Ostatni post z poprzedniej strony:
Tak, kiedyś na północ od Marsylii był Kirym, jest to ważne miejsce dla kiryzmu i stąd mniejszość kiryjska się tam często sprowadzała. Dobranoc.Religie Voxlandu
Moderator: Kadra KUW
- Joahim von Ribertrop • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Re: Religie Voxlandu
Dzień dobry, serdecznie dziękujemy za przypomnienie nam o tej abominacji. Po przeanalizowaniu tematu doszliśmy do wniosku że owszem, ma kulega rację i coś nam się popierdoliło w liczbie kirystów - ale w górę a nie w dół. Liczba kirystów w Królestwie jest nie większa od lokalnych społeczności prawosławnych i matkoprokrastynacyjnych, dlatego na następnej wersji mapy kiryzm z mapy zostanie skreślony. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam was ciule!
I tak, mówię jak najbardziej serio. Biorąc pod uwagę jaką metodologię stosowałem kiryzm zdecydowanie nie zasługuje na tak duży udział w społeczności Królestwa. Istnieje dopiero od niecałego roku, a nawet przyjmując że to on kryje się pod tajemniczym mianem "wierzeń pierwotnych" w spisie religijnym Marsylii* to mówimy tu o 6% obywateli marsylijskich w roku 2021. Nie ma więc żadnego powodu by miał on zdobyć aż tak duże poparcie wśród Voxlandczyków. To raz.
Dwa, skoro dla KPP który ma o wiele większe podstawy by zyskać poparcie wśród narodu (przypominam że zdecydowana większość Voxlandczyków to wyznawcy jakiejś denominacji chrześcijańskiej a KPP jest Kościołem chrześcijańskim plus KPP ma własną świątynię) przyjąłem, że ma poparcie niskie, to czemu dla kiryzmu, który te podstawy ma o wiele mniejsze (nie jest chrześcijański i nie ma własnej świątyni) miałbym przyjmować inaczej?
*Wprawdzie chodzi tu o samo miasto a nie całe Księstwo, ale przyjmuję że jest to całkiem dobra reprezentacja dla obszaru całego Księstwa.

HM Joahim II, Konig af Voxland
But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Over every mistake.
You just keep on trying
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Obiecana aktualizacja:
Legenda:
Czerwony - kromeryzm (protestantyzm)
Granatowy - rotriokatolicyzm
Zielony - baradyzm (protestantyzm)
Szary - wandeizm
Ciemny szary - ateizm
Żółty - rodzimowierstwo góralskie
Pomarańczowe - rodzimowierstwo wyspiarskie
Zmiany:
1. Wywaliłem kiryzm, obszar na którym go dałem ostatnio dałem do rotriokatolicyzmu.
2. W Górach Smoczych dałem rodzimowierstwo góralskie - synkretyczną religię łączącą w sobie elementy starożytnych wierzeń Górali Voxlandzkich i chrześcijaństwa.
3. Na Wyspach Baradzkich dałem rodzimowierstwo wyspiarskie - jeszcze bez koncepcji jak to wygląda, szedłbym chyba w coś w stylu mitologii hawajskiej.

Szary - wandeizm
Ciemny szary - ateizm
Zmiany:
1. Wywaliłem kiryzm, obszar na którym go dałem ostatnio dałem do rotriokatolicyzmu.
2. W Górach Smoczych dałem rodzimowierstwo góralskie - synkretyczną religię łączącą w sobie elementy starożytnych wierzeń Górali Voxlandzkich i chrześcijaństwa.
3. Na Wyspach Baradzkich dałem rodzimowierstwo wyspiarskie - jeszcze bez koncepcji jak to wygląda, szedłbym chyba w coś w stylu mitologii hawajskiej.

Over every mistake.
You just keep on trying
Over every mistake.
You just keep on trying
Wasza Królewsko-Biskupia Mość! Trzeba tutaj bedzie ewidentnie wytoczyć potężne działa estetyzmu, chorał, potęgę śpiewu kościoła, organy i bogaty ceremoniał... czego chcemy? Chcemy UNII! Pisałem chwilę temu w sprawie tego wyświecenia, ale teraz widzę, że to pilniejsze niźli myślałem xDJoahim von Ribertrop pisze: 10 gru 2023, 00:18 Obiecana aktualizacja:Legenda:
Szary - wandeizm
Ciemny szary - ateizm
Zmiany:
Piwski Sroczyński
Prezes Instytutu Kultury Osieckiej
Prezes Instytutu Kultury Osieckiej
- Anastasia Windsachen • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Propo rodzimowierstwa wyspiarskiego/ew. górskiego ja miałam, wciąż mam tak naprawdę koncept zaczerpnięcia u wierzeń Słowian, Celtów i Nordów (Wikingów). Ale to tak jak z pracą o panowaniu Nataszy - czeka w kolejce...Joahim von Ribertrop pisze: 10 gru 2023, 00:18 Obiecana aktualizacja:Legenda:
Szary - wandeizm
Ciemny szary - ateizm
Zmiany:
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Miałem machnąć na ten temat całą pracę, ale nie chce mi się (zwłaszcza że rok się kończy i i tak trzeba by ją pisać srogo od nowa), więc podrzucam statystyki religijne z początku roku 2024.
(Robię to teraz, bo w tym albo przyszłym tygodniu chcę przeprowadzić jedną narrację i potrzebne mi są te statystyki dla kontekstu).
(Robię to teraz, bo w tym albo przyszłym tygodniu chcę przeprowadzić jedną narrację i potrzebne mi są te statystyki dla kontekstu).
CHRZEŚCIJAŃSTWO - 70%
Rotriokatolicyzm - 35%
Kromeryzm - 20%
Baradyzm - 10%
KPP - 3%
Prawosławie - 1%
Pozostałe kościoły chrześcijańskie - 1%
RODZIMOWIERSTWO - 15%
Rodzimowierstwo góralskie - 5%
Rodzimowierstwo wyspiarskie - 5%
Rodzimowierstwo voxlandzkie - 4%
Inne - 1%
INNE - 15%
Ateizm - 7%
Wandeizm - 5%
Kult Matki Prokrastynacji - 1%
Kiryzm - 0,5%
Inne - 0,5%
Rotriokatolicyzm - 35%
Kromeryzm - 20%
Baradyzm - 10%
KPP - 3%
Prawosławie - 1%
Pozostałe kościoły chrześcijańskie - 1%
RODZIMOWIERSTWO - 15%
Rodzimowierstwo góralskie - 5%
Rodzimowierstwo wyspiarskie - 5%
Rodzimowierstwo voxlandzkie - 4%
Inne - 1%
INNE - 15%
Ateizm - 7%
Wandeizm - 5%
Kult Matki Prokrastynacji - 1%
Kiryzm - 0,5%
Inne - 0,5%

