Bottom post of the previous page:
Wygląda super, te kolorki, font mmmVoxlandzki Wątek Kosmiczny
- Anastasia Windsachen • Stempel
-
OBYWATEL
RÓD
ODZNACZENIA
CZŁONEK
Re: Voxlandzki Wątek Kosmiczny
(—) HM Queen af Konigreich af Voxland
Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą 
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
- Damiano Windsachen • Stempel
-
RÓD
Voxlandzki Wątek Kosmiczny
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
ULA zaplanowała start rakiety Vulcan Centaur dokładnie w wigilię w ramach misji Certification-1. Start ma odbyć się z Cape Canaveral i zabrać na swoim pokładzie lądownik księżycowy Peregrine.

Generalnie start miał odbyć się znacznie wcześniej, ale eksplozja Centaura, który jest wykorzystywany w drugim stopniu rakiety spowodował przeniesienie wcześniejszej pierwszej misji rakiety - Projektu Kuipera, których wszystkie satelity zostały przeniesione prosto na rakietę Atlas V.
Źródło informacji: ULA na X
-
RÓD
Blue Origin zaprezentowało makietę lądownika księżycowego Blue Moon Mark 1, który ma zostać wykorzystany w załogowych misjach księżycowych amerykańskiego programu Artemis. Wszystko fajnie, ale pamiętam czasy, kiedy to Blue Origin było znane głównie z opóźnień.

Elementy lądownika księżycowego należącego do Blue Origin
Nie wiem też, czy w Blue Origin zmieni się cokolwiek po (kolejnym) pozbyciu się Boba Smitha, który był CEO całego Blue Origin. Chociaż też wiem i zdaję sobie sprawę, że cały program Artemis potrzebuje alternatywy dla Starshipa HLS w przypadku jego niegotowości do 2025.
Źródło informacji: Blue Origin na X, Marvin Marshall na X
-
RÓD
A dzisiaj jestem tylko przelotem i informuję o zamknięciu całej strony cosmo.org.pl to była dość ciekawa przygoda, ale no niestety tak jak już wcześniej pisałem: brak ludzi chętnych do pomocy wykończył ten projekt, ponieważ zrobienie redakcji i chociażby zatrudnienie dziennikarzy jest niemożliwe przez to jak niszowy jest to temat w Polsce no i tutaj plan biznesowy w stylu NSF nie ma żadnej racji bytu xD
No ale nie smućcie się, ponieważ wszystkie pomysły, które miały być w cosmo zostały lub zostaną wdrożone w swoim tempie do śledzika (odliczanie do startów rakiet, bazy wiedzy itd) więc można powiedzieć, że wyszedłem na zero.
-
RÓD
Miało być za tydzień... wyszło dzisiaj! Śledzik wszedł w swój nowy wygląd dokładnie o godzinie 22:22 dostarczając mikronautom jeszcze lepiej przedstawione informacje ze świata kosmonautyki (wraz z przyszłościowym planem rozwoju) Dajcie koniecznie znać co sądzicie o nowym wyglądzie Śledzika!
Poprawiona responsywność ✅✅
Tooltipy 🛠️
Loadery do obrazków 🛠️
Redesign frontendu całej aplikacji ✅
Bazy wiedzy (ze specjalną dedykacją dla laików :D) ⏳
Mikronacyjna wersja śledzika ⏳
Github zaktualizowany, a już jutro wracam ze standardowymi newsami

-
RÓD
Taikonauci z misji Shenzhou 16 bezpiecznie powrócili na Ziemię po 5 miesiącach przebywania na chińskiej stacji kosmicznej Tiangong. Załoga całej misji składa się z Jinga Haipengina, Zhu Yangzhua i Gui Haichao, którzy zostali już zabezpieczeni przez chińską kontrolę naziemną. Przekazali oni kontrolę nad stacją nowo przybyłej załodze Shenzhou 17.

