Herb Diecezjalny

Forum Diecezji Voxlandzkiej, zarówno jej siedziby w Królewskim Mieście Vox jak i wszelkich innych regionów administracyjnych na terenach jej podlegających. Wątki religijne związane z KPP mile widziane tutaj

Moderator: Lord/Lady af di KCV

Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Herb Diecezjalny

Post autor: Anastasia Windsachen »

Zapytanie formalne - czy KPP chce mieć osobny dział? Np. Diecezja Voxlandzka?
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Re: [KPP] Księga Wiernych Diecezji Voxlandzkiej

Post autor: Joahim von Ribertrop »

O tak, serdecznie poproszę i z góry dziękuję.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 19 lut 2024, 14:27 O tak, serdecznie poproszę i z góry dziękuję.
Czy jest jakiś patron, którego umieścić na tarczy forum (tym samym herbie diecezji)? Św. Jerzy? Michał Archanioł? Jacyś inni (których łatwo wziąć sobie z wektorków) czy droga w stronę krzyża, mitry, innych elementów?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 19 lut 2024, 19:08
Joahim von Ribertrop pisze: 19 lut 2024, 14:27 O tak, serdecznie poproszę i z góry dziękuję.
Czy jest jakiś patron, którego umieścić na tarczy forum (tym samym herbie diecezji)? Św. Jerzy? Michał Archanioł? Jacyś inni (których łatwo wziąć sobie z wektorków) czy droga w stronę krzyża, mitry, innych elementów?
Właśnie nie wiem, myślałem nad tym i chwilowo nie mam pomysłu. Chciałem w pierwszym odruchu iść tokiem myślenia żeby dać patrona Voxlandu... No ale Voxland nie ma patrona. Potem chciałem iść w stronę Korony, ale Korona Wielka to jest Korona Króla Jana a nie żadnego świętego. Potem chciałem pociągnąć Jana albo Nataszę heraldycznie. To już wyszło nieco lepiej. Wprawdzie Natasza heraldycznie nie istnieje, to jednak dla Jana już coś mamy (i to zarówno dla Ewangelisty jak i Chrzciciela).

Reasumując ten chaotyczny wywód, ja się z tym muszę przespać*. Odpowiedź powinna być rano.

*W języku joahimowskim "odpowiedzi udzielę ledwo żywy o czwartej nad ranem".
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 20 lut 2024, 00:38
Anastasia Windsachen pisze: 19 lut 2024, 19:08
Właśnie nie wiem, myślałem nad tym i chwilowo nie mam pomysłu. Chciałem w pierwszym odruchu iść tokiem myślenia żeby dać patrona Voxlandu... No ale Voxland nie ma patrona. Potem chciałem iść w stronę Korony, ale Korona Wielka to jest Korona Króla Jana a nie żadnego świętego. Potem chciałem pociągnąć Jana albo Nataszę heraldycznie. To już wyszło nieco lepiej. Wprawdzie Natasza heraldycznie nie istnieje, to jednak dla Jana już coś mamy (i to zarówno dla Ewangelisty jak i Chrzciciela).

Reasumując ten chaotyczny wywód, ja się z tym muszę przespać*. Odpowiedź powinna być rano.

*W języku joahimowskim "odpowiedzi udzielę ledwo żywy o czwartej nad ranem".
Natasza to ogólnie święta według Kościoła? Czy tak dla podkreślenia jej ważności dla Voxlandu? Korona Króla Jana... cóż można z niego uczynić świętego jak to zrobiono z Edwardem w Anglii, choć tutaj nie wiem jak ma się ta sprawa w KPP oraz historycznie. Na pewno trzeba by go rysować, ale to nie jest wielki problem. Inne Jany... osobiście podoba mi się wizualnie Ewangelista, ale to pozostawiam Wam do wyboru bo to jednak sprawa religijna, wyznaniowa, wiernych. A właśnie, @Krzysztof Windsor nie składasz podpisu?

Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 20 lut 2024, 01:26 Natasza to ogólnie święta według Kościoła?
Akurat żadnej świętej Nataszy jeszcze nie ma. Jak się okazuje Natasza to rosyjsko-serbskie zdrobnienie od Natalii, które po prostu w ostatnich latach zaczęto nadawać jako pierwsze imię. Święta Natalia jest za to jedna i to znana raczej z bycia żoną świętego Adriana niż ze zrobienia czegokolwiek.
Anastasia Windsachen pisze: 20 lut 2024, 01:26 Czy tak dla podkreślenia jej ważności dla Voxlandu? Korona Króla Jana... cóż można z niego uczynić świętego jak to zrobiono z Edwardem w Anglii, choć tutaj nie wiem jak ma się ta sprawa w KPP oraz historycznie.
Absolutnie nie sugeruję że nasi Natasza albo Jan są świętymi! Po prostu uznałem że idąc tokiem imienniczym wezmę świętych ich imienia. Po prostu skoro osoby o imieniu Jan i Natasza odegrały taką rolę dla Voxlandu, to lud mógł zacząć się modlić do ich świętych patronów i uznać ich za patronów Królestwa, prawda?

No chyba że znajdziemy świętego Odoakera XD

W ogóle to mi przypomina że gdzieś w archiwach mam napisany jeszcze w wakacje cały elaborat o świętych w kościołach vchrześcijańskich. Trzeba by go wreszcie opublikować...
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 20 lut 2024, 01:44
Anastasia Windsachen pisze: 20 lut 2024, 01:26 Natasza to ogólnie święta według Kościoła?
Jak się okazuje Natasza to rosyjsko-serbskie zdrobnienie od Natalii, które po prostu w ostatnich latach zaczęto nadawać jako pierwsze imię.
Bardziej odpowiednik zachodniej Natalii i Natalie (od łacińskiego dies natalie (czy jakoś tak), a że wschód zawsze szedł w "cięższe" imiona to no). Znalazłam też informację, że jest ono zdrobnieniem od Anastazji, ale nic poza jednym źródłem na to nie wskazuje. Zdrobnieniem jako pierwszym imieniem jest Nadia od Nadieżdży, ale to takie tylko wtrącenie z racji na zainteresowania i aspekty realowe.

Post nie ma wartości merytorycznej dla dyskusji, jest jedynie ciekawostką

Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

To może weźmy tego Jana Ewangelistę z Aakirkeby. Moim zdaniem wygląda bardzo dobrze (a na pewno lepiej niż Chrzciciel, który mi tak jakoś nie przypasowuje).
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Herb Diecezjalny

Joahim von Ribertrop pisze: 20 lut 2024, 16:38 To może weźmy tego Jana Ewangelistę z Aakirkeby. Moim zdaniem wygląda bardzo dobrze (a na pewno lepiej niż Chrzciciel, który mi tak jakoś nie przypasowuje).
A ten? Wymagałby przerysowania, ale nie jest to w ciul roboty

Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Hmmm w sumie też fajny. Dobra, może być.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diecezja Voxlandzka”