Over every mistake.
You just keep on trying
Over every mistake.
You just keep on trying
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Dane za rok 2024, ale tym razem dorzuciłem liczbę ludności.
Robię to, bo chcę zrobić aktualizację dla 2025 roku, i chcę żeby cholera była spójna z linią narracyjną dotyczącą wzrostu ludności, a to wymaga przebudowy której nie da się zrobić mając wyłącznie procenty pod ręką (słowo-klucz: emigranci z Brodrii, spośród których większość wyznaje prawosławie).
Aktualizacja dla 2025 jutro (rozumianego jako jutro-dziś albo jutro-jutro), bo teraz to ja powinienem iść spać. Wiecie, byłoby śmiesznie gdyby dzisiaj była matura.
Robię to, bo chcę zrobić aktualizację dla 2025 roku, i chcę żeby cholera była spójna z linią narracyjną dotyczącą wzrostu ludności, a to wymaga przebudowy której nie da się zrobić mając wyłącznie procenty pod ręką (słowo-klucz: emigranci z Brodrii, spośród których większość wyznaje prawosławie).
Aktualizacja dla 2025 jutro (rozumianego jako jutro-dziś albo jutro-jutro), bo teraz to ja powinienem iść spać. Wiecie, byłoby śmiesznie gdyby dzisiaj była matura.
CHRZEŚCIJAŃSTWO - 70% (3 590 510)
Rotriokatolicyzm - 35% (1 795 255)
Kromeryzm - 20% (1 025 860)
Baradyzm - 10% (512 930)
KPP - 3% (153 879)
Prawosławie - 1% (51 293)
Pozostałe kościoły chrześcijańskie - 1% (51 293)
RODZIMOWIERSTWO - 15% (769 395)
Rodzimowierstwo góralskie - 5% (256 465)
Rodzimowierstwo wyspiarskie - 5% (256 465)
Rodzimowierstwo voxlandzkie - 4% (205 172)
Inne - 1% (51 293)
INNE - 15% (769 395)
Ateizm - 7% (359 051)
Wandeizm - 5% (256 465)
Kult Matki Prokrastynacji - 1% (51 293)
Kiryzm - 0,5% (25 647)
Inne - 0,5% (25 645)
Rotriokatolicyzm - 35% (1 795 255)
Kromeryzm - 20% (1 025 860)
Baradyzm - 10% (512 930)
KPP - 3% (153 879)
Prawosławie - 1% (51 293)
Pozostałe kościoły chrześcijańskie - 1% (51 293)
RODZIMOWIERSTWO - 15% (769 395)
Rodzimowierstwo góralskie - 5% (256 465)
Rodzimowierstwo wyspiarskie - 5% (256 465)
Rodzimowierstwo voxlandzkie - 4% (205 172)
Inne - 1% (51 293)
INNE - 15% (769 395)
Ateizm - 7% (359 051)
Wandeizm - 5% (256 465)
Kult Matki Prokrastynacji - 1% (51 293)
Kiryzm - 0,5% (25 647)
Inne - 0,5% (25 645)

Over every mistake.
You just keep on trying
Over every mistake.
You just keep on trying
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Pewien problem tutaj wyszedł - wszystkie 1% są równe 51 293.

-
Przynależności
ODZNACZENIA
Hm? A coś było/jest nie tak?Anastasia Windsachen pisze: 05 maja 2025, 14:20 Pewien problem tutaj wyszedł - wszystkie 1% są równe 51 293.

Over every mistake.
You just keep on trying
Over every mistake.
You just keep on trying
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Dla ogółu: sprawa się wyjaśniła. Okazało się, żeśmy się z żoną nie zrozumieli co do konstrukcji danych. Reżym dla formalności informuje więc, że wszystkie procenty, niezależnie od ich położenia w tej, hm, tabeli, są względem 100% populacji.Joahim von Ribertrop pisze: 05 maja 2025, 14:51Hm? A coś było/jest nie tak?Anastasia Windsachen pisze: 05 maja 2025, 14:20 Pewien problem tutaj wyszedł - wszystkie 1% są równe 51 293.
Dane za ten rok jutro jutro-jutro, bo teraz mi się nie chce. Plus muszę dopracować sobie w głowie szczegóły.

Over every mistake.
You just keep on trying
Over every mistake.
You just keep on trying
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Tak ino dorzucę, że fajne by były jakieś wykresiki. Takie przyjemniejsze do czytania (i może załatwiłyby problem z brakiem zrozumienia)