Ile mamy ludzi, jaką powierzchnię, jaki jest Voxland?
- Anastasia Windsachen • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Ile mamy ludzi, jaką powierzchnię, jaki jest Voxland?
Jak w temacie. Pasuje nam usiąść i ogarnąć, co i jak z tym Voxlandem. Na starym forum widziałam, że Joahim von Ribertrop określałeś liczbę mieszkańców Królestwa na jakieś 60 milionów. To... dużo, jak się tak spojrzy na mapę. Aczkolwiek może nas tu tyle jest, może Voxland wcale taki mały nie jest. Dobrze więc byłoby najpierw wiedzieć, jaką mamy powierzchnię by to jakoś określić.
Według tekstu Krzysztof Windsor oraz opisu geografii na naszej stronie północ Voximy i ogólnie Królestwa jest w klimacie polarnym i kontynentalnie chłodnym (to ogólnie ciekawy temat by zacząć jakąś ogólnopollińską rozmowę na temat sfer klimatycznych), dominuje tam tajga, mapy pokazują również dominację gór na północnym wschodzie. To by oznaczało, że te rejony należą do trudniejszych w kontekście osiedlenia, cechują się większymi dystansami pomiędzy ludzkimi skupiskami i ogólną dzikością. Im bliżej stolicy i południa wyspy mamy zdecydowanie więcej polan, cieplejszy klimat, rozwinięte rolnictwo -> miasteczek, wsi etc.
Wyspy baradzkie wedle wcześniej podlinkowanego opisu mają klimat polarny i chłodny, zapewne te leżące na południu mają cieplejszy, nie wiadomo jednak dokładnie jaki. Być może Benji jako założyciel Baradu coś może powiedzieć. Jeśli nie to widzę potencjał by przeprowadzić jakieś badania tego terenu w ramach jakiejś ekspedycji z Politechniki Cesarskiej (Kamiljan de Harlin?).
Klimat, faunę i florę mamy opisany, gdyby trzeba było się realowo odnosić to byłaby to Kanada. Jednak klimat i to jedno, zamieszkanie to drugie. Czy Voxland na przestrzeni wieków był mocno kolonizowany, rozwijany itd., czy jednak mimo burzliwej historii pozostał w dużej części dziki na północy, nie tak bardzo osiedlony itd. Dużo ja bym uzależniała od powierzchni - co by ani nie przesadzić w górę, ani w dół podczas określania ludności.
Po co nam ogólnie liczba ludności? Dla narracji. Możemy w ten sposób określić, ile żołnierzy liczy VSBW, ile mogą mieć największe miasta etc.
Według tekstu Krzysztof Windsor oraz opisu geografii na naszej stronie północ Voximy i ogólnie Królestwa jest w klimacie polarnym i kontynentalnie chłodnym (to ogólnie ciekawy temat by zacząć jakąś ogólnopollińską rozmowę na temat sfer klimatycznych), dominuje tam tajga, mapy pokazują również dominację gór na północnym wschodzie. To by oznaczało, że te rejony należą do trudniejszych w kontekście osiedlenia, cechują się większymi dystansami pomiędzy ludzkimi skupiskami i ogólną dzikością. Im bliżej stolicy i południa wyspy mamy zdecydowanie więcej polan, cieplejszy klimat, rozwinięte rolnictwo -> miasteczek, wsi etc.
Wyspy baradzkie wedle wcześniej podlinkowanego opisu mają klimat polarny i chłodny, zapewne te leżące na południu mają cieplejszy, nie wiadomo jednak dokładnie jaki. Być może Benji jako założyciel Baradu coś może powiedzieć. Jeśli nie to widzę potencjał by przeprowadzić jakieś badania tego terenu w ramach jakiejś ekspedycji z Politechniki Cesarskiej (Kamiljan de Harlin?).
Klimat, faunę i florę mamy opisany, gdyby trzeba było się realowo odnosić to byłaby to Kanada. Jednak klimat i to jedno, zamieszkanie to drugie. Czy Voxland na przestrzeni wieków był mocno kolonizowany, rozwijany itd., czy jednak mimo burzliwej historii pozostał w dużej części dziki na północy, nie tak bardzo osiedlony itd. Dużo ja bym uzależniała od powierzchni - co by ani nie przesadzić w górę, ani w dół podczas określania ludności.
Po co nam ogólnie liczba ludności? Dla narracji. Możemy w ten sposób określić, ile żołnierzy liczy VSBW, ile mogą mieć największe miasta etc.
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
- Kamiljan de Harlin • Stempel
- Kontakt:
Re: Ile mamy ludzi, jaką powierzchnię, jaki jest Voxland?
Na potrzeby narracji związanej z Senatem, uzgodniłem z JKM Joahimem, że w Voxlandzie mieszka 20 mln ludzi, a w podległej mu Sambanie – 22 mln. Co daje w sumie 42 miliony mieszkańców. Nie wiem, czy te ustalenia są zobowiązujące dla władz Voxlandu, ale funkcjonują w ramach roleplayu senackiego.

Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Dobrze wiedzieć. Właśnie w sumie nie poruszyłam tematu Sambany, traktując ją niejako jako osobny byt. Mimo statusu księstwa to wedle słów Joahim von Ribertrop jest to kolonia, więc traktuję ją trochę poza tematem głównego Voxlandu. 20 milionów... zobaczymy, jak powierzchnia i jakby to na niej wyglądało, ale mi ta liczba pasuje. Zobaczymy, co powie reszta obywateliKamiljan de Harlin pisze: 06 lis 2022, 21:04 Na potrzeby narracji związanej z Senatem, uzgodniłem z JKM Joahimem, że w Voxlandzie mieszka 20 mln ludzi, a w podległej mu Sambanie – 22 mln. Co daje w sumie 42 miliony mieszkańców. Nie wiem, czy te ustalenia są zobowiązujące dla władz Voxlandu, ale funkcjonują w ramach roleplayu senackiego.

- Joahim von Ribertrop • Stempel
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Gdzie ja tyle napisałem?! O Boże...Anastasia Windsachen pisze: 06 lis 2022, 20:46 Jak w temacie. Pasuje nam usiąść i ogarnąć, co i jak z tym Voxlandem. Na starym forum widziałam, że Joahim von Ribertrop określałeś liczbę mieszkańców Królestwa na jakieś 60 milionów. To... dużo, jak się tak spojrzy na mapę.
Generalnie całe założenie, przyjęte także w Senacie było takie, że Voximę zamieszkuje około 20 milionów osób. Podejrzewam że w Senacie prawa głosu nie ma każdy, tylko "pełnoletni" (powyżej 18? 16?), więc do tych 20 milionów trzeba by dodać jeszcze z 2-3 miliony "nieletnich".
W Sambanie mamy dwie wersje spisowe. Do Senatu uwzględniane jest 22 milionów osób, ale na starym forum pisałem, że Sambanę zamieszkuje 32 miliony osób. Skłaniam się ku tej drugiej opcji. Różnicę można uzasadnić tak, że jeden z lokalnych silniejszych władyków (rządzący Kiku albo Ururu) po prostu uniemożliwia swoim "poddanym" głosowanie do Senatu.
Dobrze więc byłoby najpierw wiedzieć, jaką mamy powierzchnię by to jakoś określić.
Wciąż wierzę, że w końcu to policzę.
No nie sądzę XDByć może Benji jako założyciel Baradu coś może powiedzieć.

HM Joahim II, Konig af Voxland
But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Over every mistake.
You just keep on trying
Jak Ty mnie dobrze znasz, oj jakJoahim von Ribertrop pisze: 06 lis 2022, 22:02No nie sądzę XDByć może @Benji jako założyciel Baradu coś może powiedzieć.
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Jak Wy mnie załamujecie oj tak...Benji pisze: 07 lis 2022, 20:56Jak Ty mnie dobrze znasz, oj jakJoahim von Ribertrop pisze: 06 lis 2022, 22:02No nie sądzę XDByć może @Benji jako założyciel Baradu coś może powiedzieć.
No to mamy o czym rozmawiać albo jakaś ekspedycja w celu określenia ich klimatu

-
Przynależności
ODZNACZENIA
Aj tam aj tam, co tu do załamki? Bywało gorzej. Tu macie przynajmniej ładne nazwy wysp, ładną mapę macie, mniej więcej wiecie jaki okolica ma klimat, a kiedyś to był Raj Konona, bo nie było niczego.Anastasia Windsachen pisze: 07 lis 2022, 23:26Jak Wy mnie załamujecie oj tak...

Over every mistake.
You just keep on trying
Over every mistake.
You just keep on trying
-
Przynależności
ODZNACZENIA
Tyż racja... czekamy więc na powierzchnię!

-
Przynależności
ODZNACZENIA

(Wciąż liczę że jakiś program zrobi to za mnie, ale zaczynam tracić nadzieję. Chyba będzie trzeba ręcznie pomalować piksel za pikselem i tak to policzyć...)

Over every mistake.
You just keep on trying
Over every mistake.
You just keep on trying
- Aleksander Novak • Stempel
Ronon Dex obliczy ci powierzchnię
Obecnie Obywatel FN, Westlandczyk/Kiryjczyk