Gmach Ambasady Księstwa Sarmacji

Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Re: Gmach Ambasady Księstwa Sarmacji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Królowa za to podeszła do @Księżnej, która stała obok męża. Obdarowanie prezentami Para Królewska podzieliła między siebie. Mężczyźni mężczyznom, kobiety kobietom. Anastasia poprowadziła książęcą małżonkę do oddzielnego stolika, na którym stała mała sztaluga z obrazem.
Obrazek
Był to obraz pędzla voxlandzkiego malarza Viktora fan Hegla pochodzący z połowy XVIII wieku. Przedstawia lecącą ku niebu orlicę, która ma być uosobieniem postaci królowej o czym świadczą złote elementy na jej ciele oraz diadem. Jeden z kilku znajdujących się w posiadach Rodziny Królewskiej obrazów tego wybitnego artysty.

- Mam nadzieję, że Waszej Wysokości obraz będzie pasował do jednego z pałacowych wnętrz. Jest to nie lada skarb, który dotąd był w naszym posiadaniu. Fan Hegl pozostawił po sobie jedynie 13 obrazów. Cała reszta, którą stworzył została spalona po jego śmierci zgodnie z życzeniem zawartym w testamencie. - kobiety zaczęły iść w kierunku swoich małżonków, którzy byli pogrążeni w rozmowie na temat otrzymanego prezentu. - Z 13 pozostałych obrazów jedynie 6, a teraz już 5 znajduje się w rękach Korony. 7 innych jest rozsianych po Pollinie, czasem migną na aukcjach lub wystawach, ale nikt ich od dawna nie widział. Widzi Wasza Wysokość... obrazy te nie mają stałej ekspozycji, nie są zapowiadane, pojawiają się na krótką chwilę, by następnie być zabranymi z powrotem do właścicieli.
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Arkadiusz Maksymilian

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Arkadiusz Maksymilian »

Wasza Królewska Mość,
Wasze Mości, Wasze Wysokości,
Wasze Ekscelencje,

z radością przyjmuję Wasze odznaczenia oraz w imieniu własnym jak i pozostałych członków delegacji składam za nie najszczersze podziękowania. Głęboko wierzę, że wzajemne uhonorowanie się tymi odznaczeniami przyniesie trwałe owoce w przyszłości oraz zapoczątkuje przyjaźń pomiędzy naszymi Narodami.

Z mojej strony oraz ze strony Księstwa Sarmacji również pragnę uhonorować Wasze osoby oraz wszystkich, którzy ze strony Królestwa Voxlandu przyłożyli się do organizacji mojej wizyty w Waszym kraju.

Stosowny akt prawny w sarmackim Dzienniku Praw zostaje właśnie opublikowany. A zatem:

— za działania na rzecz rozwoju stosunków dyplomatycznych pomiędzy Księstwem Sarmacji a Królestwem Voxlandu, Jego Królewskiej Mości Joahimowi II Windsachen von Ribertropowi nadaję I KLASĘ ORDERU PRZYJAŹNI I WSPÓŁPRACY.

— podziękowaniach za dotychczasową współpracę oraz na pamiątkę państwowej wizyty w Królestwie Voxlandu nadaję III KLASĘ ORDERU PRZYJAŹNI I WSPÓŁPRACY: Jej Królewskiej Mości Królowej Anastasi Sophi Windsachen oraz Jego Królewskiej Wysokości Księciu Koronnemu i Drawska Krzysztofowi Windsor-Windsachenowi.
Awatar użytkownika
Arkadiusz Maksymilian

Przynależności

ODZNACZENIA

Książę dłuższą chwilę zastygł w milczeniu wbijając swój wzrok we wręczony mu podarunek. Podniósł oczy ku Królowi i jego Małżonce: — Dziękujemy. Jest śliczny – rzekł.

