Reforma lenna i administracyjna

Plotki, ploteczki, plotunie, a oprócz nich najnowsze wiadomości zza granicy, dyskusje o przyszłości kraju, ogłoszenia... Po prostu nasza codzienność. Cóż więcej można powiedzieć? Wejdź i przekonaj się czym żyje Voxland!
Awatar użytkownika
Waksman

Re: Reforma lenna i administracyjna

Post autor: Waksman »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Anastasia Windsachen pisze: 21 maja 2024, 23:56
Waksman pisze: 21 maja 2024, 23:39
Anastasia Windsachen pisze: 21 maja 2024, 23:30

Na pewno połączenie ze Stemplem, MBP i wyborem waluty jeżeli miałby to być system międzynarodowy. No i by to miało jakieś oddziaływanie na forum, bo inaczej to z systemu robi się gra przeglądarkowa, a nie mikro. I może idk, zapotrzebowanie państwa? Popyt i podaż regulowane również przez system?
Prędzej zrobię swój "Stempel" niż połączę to dziadostwo z naszym Stemplem. Nie bardzo chce to współpracować. Wyborem waluty nie trzeba się w ogóle przejmować, bo tej waluty w ogóle tam nie ma. Połączenia z MBP nigdy nie będzie, bo MBP nie posiada żadnego API, a nie chcę zajmować tym Helwetyka. Jak już to byłbym za stworzeniem wewnętrznego banku w środku WSG - to by miało większy sens niż niemożliwa integracja z MBP. Poza tym - czy taka integracja jest na prawdę potrzebna? Dogadujesz transakcję na forum, potem tylko nadajesz towar w systemie i tyle. Nie trzeba dużo przy tym robić tak naprawdę. Podaż i popyt, a także zapotrzebowanie państwa raczej jest regulowane przez nas samych dynamicznie w zależności od tego, co dane państwo teraz potrzebuje. Nie wierzę w to, że samo się to nigdy nie wyreguluje, bo prędzej czy później "nie widzialna ręka rynku" zadziała. Teraz system jest za mały żeby mówić o podaży i popycie (chociaż mogę się mylić, bo teraz jest duży popyt na węgiel i energię :P). Kiedyś można się pokusić o usystemowienie tego procesu, ale na tą chwilę zostawiłbym to rynkowi żeby zobaczyć, czy to zadziała.
API bankowe istnieje, podpytać też można @Sheldon Anszlus Lovelace w sprawie zarówno MBP jak i połączenia ze Stemplem. Jeżeli nie będzie połączenia z MBP to w ten sposób jednak te pieniądze w nim nie będą krążyć między nami. Do kupowania towaru wystarczy kod MYK i produkt w MBP.
Pytanie podstawowe - po co łączyć MBP z WSG, skoro to na jedno wyjdzie? I tak musisz wejść do MBP i tak, a nie sądzę, żeby zrobienie przelewu i przeklejenie potwierdzenia na forum aż tak bardzo uwierało dyskomfortem.
Poza tym nie rozumiem jak niby pieniądze nie będą między nami krążyły. Przecież system opiera się na wzajemnej sprzedaży towarów i świadczeniu usług przewozu. Ty kupujesz blachę w hucie, więc płacisz i hucie i przewoźnikowi za to, że ci tą blachę narracyjnie "przewiezie". Ty produkujesz coś z blachy i sprzedajesz to dalej - obieg pieniądza jest zachowany i nienaruszony.
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Waksman pisze: 22 maja 2024, 00:05
Waksman pisze: 21 maja 2024, 23:39
Prędzej zrobię swój "Stempel" niż połączę to dziadostwo z naszym Stemplem. Nie bardzo chce to współpracować. Wyborem waluty nie trzeba się w ogóle przejmować, bo tej waluty w ogóle tam nie ma. Połączenia z MBP nigdy nie będzie, bo MBP nie posiada żadnego API, a nie chcę zajmować tym Helwetyka. Jak już to byłbym za stworzeniem wewnętrznego banku w środku WSG - to by miało większy sens niż niemożliwa integracja z MBP. Poza tym - czy taka integracja jest na prawdę potrzebna? Dogadujesz transakcję na forum, potem tylko nadajesz towar w systemie i tyle. Nie trzeba dużo przy tym robić tak naprawdę. Podaż i popyt, a także zapotrzebowanie państwa raczej jest regulowane przez nas samych dynamicznie w zależności od tego, co dane państwo teraz potrzebuje. Nie wierzę w to, że samo się to nigdy nie wyreguluje, bo prędzej czy później "nie widzialna ręka rynku" zadziała. Teraz system jest za mały żeby mówić o podaży i popycie (chociaż mogę się mylić, bo teraz jest duży popyt na węgiel i energię :P). Kiedyś można się pokusić o usystemowienie tego procesu, ale na tą chwilę zostawiłbym to rynkowi żeby zobaczyć, czy to zadziała.
API bankowe istnieje, podpytać też można @Sheldon Anszlus Lovelace w sprawie zarówno MBP jak i połączenia ze Stemplem. Jeżeli nie będzie połączenia z MBP to w ten sposób jednak te pieniądze w nim nie będą krążyć między nami. Do kupowania towaru wystarczy kod MYK i produkt w MBP.
Pytanie podstawowe - po co łączyć MBP z WSG, skoro to na jedno wyjdzie? I tak musisz wejść do MBP i tak, a nie sądzę, żeby zrobienie przelewu i przeklejenie potwierdzenia na forum aż tak bardzo uwierało dyskomfortem.
Poza tym nie rozumiem jak niby pieniądze nie będą między nami krążyły. Przecież system opiera się na wzajemnej sprzedaży towarów i świadczeniu usług przewozu. Ty kupujesz blachę w hucie, więc płacisz i hucie i przewoźnikowi za to, że ci tą blachę narracyjnie "przewiezie". Ty produkujesz coś z blachy i sprzedajesz to dalej - obieg pieniądza jest zachowany i nienaruszony.
A dobra, to tutaj mój błąd, bo zrozumiałam, że MBP w ogóle nie jest w to włączony. Jeśli jednak jest i wymaga się składania potwierdzeń to odwołuję ten argument.

