Co nowego na Pollinie?

Plotki, ploteczki, plotunie, a oprócz nich najnowsze wiadomości zza granicy, dyskusje o przyszłości kraju, ogłoszenia... Po prostu nasza codzienność. Cóż więcej można powiedzieć? Wejdź i przekonaj się czym żyje Voxland!
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

Re: Co nowego na Pollinie?

Post autor: Ronon Dex »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Aktualizacja 1.05.20265

Uwzględnia zmiany:

1/ Powstanie Imperium Helix - utworzone z części terenu Skarlandu i na forum Skarlandu.

2/ Utworzenie państwa o nazwie Tanequetil, które znalazło się na wyspie po dawnym Elderlandzie i działalność rozpoczyna na forum Federacji Nordackiej.

Obrazek

Link do Kustosza.

Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian).
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

Aktualizacja 19.05.2026

Uwzględnia jedną zmianę:

- Powstanie Królestwa Turedenu - z tego co można wyczytać jest to odbudowa dawnej Turetii w innym miejscu. Miejsce informatyczne: http://tureden.cba.pl/index.php

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

Aktualizacja 24.05.2026

Uwzględnia jedną zmianę:

- Powstanie Drackiej Republiki Ludowo-Demokratycznej - w sumie Dracja powstała na Nordacie na przełomie kwietnia i maja, ale jakoś to przeoczyłem. Miejsce informatyczne: https://dracja.vnacja.pl/

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

Aktualizacja 31.05.2026

Zawiera następujące zmiany:

1/ Nabycie przez Dracką Republikę Ludowo-Demokratyczną kawałka terenu zwanego potocznie "Krymem" - od podobnego kształtu do tego realowego terenu.

2/ Lekką korektę granicy RON - w zasadzie przy tej skali mapy ledwo zauważalna - ale chcieli.

3/ Oznaczenie i opisanie jako odrębne twory państwowe:
- Wielkiego Księstwa Antwerpii,
- Wielkiego Księstwa Ankony,
- Wielkiego Księstwa Toskanii,
- Wielkiego Księstwa Oranii.

Zgodnie z przekazanymi informacjami - te elementy występujące na forum Rotrii to podobno odrębne byty państwowe.

4/ Oznaczenie na mapie dwóch elementów, które pojawiły się w tzw. Nordackiej Wspólnocie Informatycznej czyli na forum II Federacji Nordackiej:
- Wyrtlandia (na terenie wyspy po Wurstlandii),
- Koliada - tutaj w sumie sami nie wiedzą chyba jaki jest tego status, bo to niby jakiś teren pod okupacją dwóch państw czyli Estii i Kirianii (która znowu jest elementem II FN) z jakąś "tajną radą". Nie wiem o co tam chodzi, ale chcieli by zaznaczyć jako odrębny byt to zaznaczyłem i opisałem kursywą - bo nie wiem jaki jest status.

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ronon Dex pisze: 31 maja 2026, 05:12 Obrazek
Czy Wyspy Przyjaźni mają jakieś ciekawe złoża naturalne? Ropa, gaz, uran...?
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

Anastasia Windsachen pisze: 31 maja 2026, 11:52 Czy Wyspy Przyjaźni mają jakieś ciekawe złoża naturalne? Ropa, gaz, uran...?
Za czasów gdy były bialeńskie i pod moim zarządem to na morzu odkryto złoża ropy. Koło wyspy Alara...

Obrazek

Wydobywano ropę, był nawet rurociąg, rafineria i port przeładunkowy.

A co chcesz sobie anektować?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ronon Dex pisze: 31 maja 2026, 20:21 A co chcesz sobie anektować?
Co tu ukrywać? Mają strategiczne położenie. Idealnie nadają się do kontroli nad cieśninami, które umożliwiają szybszą i krótszą żeglugę do i ze wschodniej Nordaty. A bycie bogatymi w ropę... Daje pewne pole do narracji.
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Kristof I Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Kristof I »

Anastasia Windsachen pisze: 31 maja 2026, 22:48
Co tu ukrywać? Mają strategiczne położenie. Idealnie nadają się do kontroli nad cieśninami, które umożliwiają szybszą i krótszą żeglugę do i ze wschodniej Nordaty. A bycie bogatymi w ropę... Daje pewne pole do narracji.
A nuż odkryje się coś jeszcze...
HM Kristof I, Konig af Voxland

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

Anastasia Windsachen pisze: 31 maja 2026, 22:48
Ze strategicznego punktu widzenia mnie to nie dziwi... Co do statusu tych wysp to ja je oznaczyłem jako OBPP - bo dla mnie tak to wygląda, ale nie wiem jakie będzie zapatrywanie innych państw.

Muszę jednak lojalnie uprzedzić, że infrastruktura wojskowa, przemysłowa i naukowa już nie istnieje... bo był czas, że istniało zagrożenie zajęcia tego terenu przez wrogą mi II FN i w związku z tym na początku marca zawitała tam rodecka grupa poszukiwawcza, która ewakuowała co się dało drogą morską, a wszelkie instalacje wysadziliśmy w powietrze, aby nie wpadły we wrogie ręce.
Ronon Dex - na forum RB pisze: Po ewakuacji ludzi i sprzętu oraz zabraniu lub zniszczeniu dokumentacji (na różnych nośnikach) rodeccy saperzy wysadzili wszystkie instalacje wojskowe, przemysłowe i naukowe, aby nie wpadły w ręce tzw. II FN czy jakiś jej popleczników.
Infrastrukturę będziesz musiała sobie odbudować, w razie gdybyś przejęła ten teren.

Dla ułatwienia, to gdybyś chciała nawiązać do historii tych wysp to tutaj masz zrobiony przeze mnie swego czasu (za czasów I RB) opis tego terenu.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

Aktualizacja 03.06.2026

1/ Likwidację Imperium Helix i powrót jego dawnych (fajnie brzmi, bo Helix istniał pewnie ze dwa miesiące) terenów do Skarlandu.

2/ Przyłączenie Wysp Przyjaźni (dotychczasowe OBPP) do Królestwa Voxlandu, zgodnie z tym dokumentem.

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

Aktualizacja 06.06.2026

1/ Powstanie Radioactive Smile (zdaje się pokłosie niedawnej likwidacji Imperium Helix), które umieściło się na Ijużu i ma forum tutaj.

2/ Wygaśnięcie Wysp Szczęścia i Nadziei - taki "zgon śmiercią naturalną", bo było to sobie na Bastionie i zamilkło w zasadzie w październiku zeszłego roku, a ostatni post (napisany przez kogoś spoza tego kraju) pojawił się 31 grudnia. W związku z tym zaarchiwizowałem dział tego kraju, a tym samym utracił on "miejsce informatyczne" czyli byt w mikroświecie. Jak widać nawet archiwizacja pozostała niezauważona, a więc odczekawszy jakiś czas zdejmuję ten kraj z mapy.

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Voxlandzka codzienność”