Ostatni post z poprzedniej strony:
No ten zapraszam wszystkich na mojego streama!Voxlandzki Wątek Kosmiczny
- Damiano Robingren • Stempel
Re: Voxlandzki Wątek Kosmiczny
Co to było!! Wszystkie cele dzisiejszego lotu Starshipa się udały!! Hot-staging zadziałał, a ja bawiłem się jak nigdy!
33 Raptory w Super Heavy działały bez żadnych problemów, a po separacji Starshipa poleciał on ponad 100 kilometrów nad powierzchnię Ziemi czyli wprost w kosmos, a niestety SpaceX utraciło z nim kontakt... Już za niedługo szczegółowa analiza... stay tuned!
33 Raptory w Super Heavy działały bez żadnych problemów, a po separacji Starshipa poleciał on ponad 100 kilometrów nad powierzchnię Ziemi czyli wprost w kosmos, a niestety SpaceX utraciło z nim kontakt... Już za niedługo szczegółowa analiza... stay tuned!
Voxlandzki Wątek Kosmiczny
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
ANALIZA DRUGIEGO LOTU STARSHIPA !!
ANALIZA DRUGIEGO LOTU STARSHIPA !!
No to co... Starship wystartował, a ja mam dla Was analizę tego niesamowitego wydarzenia! Do rzeczy: Start odbył się po planowanym holdzie (wstrzymaniu) odliczania, który nastąpił w 40 sekundzie całego startu. Planowo został uruchomiony system zalewu wodnego, który jak się później okaże uchronił całą stalową płytę przed uszkodzeniem!
Starship wzniósł się ponad Starbase i aż do momentu separacji wszystkie z 33 Raptorów działały bez najmniejszego problemu, wynosząc Shipa na wysokość 70 kilometrów gdzie doszło do MECO (Main Engine(s) Cut Off) i najbardziej ryzykownego manewru podczas lotu - separacji (która w poprzednim locie się nie udała). Generalnie podczas hot-stage'ingu dysze Raptorów w Shipie 25 były rozchylone na boki i skierowane w otwory ścian SQD (tego interstage'a), żeby odpowiednio odprowadzić wszystkie gazy wylotowe. Jak widać na poniższym nagraniu SQD przetrwał... a ja niepotrzebnie wchodziłem w zakłady, że podczas lotu roz****doli go na kawałki xD
Po udanej separacji Super Heavy od Shipa 25 (który mając już odpalone Raptory kontynuował lot) Booster B9 miał wykonać swój niepowtarzalny manewr boostback... do którego nie doszło, ponieważ cztery Raptory na Boosterze B9 nie chciały się ponownie uruchomić wobec czego moduł FTS (przerywania lotu) musiał wejść do gry automatycznie bo wykryto w tych czterech Raptorach zły przepływ metanu.
No dobra Plejek, ale kogo interesuje jakiś Booster B9 skoro Ship 25 poleciał w kosmos?? No tak poleciał w kosmos spełniając plan lotu tylko, że tuż po kilku chwilach od planowanego SECO (Second Engine(s) Cut Off) nastąpiła utrata łączności z Shipem 25, który znajdował się wtedy już na 130 kilometrach od powierzchni Ziemi. Na ten moment jeszcze nie wiadomo co się wtedy stało, no ale myślę, że przy kolejnej próbie łączność z Starshipem zostanie poprawiona dzięki użyciu chociażby Starlinków, więc nie jest to problem na przyszłość z którym należy walczyć!
No dobra, a co z platformą startową i stołem orbitalnym? Na zdjęciach udostępnionych przez niezależnych reporterów oraz przez samo SpaceX nie widać żadnej 10 metrowej dziury w betonie zbrojonym (tak jak w kwietniu) i widać też, że system zalewu wodnego zadziałał bez zarzutu tłumiąc ten 9 metrowy ogień, który mógł zrobić ała całej stalowej płycie.
