Plotki, ploteczki, plotunie, a oprócz nich najnowsze wiadomości zza granicy, dyskusje o przyszłości kraju, ogłoszenia... Po prostu nasza codzienność. Cóż więcej można powiedzieć? Wejdź i przekonaj się czym żyje Voxland!
Voxlandzki Wątek Kosmiczny NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE Z OSTATNIEJ CHWILI !!!
Witam ponownie po krótkiej przerwie... nie cierpię realiozy! W każdym razie dawno nie było Starbase, dlatego też opiszę Wam co TERAZ się tam dzieje, a uwierzcie mi, że serio w ciągu 24 godzin wydarzyło się bardzo dużo! Po pierwsze dziś nad ranem przetransportowano Shipa 31 do placówki testowej Massey (gdzie odbywa się teraz większość testów) oraz dowiedzieliśmy się o przeniesieniu Shipa 30 do Highbaya.
To jednak nic do tego co odbywało się w międzyczasie: Booster 11 został przetransportowany na OLM, pomiędzy dwa ramiona Mechazilli, które AKTUALNIE montują booster na platformie OLM w celu przygotowania stacka Shipa 29 i Boostera 11 do testu WDR, którego spodziewać możemy się już w najbliższy czwartek (ponieważ tak podało MSIB)! Jak widać zbliżamy się coraz bliżej do wydania licencji na czwarty lot Starshipa... Sami widzicie jak to się zaczyna rozkręcać... Myślę, że w aktualnej sytuacji wystarczy już tylko jeden lot, który przebiegłby według wcześniej ustalonego planu co uniemożliwi zabranie licencji przez FAA. W takiej sytuacji sądzę, że ilość startów Starshipa zacznie rosnąć w bardzo, bardzo szybkim tempie!
Dynamic Test Stand wraz z Static Test Tower w Marshall Space Flight Center mają zostać zburzone w ramach gruntownej modernizacji. Plany zakładają starannie zaplanowaną likwidację 19 przestarzałych i nieużywanych budynków. Budynki te nie są już potrzebne NASA do realizacji obecnych lub też i przyszłych projektów, a ich rozbiórka pomoże stworzyć bardziej nowoczesną infrastrukturę.
Główny plan obejmuje także budowę centrum wraz z zielonym szlakiem, który połączyłby dwie najgęściej zaludnione strefy kompleksu administracyjnego z kompleksem inżynieryjnym. Dodatkowo w nowym budynku znajdzie się audytorium, a także pomieszczenia konferencyjne i szkoleniowe. Pojawi się także nowe Laboratorium Nauk Inżynieryjnych o powierzchni około 130 000 metrów kwadratowych.
No siema! Wczoraj o mojej ulubionej godzinie (10:00 rano) rakieta Electron z dobrze Wam znanej firmy Rocket Lab z powodzeniem wystartowała z misją "Ready, Aim, PREFIRE" przeprowadzonej dla NASA. Ładunek misji, który został rozmieszczony na swojej orbicie tuż po starcie skupia się na zmianach klimatycznych, które po raz pierwszy będzie można mierzyć w postaci fal podczerwonych z obszarów polarnych Ziemi.
Misja ta jest większym projektem prowadzonym wraz z Rocket Lab i NASA, ponieważ drugi ładunek na dokładnie tą samą misję zostanie wyniesiony podczas drugiej misji o nazwie „PREFIRE And Ice”. Data jej startu zostaje przewidziana na trzy tygodnie od pomyślnego rozmieszczenia ładunku z pierwszej misji. Czyli myśląc łopatologicznie kolejny start tej niesamowitej rakiety Electron nastąpi już 15 czerwca!
Obserwujemy sytuacje w Starbase (bo czwarty lot Starshipa już 5 czerwca!!!) No ale dobra co się dzieje? Dosłownie przed chwilą ramię SQD (Ship Quick Disconnect) zostało cofnięte tuż złapaniem Shipa 29 przez ramiona Mechazilli.
W tym momencie Ship 29 jest podnoszony i stackowany z Boosterem 11, który znajduje się na OLM od 11 maja. Wygląda na to że już za kilka chwil będzie w Starbase niesamowite widowisko stackowania prototypów S29 z B11!
