List do JKM Króla Voxlandu

Archiwum rządowe. Tutaj odkładane są sprawy zamknięte, które zostały rozpatrzone przez Radę Królewską lub Monarchę. Magazynowane są tutaj również wszelkie archiwalne zaproszenia, mowy czy komunikaty okazjonalne.

Moderator: Król/Regent

Awatar użytkownika
August dlS Stempel

ODZNACZENIA

List do JKM Króla Voxlandu

Post autor: August dlS »

Marsylia, Państwo Kościelne Kirymu,

28 października 2025

Do Jego Królewskiej Mości Krzysztofa I

Szanowny Królu Krzysztofie, na początek raz jeszcze chciałbym złożyć kondolencje z powodu zdecydowanie, co do tego, jak sądzę, możemy się zgodzić, przedwczesnego zejścia z wirtualnego padołu Pollinu v-ojca Waszego, Jego Królewskiej Mości Króla Voxlandu Joahima II, druha mego i współobywatela w Zjednoczonym Państwie Westlandu i Voxlandu oraz oczywiście w Królestwie Voxlandu, jak też II Republice Voxlandu, Cesarstwie Insulii i Imperium TRANSnordackim. Mogę zapewnić, iż v-śmierć ta niewątpliwie wielce mnie poruszyła. Przekazuję również wyrazy współczucia v-matce Waszej, Jej Królewskiej Mości Królowej Wdowie i życzę powrotu do zdrowia, słyszałem bowiem, iż ucierpiała w wyniku owego incydentu w Pałacu Królewskim w Voxie, wskutek którego, jak niewątpliwie wiecie, z v-życiem rozstał się JKM Joahim II.

Rad jestem natomiast wielce, iż w tak krótkim czasie po rozpoczęciu swego panowania Wasza Królewska Mość wybrał drogę porozumienia i dialogu w relacjach z Państwem Kościelnym Kirymu, które to odważę się nazwać ostatnim moim domem na Voximie. Chciałbym zatem poprosić, abyśmy ścieżką tą podążyli dalej, na drodze dialogu zażegnując wszelkie kwestie mogące w przyszłości wywołać niechybnie problematyczny dla obu zaangażowanych w niego stron konflikt. Jedną ze wspomnianych kwestii, dotyczącą bezpośrednio mojej skromnej osoby, chciałbym tym listem objaśnić, aby uczynić krok na drodze do uniknięcia w przyszłości potencjalnych problematycznych nieporozumień.

Jak z pewnością Jego Królewskiej Mości wiadomo, byłem w przeszłości jednym z obywateli i aktywnych działaczy politycznych oraz społecznych w tak Królestwie, jak i Republice Voxlandu. Nie chcę tu szczegółowo prezentować moich działań z tamtego okresu, jako, że nie chcę się chełpić, jak również nie jest to tematem tegoż listu, a wiedza o nich jest powszechnie dostępna każdemu zainteresowanemu. Stwierdzić natomiast muszę (i to jest już owa kwestia problematyczna), iż niejako mimowolnie uzyskałem w tym czasie liczne podstawy do wysunięcia roszczeń do ziemi i tronu voxlandzkiego, które to teraz, w możliwie najbardziej przejrzysty sposób, objaśnię.

Rozpoczynają się one wraz ze Zjednoczonym Państwem Voxlandu i Westlandu, w którym to od dnia jego powstania, 6 stycznia 2020 roku do 16 marca 2020 roku sprawowałem urząd Prezydenta, to jest współwładcy tegoż kraju (wraz z Królem, którym był JKM Joahim II). Zostałem wówczas niezgodnie z ówcześnie obowiązującą konstytucją (konkretnie z jej art. 10., cytuję “Opróżnienie fotela prezydenckiego lub tronu królewskiego następuje w wyniku:

- śmierci,

- rezygnacji,

- prawomocnego wyroku sądu.”
) usunięty z urzędu w drodze zapisu w pospiesznie uchwalonej nowej konstytucji z dnia 16 marca 2020 roku (tj. jej artykułu 24, głoszącego, iż “Art. 24.