Celem drugiego lotu Starshipa było prawidłowe odłączenie się stopni przy użyciu metody hot-stagingu. Jak widać cała operacja powiodła się w stu procentach, a anomalie wystąpiły dopiero w późniejszych fazach misji, wobec tego nie ma mowy o żadnym niepowodzeniu wbrew temu, co podają mainstreamowe media! W mojej ocenie był to jeden z najbardziej emocjonalnych lotów jakie widziałem w życiu i na spokojnie mogę stwierdzić, że był on o wiele, wiele, wiele lepszy od lotu z 20 kwietnia w którym rzeczywiście wiele nie poszło tak jak planowano (chociaż proszę o wzięcie poprawki na to, że wtedy nie było jasne czy Starship w ogóle poleci i czy wzniesie się ponad ziemię)!
PS: No tak jak to zawsze ze mną jest zapomniałem napisać najważniejszego: Od pewnego czasu moja aktywność w mikronacjach ograniczyła się do publikowania wpisów na tych wszystkich wątkach kosmicznych. Czas z tym skończyć wracam po kilku miesięcznej przerwie do aktywnej działalności w Palatynacie Leocji i do mojego ukochanego BAZTEK'u nie wykluczam żadnych hehe kosmicznych inicjatyw realizowanych w innych państwach, a wszystkie newsy, posty i inne udziwnienia nadal będą na wątkach publikowane tak jak zawsze!
Źródło informacji:
Stream SpaceX (reupload bo usunęli)
Mamy tutaj fanów Toma Hanksa? Bo gość właśnie odwiedził Johnson Space Center i spotkał się z astronautami misji Artemis 2!
Jakoś tak mnie natchnęło na jakieś zorganizowanie konkursu no i wpadłem na konkurs na najpiękniejsze kosmiczne zdjęcie z 2023! No to trzeba chyba rozpisać jakieś zasady czy coś...
- Zgłaszana fotografia musi pochodzić z przestrzeni kosmicznej,
- Do nadsyłanej fotografii należy dołączyć link prowadzący do źródła jej pochodzenia (o tym więcej trochę później)
- Uczestnik może przesłać tyle zdjęć ile zmieści się w Kustoszu,
- Preferowany kształt nadsyłanej fotografii to poziomy prostokąt,
No to dam poniżej linki do kilku największych agencji i firm kosmicznych, które udostępniają swoje zdjęcia całkowicie bezpłatnie:
images.nasa.gov wszystkie publiczne zdjęcia NASA
mars.nasa.gov/multimedia/images wszystkie zdjęcia NASA z Marsa
photolibrary.esa.int wszystkie publiczne zdjęcia ESA
esahubble.org/images/ wszystkie zdjęcia z Teleskopu Hubbla
jda.jaxa.jp wszystkie publiczne zdjęcia JAXA
A co mogę wygrać? Bardzo dobre pytanie nie wiem jak inni, ale ja mogę zaoferować 1000 Palatynów, które trafiają do wspólnej puli nagród, a jak ktoś chce się dorzucić to gorąco zachęcam! :3
Wybaczcie ostatni brak aktywności tutaj na wątku, ale szykuję coś specjalnego dla BAZTEK no i też skończyłem publikację swojego filmu tym razem o statku Cygnus :3
Co się dzieje w Starbase? No aktualnie nic oprócz tego, że jest przetransportowywany zbiornik paliwowy pod aktualnie ulepszaną Starshipową farmę paliwową!
A więc tak... nastał już ten dzień kiedy znowu rozpoczęły się dostawy nowych zbiorników na paliwo do launch site!
Źródło informacji:
Starship Gazer na X,
Rover Cam 2.0 od LabPadre
Realizoa powoli ustaje... być może po moich ostatnich zabawach w Blenderze zobaczycie coś więcej w mikro w najbliższym czasie. W każdym razie na naszym kochanym Cape Canaveral dzieje się bardzo dużo rzeczy i oczywiście największą z nich jest rollout Falcona Heavy, który już 10 grudnia wystartuje wraz z orbiterem Sił Kosmicznych Stanów Zjednoczonych, czyli X37B!
No na ten moment cały Falcon Heavy został podniesiony do pionu na stanowisku LC-39A skąd ma się odbyć już niedługo static-fire wszystkich 18 silników Merlin, które znajdują się na jego pokładzie. Start ten będzie niestety pierwszym i ostatnim lotem boostera B1084, który nie zostanie odzyskany.
