Ostatni post z poprzedniej strony:

Jak wskazuje nazwa Osieka, której użyłem wyżej, Osiek posiadał swój okręg. Znajdowały się w nim inne miasta, wsie, samorządne klasztory. W symbolice nie było dotąd widać rozróżnienia na herb samego miasta Osieka (tego symbolicznie mieszczącego się w granicach murów miejskich) i herb miasta wraz z podległym mu okręgiem - zawierającym ogromne obszary na terenie dwóch państw. Zgodnie z propozycją JM Rektora UB Ametysta Farodobusa, chcielibyśmy, żeby instytucje miejskie, na przykład Kancelaria Osiecka zajmująca się nadzorem nad nieruchomościami w Osieku właściwym, posługiwały się tradycyjnym herbem osieckim, tyle, że zwieńczonym koroną muralis. Herb który występowałby między innymi na dekretach arcybiskupich i uchwałach kapituły, które dotyczyły nie tylko miasta w granicach murów, ale i całego okręgu, poza koroną muralis nad tarczą, zawierałby elementy odwołujące się Osieka jako stolicy Kościoła Dystrybucjonistycznego. Szkic z porównaniem obu przypadków przedstawia się następująco:

Jednocześnie, jeśli ze strony ekspertów Heroldii istnieją jakieś kontrpropozycje, uwagi, z chęcią się w nie wsłucham. Mam nadzieję, że ożywiona dyskusja nad nowym systemem znaków dla NAM Osieka, pozwoli stworzyć system zarówno spójny jak i bogaty. Sama dyskusja mogłaby być prowadzona w dowolnym miejscu, forum (w takim czy innym wątku) discord, bez różnicy. Chociaż jeśli to nie problem, może nie głupim pomysłem byłoby coś obgadać na voice-chacie, czasami tak łatwiej.