Co do usprawnień, bo się zarejestrowałam, jeżeli to miałoby działać międzynarodowo to dobrym by chyba było rejestrowanie firm przez system. Formularz i cyk, samo sobie reguluje przepisy odnośnie tego czy trzeba na forum dodatkowo, czy nie.

P.S. Zachęcam do weryfikacji w Stemplu ;)
(—) HM Queen af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Obrazek

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Waksman pisze: 21 maja 2024, 23:39 Nie wierzę w to, że samo się to nigdy nie wyreguluje, bo prędzej czy później "nie widzialna ręka rynku" zadziała.
Nie znam szczegółów działania systemu (jestem leniem/nie mam czasu), ale mam nieodparte wrażenie, że niewidzialna ręka rynku może klasycznie wyrąbać się na producencie ostatecznym.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Post autor: Sophie »

Anastasia Windsachen pisze: 21 maja 2024, 23:22
Joahim von Ribertrop pisze: 21 maja 2024, 22:24
Anastasia Windsachen pisze: 21 maja 2024, 13:48 Sambana jest po prostu jako kolonia, ale teraz przy tej wojnie trzeba jakoś zdefiniować jej granice wewnętrzne... Terytoriów nie mamy. No Księstwa pasuje faktycznie powołać...
Sambanę sensu stricte dałbym na obszarze tego co teraz jest Okręgiem Sambana City, resztę dać na jedno albo dwa terytoria i huzia. Księstwa tak naprawdę tylko czekamy na mapę, bo mówiłaś że chciałaś robić nową (aczkolwiek jak dla mnie na spokojnie można użyć tej starej).
No tam mapę nową to tam poprawić coś przy wysokościach i herb. Może bym jeszcze nad jej stylem popracowała, ale no. Zmienić załącznik to niewiele pracy.
Joahim von Ribertrop pisze: 21 maja 2024, 22:24
Anastasia Windsachen pisze: 21 maja 2024, 13:48 HalfOfftop System giełdowo-handlowy gdzie zakładana jest firma i ustala się ceny chociażby węgla, ropy etc.. Logowanie przez Stempla, możliwość kupowania tych towarów, ulepszania firmy (wtedy np. produkuje więcej albo szybciej). Giełda mogłaby w sumie opierać się na aktywności forumowej działów tych firm. Czyli można kupować towary oraz akcje. Pojawia się jednak pytanie jak te towary wykorzystywać... Dużo myślenia, na razie nie w zasięgu moich umiejętności, bo nie wiem jak to dokładnie rozwiązać, ale powiedzmy, że odłożone na półeczkę pt. "do zrobienia".
Wszystkie śmiechy na bok, uprzedzając Waksmana, nie licząc kwestii stemplowej to brzmi trochę jak bardziej rozwinięty WSG...
Dlatego to odległa przyszłość. Giełda... giełda chyba jest najprędsza do zrobienia, zwłaszcza we współpracy z innymi twórcami. Zaś, co do towarów - to jest dużo do myślenia i zastanowienia się czy serio to jest tak potrzebne. Znaczy no np. załóżmy, że mamy mieszkania to trzeba je opłacać, ale to idk. Właśnie propo wynajmu i mieszkań - @Sophie czy MSM jest nadal aktualny?
MSM jest w zawieszeniu. Aczkolwiek w planach mam w końcu wzięcie się za to, ale #kiedyś
/-/Sophie Sussane Cargalho Windsachen
Awatar użytkownika
Waksman