Jako że misja USSF-52 w ramach której X37-b znajdzie się w kosmosie, jest tajna, niestety nie mogę podać docelowej orbity
Źródło informacji:
Stream 24/7 z Cape Canaveral
a z naszych mikronacyjnych realiów:
BAZTEK ogłosił właśnie wizję "BAZTEK 2024"
BAZTEK ogłosił właśnie wizję "BAZTEK 2024"
No to lecimy dalej z tym! Pewnie jesteście ciekawi, co wydarzyło się w Starbase w ciągu ostatniego tygodnia? Opowiem Wam dokładnie (może zrobić z tego jakąś serię filmów na YouTube... muszę pomyśleć) w każdym razie w Massey (taka wewnętrzna placówka testowa w Starbase) zezłomowano testowy zbiornik EDome2 (proszę o piękne znicze pod postem... niech spoczywa na złomie).
Dobra to teraz ważniejsze rzeczy w drugim Mega Bay'u Starbase Surfer sfotografował montaż okien do tego właśnie Mega Bay'a (jak ktoś nie wie to jest to takie miejsce, gdzie buduje się, łączy, naprawia itd. Boostery i Shipy więc to trochę taki odpowiednik VAB-a).
Przejdźmy do tego, co lubią prawdziwe tygryski, czyli do Shipów! Do Shipa 28 dodano płytki przed zbliżającymi się testami Shipa, które prawdopodobnie będą mieć miejsce w niedalekiej przyszłości. Dla przypomnienia muszę powiedzieć, że S28 przeszedł na ten moment tylko dwa testy cryo i nadal czekamy na pierwszy test spin prime, po którym nastąpi pierwszy test static-fire. Niestety nie mogę Wam udostępnić zdjęć z montażu płytek na S28, bo nie chcę, aby nikomu wyj**ali przeze mnie forum, ale mam nadzieję, że moja opinia o nasaspaceflight jest Wam bardzo dobrze znana :3
No właśnie a z ostatnich newsów to całe stanowisko służące do transportu Boosterów zostało przeniesione z powrotem do Ring Yard przed przejęciem Boostera 10 z Mega Baya (co nie jest oficjalnie potwierdzone, ale giga prawdopodobnie) i z Mega Baya zostanie zabrany prawdopodobnie prosto do Rocket Garden. Chociaż według niektórych ludzi na 𝕏 jest mega mało prawdopodobne, aby w najbliższej przyszłości przeniesiono go od razu na OLM (Orbital Launch Mount/Orbital Launch Pad niespolszczona wersja Orbitalnego Stołu Startowego), bo aktualnie, ponieważ na farmie paliwowej trwają prace i po prostu fizycznie może nie być to możliwe.
I tak jeszcze na zakończenie spójrzmy sobie na Orbitalną Farmę Paliwową, do której przybyło pięć nowych zbiorników kriogenicznych, które zostały umieszczone obok istniejących już poziomych zbiorników metanu. I co ciekawe kawałek ściany, która stała przed nowymi zbiornikami została usunięta z nieznanych przyczyn. Oprócz tego po obu stronach Farmy kontynuowane są prace związane z podłączeniem nowych chłodnic i pomp więc na ten moment nic ciekawego.
I jeszcze, tylko żeby Was nie zanudzać, to jeszcze tylko opiszę montaż jasnego jak cholera znaku GATEWAY TO MARS, który został zainstalowany na nowej ścianie, którą możecie spotkać w pobliżu Suborbitalnej Farmy Paliwowej no i to chyba tyle już Was nie zanudzam i bardzo przepraszam za tą ścianę
Źródło informacji:
Raptor Roost Cam od LabPadre
Elon Musk na 𝕏
CSI Starbase SPMT Tracker na 𝕏
Po naprawdę długich poszukiwaniach znalazłem kanał na YouTube, który nagrywa w podobnej tematyce i szczerze mówiąc chłop produkuje naprawdę niesamowite filmy i powiem szczerze, że są one zdecydowanie lepsze od moich co nie zmienia faktu, że ma zdecydowanie za małą widownię jak na jakość którą on prezentuje na swoich filmach
Chociaż i tak uważam, że to co nagrywam obecnie jest dobre ale no zdaję sobie też sprawę z tego, że aktualnie w Polsce jest to zbyt duża nisza i serio co bym nie nawymyślał to jest na to bardzo mała szansa, że z tego może powstać duży kanał więc i tak jestem zadowolony chociaż muszę popracować nad jakością filmów...