Następnie powolnym krokiem przesunął się wzdłuż stołu z podarunkami. Stukot jego butów było słychać po wszechstronnej sali, w której się znajdowali. Na stole pod osłoną czerwonego zakrycia krył się sporej wielkości przedmiotów. — Nie będę już Wasz Mości trzymał w niepewności – odkrył przedmiot.

Obrazek

Odkrycie przedmiotu wywołało uśmiech oraz cichy śmiech zadowolenia wśród zgromadzonych. — Tak, drodzy Państwo, to jest to, co monarchowie lubią najbardziej po całym dniu zasiadania na tronie… Alkohol. Ale nie byle jaki! Pochodzący, aż z osiemnastego wieku – kontynuował książę gestem dłoni prosząc do siebie prawdziwego znawcę tematu. Był nim Alojzy Podkieliszny, jeden z nadwornych opiekunów książęcej piwnicy alkoholowej. To on począł dokładnie opowiadać czym ten podarunek jest.

— Wasze Królewskie Mości, Wasza Książęca Mość, Wasze Wysokości, Wasze Ekscelencje – powiódł wzrokiem i ze znaną sobie manierą w głosie przywitał się. — Rok 1712 nie był szczęśliwy dla sarmackiej flotylli. Jeden z najbardziej znanych okrętów wojennych Księstwa, noszący nazwę „Helios” został skierowany na ciepłe, choć zdradliwe wody między Sarmacją a Tropicaną. Ten blisko 35 metrowy postrach mórz pełnił służbę patrolową, odstraszając piratów z szlaków handlowych. Już wtedy Tropicana była znanym źródłem cukru trzcinowego, rumu oraz owoców. Pech chciał, iż 24 maja 1712 roku Helios został dopędzony przez potężny, tropikalny sztorm. Wedle przekazów z epoki fale były tak potężne iż część klifów nieopodal Szafranowego Targu zostało pochłoniętych przez wzburzone wody. Taki sam los spotkał galeon – strzaskane maszty runęły do morza, ciągnięte przez żagle i olinowanie. Rozpruty przez przybrzeżne skały okręt zatonął – wraz z nim morzu oddała swe dusze cała załoga – opowiadał z wyczuwalną megalomanią w głosie wzrokiem wodząc po słuchaczach.

— Byłby to koniec historii Heliosa, gdyby nie grupa Ferskich i Unisławowskich badaczy, którzy w 2013 roku odkryli zapiski regionalistów, które pozwoliły odkryć miejsce zatonięcia okrętu. Udało się odnaleźć wrak, co odbiło się szerokim echem w świecie badaczy morza, marynistów i historyków. W trakcie eksploracji nurkowie wydobyli na powierzchnię zapieczętowaną skrzynię, z wybitą nazwą cechu gorzelników. Muzealnicy z Feru prędko skojarzyli, iż należała prawdopodobnie do rodu von Thorn, którego przedstawiciele zamieszkiwali tamte rejony. Prowadząc kwerendę w lokalnych muzeach badaczom udało się dopasować numery skrzyni do numeru archaicznych kluczy znajdujących się w archiwach. Jak się okazało potężny zamek skrzyni nie był uszkodzony dzięki zakonserwowaniu w morskim dnie, a skrzynię udało się otworzyć. Jak się okazało, zawierała trzynaście flasz z ciemnego szkła. Każda z nich zawierała pół litra znanego tropicańskiego rumu, który trafiał na stoły sarmackiej szlachty i magnaterii. Skrzynia trafiła do Pałacu Książęcego jako podziękowanie za wsparcie finansowe akcji poszukiwawczej i znalazła się w kolekcji książęcych kuriozów i skarbów narodowych – zakończył na razie.

