[WYDZIELONE] Sytuacja polityczna 2025
- Pavel van der Gibson • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
[WYDZIELONE] Sytuacja polityczna 2025
Widzę potencjał pod jakąś grę polityczną/area control, w której chętnie wziąłbym udział 
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Trener drużyny piłkarskiej Sarmackiej Akademii Nauk
- Anastasia Windsachen • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Re: [WYDZIELONE] Sytuacja polityczna 2025
Może coś takiego z tego wyniknie. Nie ukrywam, miałam taki plan z kilka miesięcy temu...Pavel van der Gibson pisze: 27 lut 2025, 23:44 Widzę potencjał pod jakąś grę polityczną/area control, w której chętnie wziąłbym udział![]()
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
- Piotr Romanow • Stempel
-
ODZNACZENIA
Mam nadzieję, że dołączy się do tego duże grono ludzi. Wyjdzie jak wojna domowa w Brodrii. ;)
- Joahim von Ribertrop • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
TBH gdyby wymyślić jakiś dobry system prowadzenia walk między graczami... Może można byłoby pomyśleć o wpuszczeniu Ludu Bożego do Sambany/napuszczeniu go na OBPP postsamundyjskie (oczywiście w pewnym stopniu). Ino no właśnie, walki między graczami... Wojnie w Brodrii niewątpliwie brakło tej kwestii. Wojny Klonów prowadzone przy użyciu rzutu kostką (kto wygrał opisywał przebieg zdarzeń) zdecydowanie nie spełniają warunku dobrego systemu.Piotr Romanow pisze: 28 lut 2025, 19:57 Mam nadzieję, że dołączy się do tego duże grono ludzi. Wyjdzie jak wojna domowa w Brodrii. ;)
No plany przemienienia Sambany w czysty battle royal między ludźmi to sięgają 2020 i wojny między siłami ówczesnego Szogunatu Sambany a Emiratu Kaća.Anastasia Windsachen pisze: 27 lut 2025, 23:59 Nie ukrywam, miałam taki plan z kilka miesięcy temu...
Ostatecznie plan się rozkrzaczył bo nie miałem czasu i siły rysować mapy (plus chyba nie umiałem przeliczać wyniku bitew). Ale z pięć tur zagraliśmy. Zawsze coś.

HM Joahim II, Konig af Voxland
But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Over every mistake.
You just keep on trying
-
Przynależności
ODZNACZENIA
A no właśnie. No i też kwestia tego, że hmmm wojna brodryjska nie miała z góry założonego końca. Raczej była zwieńczeniem jej końca i miała trochę określić jej przyszłość. No i była nastawiona na udział kilku różnych politycznie uczestników. A ta wojna... że tak powiem nie może się zakończyć końcem przynależności Sambany do nas w aspekcie pozanarracyjnym, a utrzymywanie narracyjnego państwa marionetkowego... no też niezbyt to w długofalowym interesie nam nie leży.Joahim von Ribertrop pisze: 01 mar 2025, 01:10TBH gdyby wymyślić jakiś dobry system prowadzenia walk między graczami... Może można byłoby pomyśleć o wpuszczeniu Ludu Bożego do Sambany/napuszczeniu go na OBPP postsamundyjskie (oczywiście w pewnym stopniu). Ino no właśnie, walki między graczami... Wojnie w Brodrii niewątpliwie brakło tej kwestii. Wojny Klonów prowadzone przy użyciu rzutu kostką (kto wygrał opisywał przebieg zdarzeń) zdecydowanie nie spełniają warunku dobrego systemu.Piotr Romanow pisze: 28 lut 2025, 19:57 Mam nadzieję, że dołączy się do tego duże grono ludzi. Wyjdzie jak wojna domowa w Brodrii. ;)

- Pavel van der Gibson • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Istnieje dość dobry system walki na mapie, który jest nastawiony na dyplomację, dogadywanie się i zajmowanie terytoriów. Ale wymaga bardzo dobrze zorientowanego mistrza gry i ogólnie gra się w nim na wynik, a nie na całkowitą eliminację.
