Voxlandzki Wątek Kosmiczny

Plotki, ploteczki, plotunie, a oprócz nich najnowsze wiadomości zza granicy, dyskusje o przyszłości kraju, ogłoszenia... Po prostu nasza codzienność. Cóż więcej można powiedzieć? Wejdź i przekonaj się czym żyje Voxland!
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel

Re: Voxlandzki Wątek Kosmiczny

Post autor: Damiano Robingren »

Ostatni post z poprzedniej strony:

NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE

Po kilku(nastu jak się potem okazało) dniach przemyśleń stwierdziłem, że jestem już w stanie kontynuować nasz kochany wątek! Nic w zasadzie się nie działo przez ten cały czas, więc nie wiele straciliście... Anyways ogłoszono właśnie, że już 30 lipca o godzinie 18:15 Rocket Lab będzie próbować wystrzelić rakietę Electron z misją, która została nazwana „Owl For One, One For Owl”!

Obrazek

Misja ta wyniesie masywnego satelitę (stąd ta dziwaczna i pokraczna owiewka) na orbitę heliosynchroniczną dla japońskiej firmy (startupu?) Synspective, którego cała działalność jest de facto uzależniona od Rocket Lab ze względu na to, że owa firma podpisała umowę z Rocket Lab na 10 startów w ramach których zostanie wyniesiona konstelacja satelitów radarowych, a przyznacie szczerze, że w ramach (odpukać) niepowodzenia i chwilową utratą nad częścią konstelacji nie da się aż tak szybko podpisać umowę z chociażby SpaceX, ponieważ wymaga to dodatkowych kosztów itd, itd.

Źródło informacji:
RocketLab na 𝕏
rocketlab.com
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

La Esperantismo celas la reciprokan sinkomprenadon kaj
konsekvence ankaŭ estimon kaj amon inter ĉiuj gentoj kaj nacioj.

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika

aha no i jak macie jakieś pomysły jak można urozmaicić troszkę wątek to z chęcią posłucham :3
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika

Witam po dwutygodniowej przerwie od tematów astronautycznych! Nie wiele się przez ostatni czas działo dlatego też dzisiaj temat będzie nieco lżejszy... Otóż NASA zorganizowała niedawno konferencję poświęconą statusowi Starlinera, który NADAL przebywa zadokowany do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Przygotowałem dla Was krótkie podsumowanie tego, co zostało powiedziane na owej konferencji:
  • Oceniana jest opcja wystrzelenia Crew-9 tylko z 2 członkami załogi. Opcja ta pozwoliłaby Suni i Butchowi powrócić na Ziemię na pokładzie kapsuły Crew-9 w lutym 2025 roku. Opcja ta nie została jeszcze wybrana i jest wyłącznie opcją awaryjną.
  • B1085, booster Falcona 9, który pierwotnie miał wystrzelić misję Crew-9, ma teraz wystartować z misją Starlink, aby potwierdzić, że jest bezpieczny do lotu po dostaniu się do niego wilgoci podczas transportu z testów w McGregor.
  • Rozważana jest opcja sprowadzenia Starlinera z powrotem na Ziemię bezzałogowo, co wymagałoby dodatkowego oprogramowania i ta opcja również nie została jeszcze wybrana i jest wyłącznie opcją awaryjną.
  • Butch i Suni są podobno w dobrym zdrowiu i są gotowi pozostać na stacji, aby w razie potrzeby wykonać dodatkowe EVA, zadania itp.
  • Obawy dotyczące powrotu Starlinera obejmują możliwą awarię silników z systemu OMAC oraz silników RCS w przestrzeni kosmicznej, która uniemożliwiłaby bezpieczny powrót.
  • Boeing nadal prowadzi dodatkowe testy i wysyła aktualizacje oprogramowania do silników manewrowych.

Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika

Oczywiście jak coś jest niejasne lub jak czegoś nie rozumiecie, to śmiało piszcie, z chęcią po odpowiadam
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika

Ja wiem, wiem trochę czekaliście na następną wiadomość na tym wątku... (prawda?) Żyję, mam się dobrze raz tylko byłem chory i tak to chyba nic po za tym można powiedzieć w sumie że wracam powoli jedną nogą do mikronacji ogólnie i do mojego szerzenia spamu na tymże wątku XD Zdaję sobie sprawę że niewiele osób obchodzą aktualności z bardzo niepopularnej w naszym kraju astronautyki no ale jak przeżyliście wcześniej to powinno być okej :3

Pojawią się pewnie pytania co robiłem przez ostatni czas, no cóż znalazłem chłopaków z podobnymi zainteresowaniami do mnie i stwierdziłem jakiś miesiąc temu, że świetnym pomysłem będzie dołączenie mnie do zespołu Kosmogadki (więc można powiedzieć że macie dostęp do istnego specjalisty XDDD, nie no żartuję oczywiście) jestem tam od niedawna, działam dalej na swoim kanale a także na polskiej Wikipedii (która stała się trochę moim uzależnieniem bo niemal 100 dni edycyjnych mówi samo za siebie) W Kosmogadce działam przy Starbase przekazując informacje które się tam dzieją a także montuję im shortsy i w przyszłości dłuższe filmy. W przyszłości (czyli pewnie już niedługo) będę publikował jakieś artykuły na stronie kosmogadki i tak to chyba tyle na razie ¯\_(ツ)_/¯

W sumie to nigdy się tutaj nie ograniczałem czy to stylistycznie czy jakoś składniowo z sensem no bo przecież nie jesteśmy żadnym portalem ani niczym, a ten wątek jest pewnego rodzaju luźną relacją od hobbysty, którą nie każdy przecież musi lubić i śledzić razem ze mną no takie jest życie i nikt tego raczej nie zmieni, więc może zamiast o tym myśleć zrobimy coś lepszego i spytam się Was jak mija Wam dzień/noc i co ogólnie sądzicie o pewnego rodzaju powrocie tego wątku, szczególnie po tak długim czasie!
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika

Woow, dałem radę dzisiaj coś napisać mimo tego, że przekreśliłem że to są codzienne wiadomości... no cóż skoro już jestem i mam dzisiaj czas na mikronacje to opiszę wczorajszy start sondy należącej do Europejskiej Agencji Kosmicznej o nazwie Hera. Osobiście słyszałem o niej z może dwa razy na Ars Technica ale tak to nie specjalnie ją śledziłem XD

Obrazek

No generalnie nasi Europejscy przyjaciele wpadli na genialny pomysł wysłania sondy na Didymos w którą uderzył impaktor w 2022 roku z amerykańskiej misji Double Asteroid Redirection Test, by móc właśnie zbadać skutki tego uderzenia i zmiany orbitalnej tego ciała niebieskiego (tak uważam, że od tamtej misji Ziemia jest bezpieczna przed wszelkimi niebezpiecznymi obiektami, które można od tamtego czasu wymanewrować). W każdym razie sonda działa i na początku 2026 roku prześle pewnie pierwsze zdjęcia tej asteroidy, chociaż wtedy to będziemy żyli w trochę innych czasach dla astronautyki niż obecnie no ale zdjęcia zawsze będą spoko! Co ciekawe lot ten był pierwszym tak dalekim lotem Falcona 9, który w całej swojej historii nie przebywał aż tak daleko od Ziemi, dzięki temu udało się wykonać to niesamowite zdjęcie!

Obrazek

A żeby móc zachować dziennikarską obiektywność to dopowiem jeszcze, że w ramach misji poleciały na tą asteroidę także dwa cubesaty (Milani i Juventas), które miejmy nadzieję dostarczą o jej składzie chemicznym i dokładną strukturę wewnętrzną Didymosa oraz jego charakterystykę powierzchni. Jak pojawi się z tych wyników jakakolwiek praca naukowa to prawdopodobnie będziecie jednymi z pierwszych, którzy taką pracę otrzymają ale to tam na spokojnie za kilka lat!

Źródło informacji:
SpaceX na 𝕏 (1)
SpaceX na 𝕏 (2)
arstechnica.com
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika

Ja wiem, że nic nie pisałem i w ogóle ale realioza ostra i zdążę tylko linka na streama wysłać
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika

No elo, trochę mnie nie było, bo przygotowywałem się do tej wiadomości trochę... Będzie to takie podsumowanie ostatniego (piątego już) lotu Starshipa, także zapraszam :D No więc 13 października odbył się start największej, najpotężniejszej i [s]najlepszej[/s] rakiety Starship należącej do amerykańskiej firmy SpaceX. No ogólnie rzecz biorąc to rakieta pomyślnie przeleciała przez punkt jej największych nacisków areodynamicznych!