Opowieść stawała się trochę przydługa, lecz Książę podtrzymując energię przedmówcy dodał: — No a dzisiaj jest już Waszą własnością, Wasza Królewska Mość – spojrzał na Króla, po czym dyskretnie rzucił okiem na stojącą obok Królową Anastasię: — Chociaż znając Waszą żonę to nie wiem czy do końca to już jest Wasze Królu – rzucił monarcha w żartobliwym tonie. — Do tego dorzucam jeszcze coś do poczytania – wskazał na leżącą obok małą archainczną książeczkę. Wtem głos ponownie zabrał Alojzy: — Drugim, równie cennym artefaktem zdobytym podczas eksploracji okrętu była kaseta z kości słoniowej sygnowana pozłacanymi literami A.H. Jak się okazało zawierała mniejszą kasetę, również wykonaną z kości słoniowej. Wewnątrz niej odnaleziono liczne szkice oraz akwarele przedstawiające florę i faunę Tropicany. Cudem ocalałe dzieła sztuki (dzięki owinięciu ich w zawoskowany papier oraz nasączone smołą płótno) zostały wykonane przez anonimowego artystę o inicjałach A.H. Do dzisiaj stanowią jedno z nielicznych dzieł potwierdzających istnienie ptaka Gogo – nielota, zamieszkującego Tropicanę do 2. połowy XIX wieku. Także obie kasety trafiły do zbiorów książęcych – zakończył.

— A dzisiaj to również należy do Was – znów porozumiewawcze spojrzenie: — Sądząc po wcześniejszej reakcji, to może butelki dla Królowej, a szkice dla Króla? – kolejny żartobliwy ton. — Wasza Królewska Mość, Wasza Królewska Wysokość – zwrócił się już poważnym tembrem głosu: — Proszę przyjmijcie od nas ten podarunek, jako coś cennego z sarmackiego dziedzictwa, które chcemy Wam ofiarować – kończąc uścisnął dłoń Królowi oraz pocałował dłoń Królowej.
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

@Król oraz @Książę wyszli przez dębowe drzwi do pokoju, w którym zgromadzone były już media. Na środku pod ścianą gdzie ustawiono flagi Królestwa i Księstwa stały dwie mównice, zaś z boku pomieszczenia polerowane drewniane biurko z przystawionym krzesłem. Na blacie stał kałamarz z piórami oraz dwa traktaty, które czekały na podpis.

Monarchowie wyszli w garniturach i nowo nadanych odznaczeniach. Król miał na sobie wstęgę i gwiazdę orderową Orderu Przyjaźni i Współpracy. Książę zaś podobnie jak gospodarz przyozdobił swój ubiór Orderem Bratnich Narodów. Wszyscy czekali aż zacznie się konferencja.

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Obaj monarchowie podeszli do mównic. Następnie przemawiać zaczął Król Voxlandu:
Wasze Książęce Mości!
Voxlanczycy i Sarmaci!
Szanowne Państwo, Kochani Moi!

Przed nami historyczny dzień. Umowa, którą dziś podpiszemy, otworzy nowy rozdział w historii relacji voxlandzko-sarmackich. Różnie się te relacje przez lata układały, raz lepiej, raz gorzej; wierzę jednak, że dzisiejsza umowa rozpoczyna nowy pozytywny etap współpracy, która przyniesie korzyści obu stronom.

Sarmacja, mimo upływu lat, wciąż odgrywa wielką rolę dla całego Mikroświata. Rodzące się tam inicjatywy są źródłem inspiracji dla nas wszystkich. Sarmacja jest "Bramą Mikroświata". Wielu mikronautów, w tym zdecydowana większość Voxlandczyków, swoje wirtualne kariery rozpoczęło właśnie w Księstwie Sarmacji. To tam obejmowaliśmy pierwsze stanowiska, to tam poznawaliśmy naszych pierwszych mikronacyjnych przyjaciół. Dla mnie Sarmacja jest też miejscem w którym poznałem moją małżonkę, z którą ślub wziąłem zresztą właśnie przed Jego Książęcą Mością.

