Voxlandzkie znaki drogowe

Plotki, ploteczki, plotunie, a oprócz nich najnowsze wiadomości zza granicy, dyskusje o przyszłości kraju, ogłoszenia... Po prostu nasza codzienność. Cóż więcej można powiedzieć? Wejdź i przekonaj się czym żyje Voxland!
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Voxlandzkie znaki drogowe

Post autor: Anastasia Windsachen »

W związku z uruchomieniem I Planu 3-miesięcznego i planowanych w jego ramach pracach nad voxlandzką infrastrukturą drogową postanowiłam przysiąść ponownie do projektu znaków drogowych, które miałyby obowiązywać na obszarze Voximy (Sambana to inna sytuacja kompletnie...). Na ten moment zaprojektowałam najważniejsze według mnie przykłady, które zwykle różnią się w każdym kraju swoim stylem.

Na pierwszy ogień poszły znaki dotyczące rodzaju drogi po jakiej się poruszamy. Wyróżniłam trzy:
  • Autobahn - (właściwie Konigreich Autobahn) m.w. Autostrada;
  • Shnellstraße - m.w. Droga ekspresowa/szybkiego ruchu;
  • Staatstraße - m.w. Droga krajowa;
Różnią się one głównie kolorystyką. Jeżeli jednak chodzi o drogi krajowe to dochodzi druga różnica - numeracja. Numerowane są one od 100 do 999. Autostrady i ekspresowe to natomiast pierwsze 99 liczb. Teoretycznie można by i tutaj wymyślić jakąś metodologię, by rozróżniać już po samej liczbie bez koloru, ale... moim zdaniem nie warto.

Następnym znakiem jest ten informujący o przekraczaniu granicy. Obowiązuje na niej kontrola graniczna dla wszystkich przyjezdnych o czym informuje dolny napis "Obligatorisk Grenckontroll". Sam znak jest prosty, zachował informacyjny wygląd, który nie jest przesadzony niepotrzebną treścią.

Ostatnim z projektów jest drogowskaz kierunkowy, który informuje o zbliżaniu się do danej miejscowości. Możliwe są jeszcze warianty z podaną odległością.

Osobiście uważam, że na tych i ewentualnie kilku innych znakach można by zakończyć prace nad ich stylem. Te dotyczące zasad ruchu drogowego pozostawiłabym bez zmian, ponieważ nie ma tam czego wyróżniać. Można jedynie dodać kilka takich miejscowych (coś w stylu kanadyjskich), które ostrzegają przed gatunkami zwierząt, których np. w Leocji się nie spotka.

Font to Interstate Bold w rozmiarze 150 pt dla numeru autostrady i ekspresówki, 120 pt dla krajowej, 90 pt wzwyż dla miejscowości, 58 i 44 pt dla granicy.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Voxlandzka codzienność”