Obrazek

Dodatkowo rakieta ta prawidłowo przeprowadziła manewr hot-stage'ingu (który polega na uruchomieniu silników Shipa, przed separacją z Boosterem), ale to już udowodniła w swoich dwóch poprzednich lotach... w tym locie jednak rzeczy tuż po separacji przebiegły... nieco inaczej, ponieważ Booster 12 wykonał najdłuższy w całej historii lotów testowych Starshipa manewr boostback, który pozwolił mu na powrót do stanowiska startowego. Tutaj emocje były największe, ponieważ po raz pierwszy w historii całej astronautyki Booster 12 wraz z Mechazillą zamontowaną na wieży startowej miał wykonać manewr łapania, który został wykonany co prawda nie według powszechnej opinii za grid-finy, tylko za dość duże piny znajdujące się pod grid-finami. W każdym razie ten niesamowicie ryzykowny manewr udał się za PIERWSZYM RAZEM, co jest cholernie imponujące!!

Obrazek

No dobra, Booster 12 wylądował na wieży, ale co z Shipem 30, który przekroczył w tym czasie linię Karmana? No otóż proszę Państwa Ship 30, leciał dalej, zachowując wysoką stabilność przez całą trajektorię. Po około 30 minutach Ship 30 obrócił się do wejścia w atmosferę, które odbyło się bez większych problemów poza drobnym strachem wywoływanym deformacją jednej z klapy, która mimo wszystko jakoś wytrzymała całe przejście w atmosferę.

Obrazek

Ogólnie rzecz biorąc Ship 30, poprawnie wykonał manewr belly-flop, wyhamowując niemal całkowicie swoją prędkość. Dlatego też ktoś się potem spyta, dlaczego Ship 30 mimo wszystko wybuchł tuż po wylądowaniu... Otóż po styku z wodą w dyszy jednego z Raptorów wytworzyło się ogromne ciśnienie, które przełożyło się na rury, doprowadzające paliwo do silnika gdzie ów paliwo walczyło z zimnym paliwem, które skutkowało eksplozją i przepołowieniem Shipa na pół i zdecydowanie nie wydarzyłoby się to gdyby nie byłaby to woda no ale ta eksplozja wydarzyła się po locie, więc tak jakby się nie liczy ;D

Obrazek

Bardzo dziękuję za tak pozytywny odbiór mojego streama, a także powrotu tego wątku nawet nie wiecie, ile to dla mnie znaczy!!
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika

No elo, dzisiaj niejaki Will Robinson-Smith z redakcji Spaceflight Now jako chyba dotąd jedyny przeprowadził wywiad z doktorem Kentem Chojnackim, który jest zastępcą kierownika programu HLS w NASA! Specjalnie dla Was skróciłem Cały wywiad do absolutnego minimum abyście nie musieli go wysłuchiwać w całości <3

👉 Aktualizacja projektu HLS odbędzie się już w listopadzie tego roku, a Critical Design Review odbędzie się w okolicach lata 2025 roku i zakończony zostanie wydaniem certyfikacji,
👉 Kampania testowa eksperymentalnego transferu paliwa pomiędzy dwoma bezzałogowymi Shipami rozpocznie się w okolicach marca 2025 roku i zakończy się latem tego samego roku,
👉 NASA oczekuje od SpaceX dwutygodniowej częstotliwości lotów Starshipa z Starbase, a w przyszłości przy wparciu platformy startowej budowanej aktualnie na Florydzie,
👉 NASA pomogła przetestować SpaceX płytki MMOD (Micro Meteoroids & Orbital Debris), które będą używane w przestrzeni kosmicznej,
👉 NASA pomogła SpaceX ulepszyć wykorzystywane w Starshipie zawory kriogeniczne i inne wewnętrzne elementy chłodzenia całej rakiety,
👉 Dowiedzieliśmy się że astronauci spotykają się z przedstawicielami SpaceX raz w miesiącu, aby móc jak najlepiej ulepszyć projekt Starshipa HLS,
👉 Gdzieś w Boca Chica znajduje się kabina Starshipa HLS, prawdziwe pomieszczenia sypialne i całe makiety laboratoriów!

Źródło informacji:
Spaceflight Now na YouTube
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

L.L. ZAMENHOF
ODPOWIEDZ

Wróć do „Voxlandzka codzienność”