Cieszę się iż Wasze Książęce Mości zaszczyciły nas swą obecnością i liczę, że ta wizyta to dopiero początek naszej współpracy!
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Arkadiusz Maksymilian

Przynależności

ODZNACZENIA

Wasza Królewska Mość,
Wasze Mości, Wasze Wysokości, Wasze Ekscelencje,
Szanowni Państwo,

„Dom twój, gdzie serce twe” — mówi przysłowie. Ten dom, a przede wszystkim to serce — widać tutaj, w Królestwie Voxlandu. Po wielu latach kroczenia pod różnymi nazwami na nordackiej ziemi — wreszcie, można rzec, znaleźliście swoje szczęśliwe miejsce jakim jest Królestwo Voxlandu. Poprzednim razem, gdy byłem na tej ziemi, jako Cesarz Insuli, przyjmował mnie Bazyli Izaak von Hohenburg Tehen-Dżek, syn mojej drogiej małżonki, a obecnie — koronowany właśnie Jerzy I Izaak, Król Winkulii.

Z serdecznością witam Waszą Królewską Mość Joahima II Windsachena von Ribertropa, Króla Królestwa Voxlandu — gospodarza dzisiejszej i jutrzejszej wizyty. Królowi dziękuję za ciepłe powitanie oraz rozmowy wyrażając nadzieję, że przyniosą one jak najbardziej trwałe owoce. Piękne podziękowania składam również na ręce Jej Królewskiej Mości Królowej Anastasi Sophi Windsachen, drogiej małżonki Króla, która ze znanym sobie zaangażowaniem zorganizowała tę wizytę i sprawuje pieczę nad prawidłowym jej przebiegiem. Dziękuję także Jego Królewskiej Wysokości Krzysztofowi Windsor-Windsachenowi, Księciu Koronnemu za pierwsze rozmowy odnośnie samej idei tego pomysłu w listopadzie ubiegłego roku. Wreszcie witam i dziękuję wszystkich mieszkańców Królestwa Voxlandu — ślę Wam moje pozdrowienie! Widziałem Wasze uśmiechnięte twarze oraz czuję moc Waszego powitania, które sprawia, że wraz z Jej Wysokością Fatimą, czujemy się u Was dobrze. Ich freue mich, unter Ihnen zu sein, und ich freue mich darauf, Sie zu sehen!

W roku, który nie tak dawno rozpoczęliśmy Sarmacja przeżywać będzie dwudziestą drugą rocznicę swojego istnienia. To w porównaniu z Królestwem Voxlandu — ogrom czasu. Historia Waszego kraju, można rzec, rozpoczęła się przed kilkoma laty. Od tamtej pory kroczy mikronacyjną drogą przez kolejne formalne byty czy narodościowe związki. Początkowo zjednoczone z państwem Westlandu i innymi, przez przekształcenie się w Cesarstwo Insuli, od którego rozpocząłem swą pierwszą podróż na Nordacie, kończąc na Królestwie Voxlandu powstałym we wrześniu ubiegłego roku. To krótka, aczkolwiek dynamiczna historia zmian, a przede wszystkim — ludzi, którzy ów zmiany początkowali. Nie sposób pominąć tutaj wkładu rodziny Windsachenów wywodzących się z Sarmacji, w to jakim miejscem jest teraz Wasz kraj. Jak wspomniałem — ród Windsachenów to ród sarmacki. Z wieloma z Was miałem okazję współpracować oraz działać na rzecz spraw Sarmacji. Królowa Anastasia była niegdyś marszałkiem mojego dworu, a Książę Koronny, jako arcybiskup, przewodził nie jednej liturgii w mojej intencji. Nie ma co ukrywać — to właśnie Wasz wkład i Wasze dziedzictwo sprawiło, że jestem dzisiaj tutaj i składam tę wizytę. Czynię to również po to, aby urzeczywistnić pewien symbol. Symbol zapoczątkowania oficjalnych relacji pomiędzy Sarmacją a Voxlandem, co dzisiaj czynimy. Chcemy wnieść je na, jak najlepszy możliwy w danym czasie, poziom. Nasi obywatele na to zasługują, aby mieć nowych przyjaciół. Moja wizyta tutaj to również symbol otwarcia nowych relacji pomiędzy nami — między mną, a przedstawicielami voxlandzkiej rodziny królewskiej. Po oschłych stosunkach i — niekiedy — złośliwych komentarzach wypowiadanych w przestrzeni publicznej, czas na odrzucenie złej energii i wprowadzenie harmonii oraz wzajemnego wsparcia. Wszakże to od nas samych — a w szczególności od rządzących — leżą podstawy do przyszłości naszych państw i całego mikroświata w ogóle. Zasady fair play i wartości powszechnie cenione — to są te elementy, na których Sarmacja chce budować swą przyszłość i zapraszamy do tego wszystkie kraje Pollinu. Cieszę się, że Voxland to zaproszenie przyjmuje.

