś rywalizować ktoś, kto wprowadzi do ligi nową drużynę (choć domyślam się, że chęć jest taka, by była to rzadkość), albo przejmie zaniedbaną ekipę z pustą kasą? Dlatego zastanawiam się, czy nie powinny powstać limity kwot transferowych. Pomysł rzucam luźno pod rozwagę, bo nie wiem, jak on by się sprawdzał w praktyce oraz czy faktycznie pomógłby w wyrównywaniu szans.
Pomysł drugi - zakaz używania premii za zwycięstwo.
To kwestia czysto narracyjna, na zasadzie "pasuje do narracji lub nie". Sport akademicki, a więc niezawodowy, więc może nasi zawodnicy nie powinni być zachęcani finansowo do lepszego grania? Również pod luźną rozwagę.
Największy problem jest zawsze z pilnowaniem zasad. Czym więcej wprowadzimy, tym ciężej będzie je egzekwować i pamiętać. To 26 lat jest trochę sprawdzianem :D
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Trener drużyny piłkarskiej Sarmackiej Akademii Nauk
Pavel van der Gibson pisze: 17 lip 2025, 13:08
Największy problem jest zawsze z pilnowaniem zasad. Czym więcej wprowadzimy, tym ciężej będzie je egzekwować i pamiętać. To 26 lat jest trochę sprawdzianem :D
Prawda, prawda, dlatego pomysły rzucam na luźno :)
Co do zakazu premii za zwycięstwo, to sprawdzanie i donos można pozostawić samym trenerom, bo tego nie widać bez kupienia raportu z cudzego meczu.
Oswald Baskerville pisze: 17 lip 2025, 13:02
Co do zasad i "udziwnień" ligi, to nurtują mnie kwestie finansowe - choć jeszcze w niezbyt sprecyzowanej formie myśli.
Pomysł pierwszy - limity kwot transferowych.
Mamy obecnie 10 drużyn w lidze, czyli 18 kolejek, a to daje w górnych granicach ok. 18 000 000 econ od sponsorów i 3 600 000 econ z prasy, o ile ktoś nie zapomni o sponsoringu i publikacji artykułów. Do tego dojdzie nam regularne sprzedawanie fajnie rozwiniętych 26-latków, zapewne za ładny pieniążek. W kilka sezonów dorobimy się fajnych budżetów, no i jak tu ma z nami kiedyś rywalizować ktoś, kto wprowadzi do ligi nową drużynę (choć domyślam się, że chęć jest taka, by była to rzadkość), albo przejmie zaniedbaną ekipę z pustą kasą? Dlatego zastanawiam się, czy nie powinny powstać limity kwot transferowych. Pomysł rzucam luźno pod rozwagę, bo nie wiem, jak on by się sprawdzał w praktyce oraz czy faktycznie pomógłby w wyrównywaniu szans.
Pomysł drugi - zakaz używania premii za zwycięstwo.
To kwestia czysto narracyjna, na zasadzie "pasuje do narracji lub nie". Sport akademicki, a więc niezawodowy, więc może nasi zawodnicy nie powinni być zachęcani finansowo do lepszego grania? Również pod luźną rozwagę.
W sumie można by ustalić jakiś próg dla transferów. W końcu te są widoczne. Jesteśmy ligą akademicką, więc nie powinno tutaj dochodzić do kupowania zawodników za miliony. Poza tym jak to zawodnicy kupowani skoro narracyjnie mają pochodzić oni z uczelni. Co innego ich sprzedaż... IMO by trzymać się w ryzach narracji, to maksymalna kwota powinna być na poziomie 500-750 tyś..
Co do premii za zwycięstwo - no tutaj trzeba by polegać na donosie. Inna sprawa - jak będziemy karać?
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Pavel van der Gibson pisze: 17 lip 2025, 13:08
Prawda, prawda, dlatego pomysły rzucam na luźno :)
Co do zakazu premii za zwycięstwo, to sprawdzanie i donos można pozostawić samym trenerom, bo tego nie widać bez kupienia raportu z cudzego meczu.
@Menadżerowie, Wasze wątki są gotowe. Posiadacie potrzebne uprawnienia (chyba) by edytować posty. Jeżeli nie, to proszę w wątkach zgłaszać wszystkie informacje do wypełnienia, które widzicie. Poczekamy jeszcze do jutra na głosy ws. terminu rozpoczęcia sezonu, a później się go wystartuje. @Pavel przygotowuje już banery dla Waszych zespołów, więc niedługo powinny one zawisnąć w wątkach. Czeka nas jeszcze wybór strojów. W ramach Ligi mamy następujących krawców:
Każdy zespół przed startem sezonu powinien mieć już wszystko ogarnięte. Przed nami jeszcze dokończenie rozmów o transferach oraz najważniejsza... sponsoring ligi.