Sophie pisze: 27 maja 2024, 21:12
Anastasia Windsachen pisze: 26 maja 2024, 23:33
VOXLAND TEKNIKER SERVIC KOMMUNIKAT
an di KUW website #02
Drodzy Mili i Kochani,
strona główna uczelni jest już prawie u finiszu. W procesie jej tworzenia zaszły jednak zmiany w koncepcji odnośnie jej funkcjonalności oraz wyglądu. Dodany zostanie kalendarz wydarzeń oraz świąt w Voxlandzie, który będzie również później implementowany do strony głównej. Oprócz tego zmieniony będzie system publikacji prac w Bibliotece Ludowej, który przyjmie wygląd nieco podobny do tych z realowych e-bibliotek. Archiwum wejdzie z opóźnieniem - nie jest ono priorytetem.
Dzięki pracy @Sophie możliwym będzie nauka języka voxlandzkiego poprzez ćwiczenia, podręcznik oraz tłumacz zamieszczone na stronie.
Powiadomienia zostały uznane za niepotrzebne, ponieważ strona powinna dotyczyć wydarzeń i działalności uniwersyteckiej, a nie samego Królestwa. Ze względu na to usunięto je i pozostawiono jedynie profil użytkownika z odnośnikami do poszczególnych funkcjonalności.
System egzaminacyjny również wejdzie z opóźnieniem czy też bardziej poprawnie - później niż premiera strony.
Obecnie VTS skupi się na publikacji prac w bibliotece oraz kalendarzu wydarzeń. Po tym dopiero przystąpi do kolejnych działań w sferze informatycznej. Najpewniej w okresie lipca powinna wystartować platforma egzaminacyjna, która będzie przypominać IEM. Następnie strona Królewskiego Miasta Vox (tutaj informacje dopiero podczas rozpoczęcia prac nad nią) i na końcu profil użytkownika.
Strona główna podręcznika, jak i
lekcja 0 już działają, strona z tłumaczem stoi, aczkolwiek jest jakiś problem z CORS (musiałam napisać własne API do tłumacza), no i sam tłumacz czasami zwraca tekst z błędami (nie zamienia umlautów/"ch" /"ss" w niektórych wyrazach), ale to wszystko się jeszcze poprawi.
Co prawda już widziałam stronę, bo siedziałam ostatnio nad stroną, ale zapomniałam wspomnieć - może by tak wygląd troszkę zmienić na kształt moodle? Nie wiem czy jesteś zaznajomiona z tą (okropną) platformą, ale jak coś to już podrzucę screeny by zobrazować, o co mi chodzi.
Ogólnie te wydarzenia można by jakoś podpiąć pod kalendarz, który będzie pisany (choć można by go też ominąć tbh w tym segmencie strony). Ćwiczenia - nie sugeruję takiego wyglądu, ale może coś podobnego. Coś na kształt zeszytu ćwiczeń?

Szybki szkic pomysłu w paincie

A same tematy oczywiście nie tak obrzydliwe jak na zrzutach, bo to tylko popis braku poczucia stylu ze strony wykładowców, ale coś w ten deseń - szeroki box z nazwą "Lektion X", a następnie krótki skrót o czym będzie lekcja. Po kliknięciu mamy dwa odsyłacze - do części dydaktycznej i do części ćwiczeniowej.
Widzę też, że planujesz ogólny egzamin - to coś, co by można wpiąć w ten "voxlandzki IEM" (jedyna moja zagwozdka tutaj to jak wprowadzać do ogólnego szablonu kolejne pytania oraz poprawne odpowiedzi, a następnie zbierać je od studentów... No chyba, że google forms mają jakieś API).
Ofc, to są tylko moje sugestie. Ale jeżeli chodzi o css to spokojnie mogłabym zrobić odpowiednie znaczniki by Tobie pozostawić jedynie sprawę treści.