Plotki, ploteczki, plotunie, a oprócz nich najnowsze wiadomości zza granicy, dyskusje o przyszłości kraju, ogłoszenia... Po prostu nasza codzienność. Cóż więcej można powiedzieć? Wejdź i przekonaj się czym żyje Voxland!
Honey, Bumble i Queen wróciły na ISS po spędzeniu czasu na Ziemi w celu konserwacji. Generalnie te roboty nazywają się profesjonalnie Astrobee i zostały zaprojektowane, aby pomagać astronautom w wykonywaniu codziennych zadań i przeprowadzania eksperymentów w warunkach mikrograwitacji. Żółty robot o nazwie "Honey" wrócił na Ziemię w celu konserwacji w 2021 roku by móc ponownie wrócić na stacje w sierpniu 2023 roku.
Megan McArthur z wszystkimi trzema Astrobee, które są teraz na ISS
W ciągu kilku ostatnich dni robot ten został ponownie uruchomiony na stacji, a jego kamery, czujniki zostały dokładnie sprawdzone pod kątem usterek. Co najciekawsze do kwietnia 2022 roku wszystkie roboty ukończyły 750 godzin pracy na ISS!
W ogóle tak tylko poinformuję, że ze względu na start Falcona Heavy to zrobię chyba z tego startu streama na YouTube więc mogę chyba zaprosić Was na niego jutro o 14:16 lub trochę później (cholera mam nadzieję, że nie będzie scruba)
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
La Esperantismo celas la reciprokan sinkomprenadon kaj
konsekvence ankaŭ estimon kaj amon inter ĉiuj gentoj kaj nacioj. L.L. ZAMENHOF
Damiano Windsachen pisze: 11 paź 2023, 22:23
W ogóle tak tylko poinformuję, że ze względu na start Falcona Heavy to zrobię chyba z tego startu streama na YouTube więc mogę chyba zaprosić Was na niego jutro o 14:16 lub trochę później (cholera mam nadzieję, że nie będzie scruba)
jednak nici z tego, start przełożony na jutro
Damiano Robingren
Dzisiejszy amerykański spacewalk na ISS został odwołany z powodu przedwczorajszego wycieku płynu chłodzącego, który pochodzi z rezerwowej chłodnicy w rosyjskim module Nauka. NASA ze względów bezpieczeństwa przełożyła amerykański i rosyjski spacer kosmiczny, który odbędzie się 25 października.
Wystartowała rakieta Falcon Heavy wraz z sondą Psyche, która należy do NASA. Falcon Heavy wyniósł ją w podróż do planetoidy (16)Psyche, która jest największą znaną nam planetoidą bogatą w metale. Była to pierwsza oficjalna misja ładunku międzyplanetarnego Falcona Heavy i pierwszą misją NASA, która została wystrzelona na Falconie Heavy... Niestety nie miałem przyjemności obejrzeć startu, ponieważ okoliczności dzisiejszego dnia nie pozwoliły mi na to :(
KLIK = start Falcona Heavy (nie nagrany przeze mnie)
Boczne boostery B1064 oraz B1065 po raz czwarty pomyślnie wylądowały na LZ-1 i LZ-2, a wyniesienie Psyche odbyło się zgodnie z planem. Sama sonda jest wyposażona w silniki jonowe zasilane energią słoneczną, chociaż wyjaśnię to szerzej w nadchodzącym dłuższym filmie...
KLIK = moment separacji boosterów B1064 i B1065
Środkowy booster B1079, podobnie tak jak w poprzednim locie Falcona Heavy nie został odzyskany i rozbił się o wody Oceanu Atlantyckiego, skąd jego szczątki zostają aktualnie odzyskiwane! Owiewka Falcona Heavy została już złapana na statki i jest aktualnie transportowana do portu niedaleko Cape Canaveral.
Generalnie to od dziś wracam z newsami na ten wątek bo wcześniej byłem zajęty tworzeniem (i moim zdaniem słabo zmontowanego ale to się zmieni) materiału, który wczoraj trafił w rekordowym czasie mniejszym niż 48 godzin od napisania pierwszego zdania w skrypcie xD
Damiano Robingren
Trzecia prywatna misja Axiom Space ma wystartować już w styczniu 2024 roku i dotrzeć na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Do startu tak jak zawsze zostanie wykorzystana załogowa kapsuła Dragon od SpaceX.
Cała załoga misji Ax-3 pozująca na oficjalnym zdjęciu misji
Dowódcą misji będzie astronauta NASA Michael López-Alegría. W misji weźmie udział także pierwszy turecki astronauta, Alper Gezeravcı, który ma nadzieję, że jego misja będzie miała pozytywny wpływ na jego kraj.
Kanadyjska Agencja Kosmiczna zaprezentowała nowe satelity czwartej generacji, które będą służyć do monitorowania klimatu i szybkiego reagowania na katastrofy naturalne. Na ten moment wiemy o finansowaniu całego projektu w kwocie 1,012 miliarda dolarów.
Wizualizacja kanadyjskich satelitów programu Radarsat Constellation
Cały projekt obejmuje dodanie czwartego satelity do misji Radarsat Constellation i zaplanowanie budowy „krajowego systemu satelitarnego czwartej generacji godnego lat trzydziestych XXI wieku”. W ogóle cały ten cały Kanadyjski program Radarsat ma bardzo ważne znaczenie dla ESA (tak, CSA jest de facto w ESA) w kwestii ogólnej obserwacji Ziemi i monitorowania obszarów morskich.
Pamiętacie konkurs na polski eksperyment naukowy, który zostanie wysłany na ISS? Jestem z niego bardzo zadowolony, ponieważ dzisiaj POLSA wraz z ESA i Ministerstwem Rozwoju i Technologii zakończyły ocenę 66 zgłoszeń eksperymentów na ISS. Wybrano 18 eksperymentów, które zostają do dalszej analizy.
🌱🌿🍃🌱🌿 Kocham algi 🌱🌿🍃🌱🌿
Niestety nie wszystkie mogą zostać zrealizowane w 2024 roku, ze względu na ich złożoność jednak pamiętajmy o tym, że nadal trwają rozmowy o możliwości ich przyszłej realizacji. No dobra, a dlaczego jestem taki zadowolony? Pochwalę się, a co! Wygrałem zakład ze znajomym, że moje ukochane algi dostaną się do tej całej „dalszej analizy” HAHA!!
Pamiętacie konkurs na polski eksperyment naukowy, który zostanie wysłany na ISS? Jestem z niego bardzo zadowolony, ponieważ dzisiaj POLSA wraz z ESA i Ministerstwem Rozwoju i Technologii zakończyły ocenę 66 zgłoszeń eksperymentów na ISS. Wybrano 18 eksperymentów, które zostają do dalszej analizy.
🌱🌿🍃🌱🌿 Kocham algi 🌱🌿🍃🌱🌿
Niestety nie wszystkie mogą zostać zrealizowane w 2024 roku, ze względu na ich złożoność jednak pamiętajmy o tym, że nadal trwają rozmowy o możliwości ich przyszłej realizacji. No dobra, a dlaczego jestem taki zadowolony? Pochwalę się, a co! Wygrałem zakład ze znajomym, że moje ukochane algi dostaną się do tej całej „dalszej analizy” HAHA!!
można prosić o krótkie rozwinięcie dlaczego algi są takie ważne i dlaczego konkretnie z nich miałby być pozyskiwany tlen?
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland
Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com