Anastasia Windsachen pisze: 22 maja 2024, 00:54
Waksman pisze: 22 maja 2024, 00:05

A dobra, to tutaj mój błąd, bo zrozumiałam, że MBP w ogóle nie jest w to włączony. Jeśli jednak jest i wymaga się składania potwierdzeń to odwołuję ten argument.

Co do usprawnień, bo się zarejestrowałam, jeżeli to miałoby działać międzynarodowo to dobrym by chyba było rejestrowanie firm przez system. Formularz i cyk, samo sobie reguluje przepisy odnośnie tego czy trzeba na forum dodatkowo, czy nie.

P.S. Zachęcam do weryfikacji w Stemplu ;)
Co do dodawania firm - firmy dodaje się w Panelu administracyjnym. Jeśli do WSG dołączy jakiś kraj, to automatycznie jakaś osoba (minister właściwy ds. gospodarki albo inna wskazana przez władze) dostaje do niego dostęp. Z poziomu panelu prostym formularzem można dodawać firmy, tyle, że wniosek o dodanie firmy trzeba złożyć na forum. U nas robi się to w Urzędzie Wniosków, gdzie indziej można to robić wątkiem. Jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, tudzież większość użytkowników się za tym opowie nie jest problemem, żeby taki formularz dodawania firmy dodać do WSG, gdzie powiadomienie będzie przychodziło do administratora kraju, na terenie którego zgłoszono firmę do rejestracji.
Joahim von Ribertrop pisze: 22 maja 2024, 01:28
Waksman pisze: 21 maja 2024, 23:39 Nie wierzę w to, że samo się to nigdy nie wyreguluje, bo prędzej czy później "nie widzialna ręka rynku" zadziała.
Nie znam szczegółów działania systemu (jestem leniem/nie mam czasu), ale mam nieodparte wrażenie, że niewidzialna ręka rynku może klasycznie wyrąbać się na producencie ostatecznym.
Jest taki ambitny plan, żeby obok WSG stworzyć drugi system, który będzie bardziej konsumencki. Zamysł mam na razie w głowie, więc to wszystko może wyjść zupełnie inaczej, ale wiesz - masz sobie możliwość kupienia działki, budowy domu, kupienia mebli, jakiegoś jedzenia, samochodu, tym samochodem możesz sobie jeździć i zwiedzać, samochód zużywa paliwo więc musisz tankować na stacjach, itd, itp.
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Waksman pisze: 22 maja 2024, 13:33
Joahim von Ribertrop pisze: 22 maja 2024, 01:28
Jest taki ambitny plan, żeby obok WSG stworzyć drugi system, który będzie bardziej konsumencki. Zamysł mam na razie w głowie, więc to wszystko może wyjść zupełnie inaczej, ale wiesz - masz sobie możliwość kupienia działki, budowy domu, kupienia mebli, jakiegoś jedzenia, samochodu, tym samochodem możesz sobie jeździć i zwiedzać, samochód zużywa paliwo więc musisz tankować na stacjach, itd, itp.
Brzmi super. Taki system jeśli się go dobrze rozegra może w końcu rozwiązać problem z producentem ostatecznym (słowo klucz brzmi, stety lub niestety, zużywanie się przedmiotów).
Waksman pisze: 22 maja 2024, 13:33 jeździć i zwiedzać
Aż mi to przypomina że miałem kiedyś pomysł żeby zrobić funkcjonalną mikronacyjną wersję Google Street View. Niestety pomysł wyrąbał się na etapie moich zerowych umiejętności użytkowania Blendera i Unity. Ale to tak na marginesie (no i a nuż komuś lepiej znającemu się na tych kwestiach się zachce to zrealizować).
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Waksman