Będę bardzo miło wspominać tą misję ze względu na nabicie w sumie 100 000 wyświetleń na TikToku dzięki eksperymencie ze świeczką Shenzhou 16 była piątą załogową misją do Tiangong i ogólnie jedenastym lotem taikonautów w kosmos.
Źródło informacji: CNSpaceflight na X
-
RÓD
Powiem Wam, że już od dłuższego czasu zastanawiałem się nad naprawą polskich artykułów o kosmonautyce, które znajdują się na Wikipedii i szczerze myślę, że w wolnych chwilach mógłbym przerabiać artykuły w taki sposób by przysłowiowy Kowalski mógł cieszyć się dobrą i aktualną wiedzą dotyczącą jakiejś rakiety. Tak więc z okazji pierwszego dnia miesiąca (i moją małą tradycją na spróbowanie robienia czegoś nowego w każdym nowym miesiącu) rozpoczynam hobbystyczną edycję artykułów astronautycznych, które znajdują się na polskiej Wikipedii.
Na pierwszy ogień leci artykuł o rakiecie Minotaur 1 ze względu na moje niesamowite wspomnienia z misji NROL-111 tej rakiety. Fakt faktem artykuł wygląda na ten moment tragicznie jeśli porównamy go z innymi językami jednak wierzę, że już po mojej interwencji się to zmieni :3
Informacje o moich edycjach będę publikować jednocześnie z newsami i informacjami o Śledziku więc tutaj nic się nie zmienia, a kto wie może kogoś również zachęcę do takich hobbystycznych edycji!
-
RÓD
Aż się pochwalę znaleziskiem, które znalazłem dzisiaj szukając przypisów do zmieniania artykułu na Wikipedii
https://planet4589.org/space/gcat/data/ ... chlog.html :33
https://planet4589.org/space/gcat/data/ ... chlog.html :33
-
RÓD
Chińska prywatna firma iSpace przeprowadziła pomyślny test prototypu pierwszego stage'u rakiety Hyperbola 2Y, która docelowo ma być wielokrotnego użytku i przypominać Falcona 9. iSpace planuje oficjalne wystrzelenie rakiety na 2025.
Podczas testu iSpace sprawdziło napęd rakiety pod obciążeniem w sytuacjach wymagających zmiany ciągu całego silnika. Według oświadczenia iSpace problemem jest ich konieczność dogonienia najbardziej zaawansowanych na świecie technologii rakiet wielokrotnego użytku.
Źródło informacji: Andrew Jones na X
-
RÓD
Po krótkiej przerwie (która była spowodowana przygotowywaniem materiału na YouTube) wracam z codziennymi newsami!
Lunar Terrain Vehicle, który ma być wykorzystywany w misji Artemis 3
Źródło informacji: NASA.gov
NASA opóźniła kontrakty na załogowy łazik księżycowy o 4 miesiące. Według oświadczenia NASA potrzebuje wydłużanego czasu na ocenę propozycji. kontraktowych. Media w USA podejrzewają, że nieoficjalną przyczyną przełożenia kontraktów jest niepewność budżetu NASA na 2024.

O kontrakt rywalizuje wiele firm, a łazik ma być docelowo zamawiany jako usługa (taki trochę uber), dzięki czemu firmy będą mogły korzystać z łazików i wykorzystywać je do swoich celów.
-
RÓD
Islandia i Holandia dołączyły do Artemis Accords, które ma działać na rzecz pokojowej eksploracji Księżyca. Na ten moment po doliczeniu Islandii i Holandii Artemis Accords podpisało łącznie 31 krajów (w tym także Polska rękoma Polskiej Agencji Kosmicznej).

Porozumienia te są częścią programu Artemis, którego celem jest trwała obecność człowieka na powierzchni Księżyca do końca dekady w drodze współpracy międzynarodowej oraz przy pomocy przemysłu prywatnego (SpaceX, Blue Origin etc).