A jak ktoś z Was chciałby śledzić na bieżąco rzeczy, które dzieją się w Starbase to osobiście mogę polecieć stronkę WAI Multistream albo kanały na YouTube What about it!?, LabPadre Space, RGV Aerial Photography, a jak ktoś koniecznie potrzebuje po polskiemu no to mogę polecieć kanał Rakietomania bo nikogo innego, kto by to opisywał to na polskim youtubie nie ma XD
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
La Esperantismo celas la reciprokan sinkomprenadon kaj
konsekvence ankaŭ estimon kaj amon inter ĉiuj gentoj kaj nacioj. L.L. ZAMENHOF
No dobra to teraz gorsza (?) informacja: Od jutra do 30 maja przechodzę na mikronacyjny (i wikipedyjny) urlop. Jednak już teraz mogę zapowiedzieć, że po moim powrocie zacznę działać bardziej na poważnie, ponieważ w mikronacjach potrzebna jest solidna dawka informacji przygotowująca do ITF-4 (czwartego lotu Starshipa) bo jestem w stanie założyć się o 10 000 palatynów, że tuż po starcie internet zaleje istna fala dezinformujących pseudo artykułów o których wyrażałem już swoje zdanie w jednym z poprzednich postów w wątku. Więc do zobaczenia już wkrótce!
Damiano Robingren
Witam ponownie! Dzisiaj o godzinie 14:12 zbudowany w Chinach satelita komunikacyjny dla Pakistańskiej Komisji ds. Badań Przestrzeni Kosmicznej i Górnej Atmosfery o nazwie Paksat-MM1R z powodzeniem został wystrzelony na orbitę geostacjonarną transferową przy pomocy chińskiej rakiety rakiety Long March 3B
W zasadzie to nic nie wiadomo o ładunku po za jego startem. Udało mi się otrzymać niepotwierdzone informacje o 5400 kilogramowej masie samego ładunku i o kącie nachylenia, który wynosi 38,2°na wschód. No niestety są to Chiny i nie za bardzo chcą ujawniać informacje o wynoszonych ładunkach w odróżnieniu od chociażby SpaceX...
Dzisiaj w nocy o godzinie 1:39 czasu polskiego chińska firma astronautyczna Galactic Energy z powodzeniem wystrzeliła misję „Heroes” dzięki której wyniesiono dwa laserowe satelity komunikacyjne oraz trzy satelity pogodowe.
Wszystkie satelity zostały wystrzelone za pomocą rakiety Ceres-1 z terenu Centrum Startowego Satelitów Jiuquan. W ramach dzisiejszego startu wyniesiono bliźniacze laserowe satelity komunikacyjne Jiguang 1 i Jiguang 2 oraz trzy satelity pogodowe Yunyao-1-14, Yunyao-1-25 i Yunyao-1-26.
Obiecałem ostatnio że będę opisywać znacznie częściej rzeczy, które dzieją się w placówce Starbase więc wczoraj zaobserwowano na kamerach montaż systemu FTS (przerywania lotu) na B11 oraz na S29, który według planów już 5 czerwca oderwie się od powierzchni ziemi, przetrwa reentry i dupnie w Ocean Indyjski
Jako taką ciekawostkę zapodam, że montaż systemu FTS (który składa się po prostu ze zwykłych ładunków C4) SpaceX zawsze robiło przed ostatecznym stackiem Shipa z Super Heavy i zawsze system FTS był montowany jako jako ostatni
dzisiaj anulowano projekt dearMoon ale o tym wypowiem się więcej jutro bo możliwe, że w całej sprawie mamy trochę polityki w tle weźcie pod uwagę, że maezawa przestał obserwować muska z miesiąc temu, a też powód z tym, że nie wyrobili się z terminem jest trochę słabe bo chyba każdy zdawał sobie sprawę, że nie da się stworzyć największej rakiety na świecie w 6 lat, która byłaby zdolna do transportu osób przecież to było wiadome już od kilku lat, że te wszystkie terminy nie są realne no ale o tym wypowiem się więcej jutro więc do zobaczenia!
Damiano Robingren
Nie wyrobię się dzisiaj no ale dam Wam info, że RGV Aerial Photography stworzył superową stronę dzięki której pooglądacie sobie jak zmieniała się placówka Starbase na przestrzeni ostatnich kilku lat!