Koniglich Herold - Biura

Stolica Królestwa Voxlandu i jego główny ośrodek kulturalny oraz naukowy, to tutaj znajdziesz najważniejsze budynki w Królestwie, słynne turystyczne szlaki czy miejsca architekturalnego zachwytu. Również tutaj masz największą szansę na spotkanie, któregoś z członków Rodziny Królewskiej!

Moderator: Lord/Lady af di KCV

Awatar użytkownika
piwski Stempel

ODZNACZENIA

Re: Koniglich Herold - Biura

Post autor: piwski »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Pierwszym krokiem w tym wielkim projekcie jakim ma być opracowanie rozbudowanego systemu znaków dla Najjaśniejszego Arcybiskupiego Miasta Osieka i Jego Okręgu, będzie odświeżenie jego starego, uświęconego tradycją herbu. Chcemy żeby przedmioty heraldyczne, które się na nim znajdują, pozostały niezmienione, tak samo barwa tarczy. Inna sprawa to jakieś zmiany stylistyczne, nie przeszkadzają mi one, ważne, żeby ten nowy system był pod tym względem spójny. Używamy przez cały okres funkcjonowania Osieka herb wyglądał w taki sposób:

Obrazek

Jak wskazuje nazwa Osieka, której użyłem wyżej, Osiek posiadał swój okręg. Znajdowały się w nim inne miasta, wsie, samorządne klasztory. W symbolice nie było dotąd widać rozróżnienia na herb samego miasta Osieka (tego symbolicznie mieszczącego się w granicach murów miejskich) i herb miasta wraz z podległym mu okręgiem - zawierającym ogromne obszary na terenie dwóch państw. Zgodnie z propozycją JM Rektora UB Ametysta Farodobusa, chcielibyśmy, żeby instytucje miejskie, na przykład Kancelaria Osiecka zajmująca się nadzorem nad nieruchomościami w Osieku właściwym, posługiwały się tradycyjnym herbem osieckim, tyle, że zwieńczonym koroną muralis. Herb który występowałby między innymi na dekretach arcybiskupich i uchwałach kapituły, które dotyczyły nie tylko miasta w granicach murów, ale i całego okręgu, poza koroną muralis nad tarczą, zawierałby elementy odwołujące się Osieka jako stolicy Kościoła Dystrybucjonistycznego. Szkic z porównaniem obu przypadków przedstawia się następująco:

Obrazek

Jednocześnie, jeśli ze strony ekspertów Heroldii istnieją jakieś kontrpropozycje, uwagi, z chęcią się w nie wsłucham. Mam nadzieję, że ożywiona dyskusja nad nowym systemem znaków dla NAM Osieka, pozwoli stworzyć system zarówno spójny jak i bogaty. Sama dyskusja mogłaby być prowadzona w dowolnym miejscu, forum (w takim czy innym wątku) discord, bez różnicy. Chociaż jeśli to nie problem, może nie głupim pomysłem byłoby coś obgadać na voice-chacie, czasami tak łatwiej.
Piwski Sroczyński

Prezes Instytutu Kultury Osieckiej
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Projekt przyjęty do realizacji i na dniach, może jeszcze dzisiaj powinny być pierwsze propozycje. Poziom skomplikowania nie jest trudny, więc i wysokich opłat nie będzie :).
(—) HM Queen af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Obrazek

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
piwski Stempel

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 26 lis 2022, 17:47 Projekt przyjęty do realizacji i na dniach, może jeszcze dzisiaj powinny być pierwsze propozycje. Poziom skomplikowania nie jest trudny, więc i wysokich opłat nie będzie :).
Skomplikowane zlecenia to się dopiero zaczną... Pieczęć majestatowa, pieczęć miejska, pieczęć kapituły (no i jej herb), flagi, chorągwie, ordery 😆
Piwski Sroczyński

Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

piwski pisze: 26 lis 2022, 19:07
Anastasia Windsachen pisze: 26 lis 2022, 17:47 Projekt przyjęty do realizacji i na dniach, może jeszcze dzisiaj powinny być pierwsze propozycje. Poziom skomplikowania nie jest trudny, więc i wysokich opłat nie będzie :).
Skomplikowane zlecenia to się dopiero zaczną... Pieczęć majestatowa, pieczęć miejska, pieczęć kapituły (no i jej herb), flagi, chorągwie, ordery 😆
Tak tak czytałam, ale to jak będę mieć przepis to ugotuję 😄.

Obrazek Obrazek
Obrazek

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

K O N I G L I C H   H E R O L D   O F F I Z

Koniglich Herold Offiz
Konig Friedrich Straße 28
32-137 Koniglich Citad af Vox

Szanowny Panie piwski,
Z przyjemnością prezentuję propozycje herbów, o których wykonanie Pan poprosił w dniu 11.26.2022 r. Dokumentację projektu oznaczono kodem KSO-osi-1129. Zespół Heroldii Królestwa ma przyjemność przekazać pięć projektów. Równocześnie bardzo przepraszamy za zwłokę.

Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
piwski Stempel

ODZNACZENIA

Cieszę się z projektu, miałbym jednak dwie uwagi, nie wiem na ile będzie na miejscu zaproponować tego typu zmiany, ale oczywiście w razie konieczności jestem gotów ponieść dodatkowe koszty. Pierwsze chciałbym zapytać czy byłaby możliwość wykonania herbu z tarczą francuską średniowieczną i koroną muralis powyżej? Druga uwaga z mojej strony tyczyła by się stylizacji godła, jednak tutaj "pociąga mnie" bardziej klasyczna wersja. Może dałoby się ją po prostu zwektoryzować? Przy czym na przykład pomysł, żeby rękojeść i jelec miecza uczynić bardziej charakterystycznymi, osobiście mi się podoba.

Zwlekałem chwilę z odpowiedzią, bo chciałem poznać opinię mieszkańców samego miasta, niestety na moment obecny wypowiedziało się jedynie dwóch z 5ciu mieszkańców miasta (nie wliczam tutaj siebie). Może wieczorem kiedy zasiądą na chwilę do gry, rzucą jakieś sugestie od siebie. Ewentualnie może warto wstrzymać się z dalszą realizacją na dzień lub dwa, może uda się w tym czasie zebrać Lud Miasta i obgadać tą sprawę.

Poniżej załączam wypowiedzi mieszkańców z kanału do debat, są to Tenir - Szef Departamentu ds. Informatyzacji i 5Pancerny - w przeszłości (i najpewniej już niedługo, po ustanowieniu nowego Statutu, ponownie) Członek Kapituły.
5Pancerny

Dziś o 11:19
Jak dla mnie jest w porządku, ogólnie te nowe herby wyglądają lepiej
Tenir

Dziś o 12:16
trochę łyse te herby, mało szczegółów, w sensie te miecze i zboże za mało miejsca zajmuje i jest pusto. Może jakiś kontur też byłby fajny
ale same biskupie kije, czapki itd fajna sprawa
Piwski Sroczyński

Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Jak najbardziej możliwa jest zmiana tarczy. Czy francuska, lub jak ja ją nazywam na potrzeby pollińskiego decorum - hasselandzka - miałaby występować zarówno w herbie małym, jak i dużym? Wektoryzacja pszenicy... postaram się coś z tym faktem zrobić. Przyznaję, że jest ona uboższa w tej wersji, wynika to jednak z ubogiej oferty commonsów. Postaram się poszukać jeszcze w innych źródłach lub samej naszkicować. Oczywiście z procesem tworzenia można się wstrzymać do czasu większej ilości opinii

Obrazek Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
piwski Stempel

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 30 lis 2022, 16:37 Jak najbardziej możliwa jest zmiana tarczy. Czy francuska, lub jak ja ją nazywam na potrzeby pollińskiego decorum - hasselandzka - miałaby występować zarówno w herbie małym, jak i dużym? Wektoryzacja pszenicy... postaram się coś z tym faktem zrobić. Przyznaję, że jest ona uboższa w tej wersji, wynika to jednak z ubogiej oferty commonsów. Postaram się poszukać jeszcze w innych źródłach lub samej naszkicować. Oczywiście z procesem tworzenia można się wstrzymać do czasu większej ilości opinii
Obywatele, którzy wypowiedzieli się na ten temat od mojej poprzedniej aktywności w wątku Heroldii, mają pozytywne zdanie na temat projektów. Spodobała się im idea takiego odświeżenia symboliki, spore wrażenie zrobiło na nich dodanie, nieznanych wcześniej w naszej symbolice miejskiej, elementów występujących poza tarczą.

Jeśli chodzi o pszenicę, wciąż chciałbym podtrzymać to co powiedziałem.

Zmieni się jednak moje stanowisko na temat tarczy hasselandzkiej. Jak zauważono, nie ma ona uzasadnienia z punktu widzenia tradycji heraldycznej osieka. Tarcza tradycyjnego herbu miała postać tarczy hiszpańskiej. Jednak tarcza renesansowa, która występuje w projekcie Heroldii wygląda dostojnie. Zresztą w (nieistniejącym)realu do dziś używa jej chociażby Kraków (pomimo przyjęcia za standard heraldyki samorządowej tarczy hiszpańskiej), co jeszcze bardziej ją udostajnia.
Piwski Sroczyński

Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

W takim razie usiądę nad tą pszenicą i proszę wyczekiwać prezentacji :)

Obrazek Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Obrazek
piwski starałam się powiększyć objętość pszenicy na polu w miarę by to miało ręce i nogi. Przepraszam za dosyć długi czas oczekiwania, ale wszedł real (p*aca), więc od teraz moja aktywność jest trochę mniejsza i jestem w godzinach 18-22 by cokolwiek wykonywać plus weekendy

Obrazek Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
piwski Stempel

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 10 gru 2022, 21:21
Obrazek
@piwski starałam się powiększyć objętość pszenicy na polu w miarę by to miało ręce i nogi. Przepraszam za dosyć długi czas oczekiwania, ale wszedł real (p*aca), więc od teraz moja aktywność jest trochę mniejsza i jestem w godzinach 18-22 by cokolwiek wykonywać plus weekendy
Dobra, biorę! Bardzo fajnie. Powodzenia w walce z realem. Jakby co to na pieczęci i całą resztę wciąż liczę
Piwski Sroczyński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koniglich Citad af Vox”