Ostatni post z poprzedniej strony:
Przeklejając swoją wypowiedź z tamtejszego forum:Ronon Dex pisze: 23 lip 2026, 08:22 Ostrzeżenie przed fałszerstwami NUI.
Na ściekowym (bo obecnym stanie rzeczy inaczej tego miejsca nazwać już nie można) forum Nordackiej Unii Informatycznej posunięto się do czegoś, z czym nie spotkałem się podczas kilkunastoletniej działalności w mikroświecie.
Pojawiają się tam sfałszowane zrzuty ekranu, którymi ilustrują sobie tematy. Mechanizm polega na tym, że umieszcza się fałszywe teksty wypowiedzi obywateli innych v-krajów (w tym przypadku Andrzeja Ordyńskiego i moją oraz McMelkora) - które nigdy nie miały miejsca, ale upozorowane tak, by wyglądały jak rzeczywiste wypowiedzi.
Na razie mam informację o tym, że dotyczy to forum Republiki Bialeńskiej oraz forum Dreamlandu i Scholandii, ale ponieważ nie jestem zarejestrowany i nie bywam w tamtym miejscu to nie wiem czy nie jest tego więcej lub nie pojawią się kolejne, skoro "odkryli" jak to stosunkowo łatwo robić.
Przez lata działalności spotykałem się z różnymi waśniami pomiędzy v-państwami czy poszczególnymi osobami - ale jeszcze nikt chyba nie posuwał się do takich fałszerstw cudzych wypowiedzi w taki sposób (choć technicznie to wykonalne i nawet nietrudne). Owszem zdarzało się "wyrywanie z kontekstu", co miało sprawiać wrażenie nieco innego wydźwięku wypowiedzi adwersarza - ale raczej nie było bezczelnych fałszerstw tego typu. To sytuacja chyba w mikroświecie bez precedensu. Od dawna można zauważyć spadek jakości w mikro... ale forum NUI przeszło już na "wyższy poziom" tej degeneracji.
W każdym razie ostrzegam tych, którzy na forum Nordackiej Unii Informatycznej bywają lub otrzymują jakieś informacje z tego forum - że to co tam można wyczytać jest całkowicie niewiarygodne, po prostu zwyczajnie fałszują wypowiedzi innych mikronautów.
Przekazano mi link do jednego z fałszerstw, które dotyczy m.in. mojej wypowiedzi - ponieważ jednak "złapani za rękę" mogą to usunąć, to załączam zrzut ekranu. Są tam trzy rzekome wypowiedzi - dwie z RB i jedna z Dreamlandu: https://kustosz.stempel.org.pl/1029/101 ... 840761.png
Jest to prawie porównywalne do sytuacji z zeszłego chyba roku, gdy to rząd tymczasowy Edelweiss podszywał się pod voxlandzkie służby celem wywołania napięć dla własnej i nieuzgodnionej narracji. PRAWIE bo teraz zamiast instytucji często narracyjnych doszło do podszycia się pod faktyczne osoby. Ani to poważne, ani to zabawne. Przykro widzieć jak Federacja, która zdawała się stać w końcu państwem poważnym i z którym można prowadzić interesy, w ostatnich miesiącach zaczęła się staczać ze szczytu na który się wspięła. Mówię Federacja, bo choć jest to wpis na forum fabularnego państwa, to jednak odpowiadają za to osoby sprawujące kilka ważnych funkcji w Federacji czy Winkulii. Szkoda, że i ją za sobą ciągnięcie w tym żenującym spektaklu faktycznej głupkowatości...
(Opinia absolutnie prywatna, nie jest w żaden sposób opinią wyrażaną jako osoba pełniąca funkcje państwowe w Leocji czy Voxlandzie)
Jednym słowem żałosne zachowanie