Joahim von Ribertrop pisze: 22 maja 2024, 15:41
Waksman pisze: 22 maja 2024, 13:33 jeździć i zwiedzać
Aż mi to przypomina że miałem kiedyś pomysł żeby zrobić funkcjonalną mikronacyjną wersję Google Street View. Niestety pomysł wyrąbał się na etapie moich zerowych umiejętności użytkowania Blendera i Unity. Ale to tak na marginesie (no i a nuż komuś lepiej znającemu się na tych kwestiach się zachce to zrealizować).
Mam to na liście "to-do". Teraz kończę robić radar pogodowy Nordaty, żeby można było jakąś pogodę symulować, a takie mapy miałem w głowie od pewnej chwili. Proszę śledzić wiadomości NKI :)
Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Waksman pisze: 22 maja 2024, 13:33 Jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, tudzież większość użytkowników się za tym opowie nie jest problemem, żeby taki formularz dodawania firmy dodać do WSG, gdzie powiadomienie będzie przychodziło do administratora kraju, na terenie którego zgłoszono firmę do rejestracji.
To już by było duże usprawnienie jeżeli chodzi o umiędzynarodowienie WSG :deer_like:

Ale dobra bo my tu gadu gadu o WSG, a reforma lenna i co dalej czeka. Bardzo proszę o opinie ws. proponowanych rozwiązań. Pasuje to zrobić i zamknąć, bo jest to chyba ostatnia w najbliższym czasie sprawa do uregulowania.