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
- Piotr Romanow • Stempel
-
ODZNACZENIA
Nie dziwię się, nie mniej można by było zrobić z tego naprawdę bardzo ciekawą narrację, gdy komuniści biją się z "rządem" walczącym o niezależność, a także frakcją która wspiera połączenie z Voxlandem. Wiem, że nie będzie to fajne jak wygra któraś ze stron, która Wam nie pasuje, ale to jest aktywność, a aktywność to są pieniądze. XDAnastasia Windsachen pisze: 01 mar 2025, 01:33
A no właśnie. No i też kwestia tego, że hmmm wojna brodryjska nie miała z góry założonego końca. Raczej była zwieńczeniem jej końca i miała trochę określić jej przyszłość. No i była nastawiona na udział kilku różnych politycznie uczestników. A ta wojna... że tak powiem nie może się zakończyć końcem przynależności Sambany do nas w aspekcie pozanarracyjnym, a utrzymywanie narracyjnego państwa marionetkowego... no też niezbyt to w długofalowym interesie nam nie leży.
Nie, żeby zależało nam tylko na kasie. :p
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Zawsze można potem odbić Sambanę od narracyjnego zwycięzcy... Jedną z obaw, której nie wymieniłam jest prowadzenie gry. Nie tyle pod kątem ogarniania tego, bo tutaj nie widzę problemu, a bardziej czas na to by ją ogarniać. /r Studia i praca skutecznie okupują wszelkie wolne dni. Wiem, że gra mogłaby toczyć się własnym życiem, ale wtedy też nie każdy będzie z niej czerpać przyjemność czy choćby mieć pomysły na to co dalej, bo brak by było obecnego cały czas mistrza gry, który czuwa nad przebiegiem rozgrywki.
Łatwiej samodzielnie pisać, co kilka dni raporty niż być obecną codziennie na tyle, by ogarnąć grę i coś jeszcze. Nie ukrywam, że czasami brak mi motywacji by napisać nawet jednego posta... Niemniej skoro jest jakieś zainteresowanie grą, to mogę w wolnych chwilach czy gdy akurat w pracy jest spokojnie pomyśleć o tym jak taką rozgrywkę zorganizować. A na ten moment jedynie dalej opisać całą otoczkę - Alkualibijską Republikę Ludową Sambany, jej wojsko, system polityczny, al-qualib i jego najważniejsze odłamy oraz cechy jako religii, sytuację po stronie voxlandzkiej oraz może ideologiczne podstawy starcia się monarchosocjalizmu z socjalistycznym podejściem al-qualib.
Łatwiej samodzielnie pisać, co kilka dni raporty niż być obecną codziennie na tyle, by ogarnąć grę i coś jeszcze. Nie ukrywam, że czasami brak mi motywacji by napisać nawet jednego posta... Niemniej skoro jest jakieś zainteresowanie grą, to mogę w wolnych chwilach czy gdy akurat w pracy jest spokojnie pomyśleć o tym jak taką rozgrywkę zorganizować. A na ten moment jedynie dalej opisać całą otoczkę - Alkualibijską Republikę Ludową Sambany, jej wojsko, system polityczny, al-qualib i jego najważniejsze odłamy oraz cechy jako religii, sytuację po stronie voxlandzkiej oraz może ideologiczne podstawy starcia się monarchosocjalizmu z socjalistycznym podejściem al-qualib.

- Joahim von Ribertrop • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Samo przyjęcie założenia że wojna nie może zmienić sytuacji Sambany też moim zdaniem wyklucza jakiekolwiek dopuszczanie Ludu Bożego do udziału w tejże. Nie jest tajemnicą, że uważam że takie coś jest totalnie bez sensu i podchodzi pod zbrodnię przeciwko logice - za to właśnie krytykowałem Bananowy Wiatr w jego obecnej odsłonie czy podejście władz RON do tematu powstania Kozaków Zaporoskich.Anastasia Windsachen pisze: 01 mar 2025, 01:33 No i też kwestia tego, że hmmm wojna brodryjska nie miała z góry założonego końca. Raczej była zwieńczeniem jej końca i miała trochę określić jej przyszłość. No i była nastawiona na udział kilku różnych politycznie uczestników. A ta wojna... że tak powiem nie może się zakończyć końcem przynależności Sambany do nas w aspekcie pozanarracyjnym, a utrzymywanie narracyjnego państwa marionetkowego... no też niezbyt to w długofalowym interesie nam nie leży.