1. August von Rajs traci obywatelstwo ZP oraz ma zakaz wstępu na tereny ZP, zostaje wygnany.
” (zwałem się wtedy bowiem August von Rajs, gdyż kilkukrotnie podczas swej działalności z nieprzymuszonej woli bądź zmuszony sytuacją nomen swój mikronacyjny zmieniałem) oraz “3. Pierwszym prezydentem ZP zostaje Aleksander Novak.”). Odbyło się to przy zignorowaniu obowiązujących wówczas praw.

Miesiące później, już w Królestwie Voxlandu, gdzie sprawowałem między innymi funkcję Kanclerza, byłem od 19 do 31 lipca roku 2020 adoptowanym v-synem miłościwie nam wówczas panującej Jej Królewskiej Mości Królowej Voxlandu, Suwerenki Kralku, Neapolu, Rzymu, Lupikonu, Almerku, Monachium, Madrytu, Marsylii, Aten, Paryża, Sparty, Berlina, Hugola, Lizbony i Sambany Aleksandry I Długoogoniastej. Podczas owego krótkiego okresu, w dniu 22 lipca 2020 roku, abdykowała ona z tronu voxlandzkiego, wyznaczając na swoją następczynię niewymienioną wcześniej w Dekrecie Królewskim numer 1 o Dziedziczeniu Korony Voxlandu Jej Królewską Mość Justynę Scraw-Marcjan-Chojnacką von Hippogriff, miłościwie nam wskutek tego panującą pod imieniem Justyna I.

Dla zaoszczędzenia czasu Jego Królewskiej Mości nie wspomnę o pomniejszych podstawach do wysunięcia przeze mnie roszczeń do ziem voxlandzkich (choćby wynikających z okresu II Republiki Voxlandzkiej i Konfederackiej Republiki Ludowej). Pomimo liczby okazji do wysunięcia owych roszczeń oraz ich uzasadnionych podstaw, nie zdecydowałem się dotąd ubiegać się o prawo do ustanowienia swego rządu, monarchistycznego, republikańskiego bądź opartego na ideologii Żuczek, nad ziemiami Voximy i Sambany. Obawiam się jednakowoż, co jest, jak mniemam jasne, biorąc pod uwagę, iż jestem ostatnim pozostałym przy v-życiu z trójki założycielskiej Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu, że w przyszłości moi mikronacyjni spadkobiercy (tudzież ja sam, gdybym został do tego zmuszony) mogą na mocy owych roszczeń zażądać władzy nad Królestwem Voxlandu.

Jestem zatem gotowy w drodze dialogu oficjalnie zrzec się w imieniu swoim i wszystkich moich v-krewnych i v-spadkobierców wszelkich pretensji do terenów i tronu Królestwa Voxlandu. Tym samym proponuję spotkanie w dogodnym czasie w okolicach Świętego Muru oddzielającego Voxland od Kirymu. Żywię nadzieję, że sprawę tę rozwiążemy w sposób pokojowy, jeśli tylko będzie taka wola Jego Królewskiej Mości.

Z wyrazami szacunku,

August de la Sparasan
August van Hagsen de la Sparasan
Dawniej Sagan Amatorii i prezydent ZPViW, piastujący obecnie bądź w przeszłości liczne inne stanowiska
Awatar użytkownika
Kristof I Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Re: List do JKM Króla Voxlandu

Post autor: Kristof I »

Szanowny Panie Auguście,

przepraszam za dość długi okres oczekiwania za odpowiedzią na pański list, chciałem mieć wystarczającą możliwość aby mu się pochylić. Serdecznie dziękuję za wyrazy wsparcia i dobre słowo o moim ojcu.

Po głębokim i wnikliwym zapoznaniu się z pismem, chciałbym podziękować za jasne przedstawienie sytuacji. Oczywiście przybędę na spotkanie. Polacałbym któryś piękny weekend. Ale termin możemmy ustalić kanałami szybkiej komunikacji.

Z estymą,
Obrazek

DW: @August dlS
HM Kristof I, Konig af Voxland

Zablokowany

Wróć do „Gofferreich Arkif”