Rozwój naszych relacji dopiero się rozpocznie, lecz wierzę, że ta wizyta i ta fizyczna obecność tutaj przyniesie trwałe owoce w obopólnych stosunkach. Dzisiaj, uczynimy niemalże wszystko, aby tak się właśnie stało. Właśnie z Jego Królewską Mością zakończyliśmy dwustronne rozmowy, za parę chwil podpiszemy umowę międzynarodową. To są dobre fundamenty, na których rozpoczynamy budowę. A wzajemnych budulców może być — i mam nadzieję — będzie wiele. Stąd też w skład delegacji wszedł znany Wam baronet Pavel van der Gibson, który przybył tu, aby szukać wzajemnych możliwości rozwoju współpracy na polu kultury. Za tydzień w Sarmacji odbędzie się rajd śladami naszych zamków — Voxland będzie mile widziany na naszych ziemiach. Wreszcie zapraszam z oficjalną rewizytą, ale również z wizytami mniej oficjalnymi przy grodziskiej herbacie czy koronowskiej nalewce. Wyrażam nadzieję, że obustronne otwarcie na to, co nowe i na to, co możemy sobie nawzajem dać — przyniosą nam nieopisywalne efekty.

Pragnę na końcu mojej przemowy pogratulować Wam organizacji tej wspaniałej wizyty. Razem z Księżną Małżonką czujemy się tu naprawdę dobrze, co bez cienia wątpliwości, jest Waszą zasługą. Dziękuję raz jeszcze za to ciepłe przyjęcie i do zobaczenia — dzisiaj na bankiecie, jutro w Drawsku.

Vielen Dank und bis zum nächsten Mal!
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Po wygłoszeniu przemów monarchowie podeszli do biurka i złożyli podpisy pod aktem spoczywającym na biurku. Dziennikarze zrobili zdjęcia momentu składania podpisów oraz podania sobie dłoni, a następnie na środek wyszedł rzecznik prasowy Dworu Królewskiego Gerd Kinkenhager.

- Szanowni Państwo, wiem że harmonogram przewidywał wcześniejsze zakończenie dzisiejszych uroczystości przed bankietem, a po samych przemówieniach miał być czas na zadanie pytań, ale niestety z racji opóźnień względem ustalonego planu musimy odwołać tą część. Para Królewska musiała również zrezygnować ze wspólnego obiadu z Parą Książęcą by zapobiec dalszym poślizgom czasowym. Sam bankiet przesunięto na godzinę 19.
Obrazek
Po tym ogłoszeniu monarchowie pomachali do dziennikarzy i wyszli z małżonkami do pokoju, w którym odbyła się krótka rozmowa i nastąpiło pożegnanie par ze sobą. W czasie, gdy królewska limuzyna odjeżdżała z terenu ambasady, rzecznik prasowy rozmawiał z dziennikarzami by odpowiedzieć w miarę możliwości na ich pytania oraz podać poprawiony harmonogram.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ambasada Księstwa Sarmacji”