Generalnie jeżeli z góry zakładamy jakiś określony wynik wojny to dopuszczanie do niej ludzi ma więcej szkód niż korzyści - problemy z ogarnięciem się jednej ze stron mogą kompletnie sparaliżować konflikt, poza tym co jeśli strona której przeznaczono przegrać jednak wygra? Co, będziemy robić Deus Ex Machina i retconować niekorzystne wydarzenia? Nie tu leży szczęście.
Każdy system można zawsze przepisać, coby pasował do potrzeb.Pavel van der Gibson pisze: 01 mar 2025, 02:55 Istnieje dość dobry system walki na mapie, który jest nastawiony na dyplomację, dogadywanie się i zajmowanie terytoriów. Ale wymaga bardzo dobrze zorientowanego mistrza gry i ogólnie gra się w nim na wynik, a nie na całkowitą eliminację.
Kiedyś miałem w głowie przez chwilę pomysł przerobienia całej Sambanafryki (albo tylko Sambany, idk czy wtedy nie działała jeszcze Samunda) w czyste battle royal. Ustaliłoby się ogólne zasady funkcjonowania wojen, ludków, gospodarki etc. etc. - i huzia. Każdy kraj czy organizacja mogłyby sobie zrobić tu kolonię, prywatne ludzie mogłyby albo walczyć ku chwale Ojczyzny, albo swojej, albo jako jakiś narracyjny warlord bijący się o wolność od tych przebrzydłych pozasambanafrykańców. I tak dalej i tak dalej.Piotr Romanow pisze: 01 mar 2025, 10:37 Nie dziwię się, nie mniej można by było zrobić z tego naprawdę bardzo ciekawą narrację, gdy komuniści biją się z "rządem" walczącym o niezależność, a także frakcją która wspiera połączenie z Voxlandem. Wiem, że nie będzie to fajne jak wygra któraś ze stron, która Wam nie pasuje, ale to jest aktywność, a aktywność to są pieniądze. XD
Nie, żeby zależało nam tylko na kasie. :p
Plusy? Zayebista rozgrywka
Minusy? Ktoś by to musiał ogarniać.

HM Joahim II, Konig af Voxland
But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
Over every mistake.
You just keep on trying
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Jeżeli jesteśmy gotowi na ewentualną utratę Sambany - to, to odejmuje jedną z ważniejszych kwestii i wątpliwości. Pozostaje wymyślić systemJoahim von Ribertrop pisze: 01 mar 2025, 13:38Samo przyjęcie założenia że wojna nie może zmienić sytuacji Sambany też moim zdaniem wyklucza jakiekolwiek dopuszczanie Ludu Bożego do udziału w tejże. Nie jest tajemnicą, że uważam że takie coś jest totalnie bez sensu i podchodzi pod zbrodnię przeciwko logice - za to właśnie krytykowałem Bananowy Wiatr w jego obecnej odsłonie czy podejście władz RON do tematu powstania Kozaków Zaporoskich.Anastasia Windsachen pisze: 01 mar 2025, 01:33 No i też kwestia tego, że hmmm wojna brodryjska nie miała z góry założonego końca. Raczej była zwieńczeniem jej końca i miała trochę określić jej przyszłość. No i była nastawiona na udział kilku różnych politycznie uczestników. A ta wojna... że tak powiem nie może się zakończyć końcem przynależności Sambany do nas w aspekcie pozanarracyjnym, a utrzymywanie narracyjnego państwa marionetkowego... no też niezbyt to w długofalowym interesie nam nie leży.
Generalnie jeżeli z góry zakładamy jakiś określony wynik wojny to dopuszczanie do niej ludzi ma więcej szkód niż korzyści - problemy z ogarnięciem się jednej ze stron mogą kompletnie sparaliżować konflikt, poza tym co jeśli strona której przeznaczono przegrać jednak wygra? Co, będziemy robić Deus Ex Machina i retconować niekorzystne wydarzenia? Nie tu leży szczęście.