Obrazek Obrazek
Obrazek

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Waksman

Anastasia Windsachen pisze: 22 maja 2024, 22:44
Waksman pisze: 22 maja 2024, 13:33 Jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, tudzież większość użytkowników się za tym opowie nie jest problemem, żeby taki formularz dodawania firmy dodać do WSG, gdzie powiadomienie będzie przychodziło do administratora kraju, na terenie którego zgłoszono firmę do rejestracji.
To już by było duże usprawnienie jeżeli chodzi o umiędzynarodowienie WSG :deer_like:
Na pewno kiedyś zostanie poczynione. Na razie zostaniemy jednak przy forumowych wnioskach :)
Nie mniej jednak - zapraszam do dołączenie do systemu. Na pewno więcej z tego korzyści, niż strat :P
Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Dobrze, to skoro od dłuższego czasu mamy brak odzewu to czas ruszyć nasze tyłki i temat odgrzebać. Pozwólcie zatem, że zrobię to kładąc tutaj projekt aktu prawnego.
Dekret Królewski
ws. zmiany treści Dekretu Królewskiego o podziale administracyjnym
z dnia 12 listopada 2023 roku
Art. I.
  1. Art. I. ust. 1. brzmieniu obecnym „Królestwo Voxlandu jest państwem unitarnym, o jedno- lub dwustopniowym podziale administracyjnym.” przyjmuje nowe o treści „Królestwo Voxlandu jest państwem unitarnym, o czterostopniowym podziale administracyjnym.”.
  2. Art. I. ust. 2. brzmieniu obecnym „Jednostkami podziału administracyjnego Królestwa Voxlandu są:
    1. Księstwa (Prinsentumes) dzielące się na hrabstwa (Earfdomes);
    2. Kolonie (Koloniees);
    3. Terytoria (Territoriees).”
    przyjmuje nowe o treści „Jednostkami podziału administracyjnego Królestwa Voxlandu są:
    1. Księstwa (Prisentumes);
      1. Księstwo jest obszarem nadawanym przez Monarchę pod opiekę członkowi panującej Rodziny Królewskiej. Zarządzane jest przez Księcia (Prins) lub Zarządcę Księstwa (Prisentummaister) wybieranego przez lennika. Dzieli się na 8 hrabstw oraz posiada główne miasto będące jego stolicą.
      2. W przypadku braku Księcia lub Księżnej do otoczenia opieką Księstwa, zarządza nim Monarcha.
    2. Hrabstwa (Earfdomes);
      1. Hrabstwa są obszarem skupiającym w sobie 5 gmin oraz główne miasto. Nadawane jest przez Monarchę po spełnieniu wymagań jakimi jest posiadanie wcześniej wymienionych 5 gmin i głównego miasta. Wraz z jego nadaniem otrzymuje się tytuł Hrabiego, który może wyznaczyć zarządcę dla swoich ziemi (Earfdomstarost).
    3. Gminy o statusie Baronii (Kommune);
      1. Gminy skupiają w sobie 6 wsi oraz miasteczko lub jedynie 8 wsi. Wraz z nadaniem skupisku wsi rangi gminy lennik otrzymuje tytuł Barona, który może wyznaczyć zarządcę swoich ziem (Kommunefuhrer).
      4. Wsie (Villdorf)
      1. Otrzymywana jest za zasługi na rzecz Królestwa Voxlandu wraz z tytułem Kawalera, który może wyznaczyć zarządcę swoich ziem (Villdorffuhrer).
      2. Wieś może zakupić mieszkaniec posiadający Kartę Przybysza (Reisekarte) w cenie wyznaczonej poprzez Postanowienie Królewskie. Mieszkaniec nie może posiadać więcej niż jedną wieś.”.
  3. Art. I. ust. 3. brzmieniu obecnym „Księstwo jest obszarem położonym w części Voxlandu leżącej na archipelagu Wysp Voximskich i nadawanym tytularnie pod władzę członka panującej Rodziny Królewskiej. Zarządzane jest przez Księcia lub osobę przez niego wskazaną. Dzieli się na hrabstwa nadawane przez Monarchę zgodnie z odpowiednimi przepisami.” przyjmuje nowe o treści „Poza granicami Królestwa Voxlandu na Archipelagu Wysp Voximskich funkcjonują trzy rodzaje jednostek administracyjnych:
    1. Kolonia (Kolonie);
      1. Kolonia jest obszarem, na którym możliwe jest stabilne funkcjonowanie voxlandzkich władz cywilnych. Zarządzane jest przez Gubernatora (Gouferneur) powoływanego i odwoływanego przez Monarchę.
    2. Terytoria (Territorie);
      1. Terytorium jest podlegającym jurysdykcji wojskowej obszarem, na którym funkcjonowanie voxlandzkich władz cywilnych jest niemożliwe lub mocno utrudnione. Na czele terytorium stoi wyznaczony dowódca wojsk (Armee
        Kommander).
    3. Wolne Miasto (Free Citad)
      1. Wolne Miasto jest obszarem zurbanizowanym cieszącym się protektoratem Królestwa Voxlandu, które w jego imieniu sprawuje politykę międzynarodową. Jego zarządcą jest Burmistrz (Citadmaister) wybierany w wyborach lub w przypadku ich braku wyznaczany przez Monarchę."
  4. Uchyla się art. I. ust. 4. i 5.
  5. Art. II. w brzmieniu obecnym „Szczegółowy podział administracyjny ustanawiany jest poprzez Postanowienia Królewskie.” przyjmuje nowe o treści „Podział administracyjny Królestwa na poziomie Księstw przedstawia Załącznik nr 1.
    1. Powołany do kontroli ilości ziem lennych w Królestwie urząd prowadzi ich spis, tworzy oraz aktualizuje mapę je przedstawiającą.
  6. 5. Tworzy się Art. III. w brzmieniu „Korona szerzej rozumiana w przypadku jakichkolwiek zmian jako panująca Rodzina Królewska posiada jedno hrabstwo do użytku prywatnego.”
  7. 6. Tworzy się Art. IV. w brzmieniu „Królewskie Miasto Vox (Koniglich Citad af Vox) oraz jego okolice w promieniu 25km tworzą Specjalny Okręg Administracyjny, który nie podlega pod żadną z jednostek administracyjnych, jednak jest zobowiązany do współpracy z Księstwem Drawskim.
    1. Na czele Królewskiego Miasta Vox stoi Lord Królewskiego Miasta Vox wybierany w wyborach lub w przypadku ich braku wyznaczany przez Księcia Drawskiego.
    2. Królewskie Miasto Vox posiada Przywilej Praw Miejskich.
    3. Załącznik nr 2 przedstawia Specjalny Okręg Administracyjny.”
    .
  8. Przywilej Praw Miejskich nadawany jest przez Monarchę i oznacza, że miasto go posiadające ma prawo do kreacji przepisów dotyczących jego funkcjonowania.
  9. Tworzy się Art. IV. w brzmieniu „Maksymalną możliwą ilością posiada wsi przez lennika jest 41 w przypadku braku miasteczek lub 31.”
  10. Tworzy się Art. V. w brzmieniu „Granica wód terytorialnych Królestwa Voxlandu w przypadku wszystkich jemu podległych ziem mających dostęp do akwenów wynosi 11 mil morskich. Granica ta jest nienaruszalna, jej bezprawne przekroczenie może zobowiązać jednostki wojskowe do adekwatnej w ich ocenie sytuacji reakcji."
  11. Numerację zmienia się odpowiednio.
Art. II.
  1. Dekret wchodzi w życie z dniem ogłoszenia w Monitorze Voxlandzkim.
@Obywatel @Abrielle Novaroi

Obrazek Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Z racji, że głosów sprzeciwu nie było, dyskusja dosyć marna, milczące przyzwolenie królewskie w postaci łapki w górę wystąpiło - Dekret opublikowano

Obrazek Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Voxlandzka codzienność”