Ostatni post z poprzedniej strony:
To ZKRR w takim razie popiera kandydaturę delegacji Królestwa Voxlandu.I Posiedzenie Rady Bezpieczeństwa Generalnego
- Robert Drenin • Stempel
-
REPREZENTANT
ODZNACZENIA
- Anastasia Windsachen • Stempel
-
VHS
OBYWATEL
REPREZENTANT
ODZNACZENIA
Re: I Posiedzenie Rady Bezpieczeństwa Generalnego
Ze względu na późną godzinę oraz fakt poparcia kandydatury @Krzysztof Windsor przez wymagane 3/5 składu Rady stwierdzam, że Krzysztof Windsor-Windsachen został wybrany na Przewodniczącego Rady Bezpieczeństwa Generalnego przy 3 głosach ZA, jednym wstrzymanym, jednym nieobecnym. Kadencja Przewodniczącego wygaśnie zgodnie z przepisami 20 października 2024 roku. Na trzy tygodnie przed jej końcem powinna być już znana kandydatura kolejnego przewodniczącego, który zgodnie z przepisami musi pochodzić z innego państwa członkowskiego.
(—) HM Queen af Konigreich af Voxland
Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą 
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
- Krzysztof Windsor • Stempel
-
VHS
OBYWATEL
REPREZENTANT
ODZNACZENIA
Najszybciej jak to będzie możliwe przygotuję plan na kadencję.
HKH Konigprins, Prins af Dravsk
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
-
REPREZENTANT
ODZNACZENIA
Gratulacje i powodzenie WKM.Krzysztof Windsor pisze: 20 lip 2024, 23:09 Najszybciej jak to będzie możliwe przygotuję plan na kadencję.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
OBERHAUPT EDELWEISS
-
Ja również gratuluję.
Szanowni Państwo pozwolą, bo chciałbym poruszyć jeden temat. Czy jako sojusz zamierzamy wspierać się wzajemnie w sprawach organizacyjnych wojska? Tzn. czy chcemy pomagać w określeniu struktur itp. Tworząc Organizacje Bezpieczeństwa Państw Nordaty (która okazała się niewypałem) chciałem podnosić wartości merytoryczne mikroświatowego wojska. Gdyby któreś z państw sojuszniczych miałoby źle skonstruowaną organizację armii albo by nie miało jej w ogóle, to Przymierze Narodów mogłoby takiemu państwu pomóc. W sumie moglibyśmy pójść też o krok dalej i tworzyć poradniki dla wszystkich państw, niekoniecznie związanych z Przymierzem. Wiele mikronacji porzuca temat wojskowości. Najczęściej z powodu braku wiedzy i zapału. Moglibyśmy załatać tę lukę, bo posiadamy ludzi z ogromną wiedzą teoretyczną. Bylibyśmy sojuszem, który w sposób praktyczny wspiera pozostałe państwa.
Szanowni Państwo pozwolą, bo chciałbym poruszyć jeden temat. Czy jako sojusz zamierzamy wspierać się wzajemnie w sprawach organizacyjnych wojska? Tzn. czy chcemy pomagać w określeniu struktur itp. Tworząc Organizacje Bezpieczeństwa Państw Nordaty (która okazała się niewypałem) chciałem podnosić wartości merytoryczne mikroświatowego wojska. Gdyby któreś z państw sojuszniczych miałoby źle skonstruowaną organizację armii albo by nie miało jej w ogóle, to Przymierze Narodów mogłoby takiemu państwu pomóc. W sumie moglibyśmy pójść też o krok dalej i tworzyć poradniki dla wszystkich państw, niekoniecznie związanych z Przymierzem. Wiele mikronacji porzuca temat wojskowości. Najczęściej z powodu braku wiedzy i zapału. Moglibyśmy załatać tę lukę, bo posiadamy ludzi z ogromną wiedzą teoretyczną. Bylibyśmy sojuszem, który w sposób praktyczny wspiera pozostałe państwa.
-
VHS
OBYWATEL
REPREZENTANT
ODZNACZENIA
Powiem tak... Oto tuaj chodzi. Jeżeli jakieś państwa mają problemy ze strukturą i tak dalej - niechaj dają znać, pomożemy chętnie.Artur Kardacz pisze: 22 lip 2024, 08:55 Ja również gratuluję.
-
To wspaniała wiadomość. Tego typu sojusze powinny nieść za sobą realne korzyści. Organizacja na wysokim poziomie złożoności jest bardzo trudna do zrobienia. Wymaga chociaż podstawowej wiedzy, którą nie każdy w mikroświecie ma.
W mojej głowie jest też kolejny niezrealizowany pomysł. Mianowicie chodzi tutaj o stworzenie zaawansowanego lecz prostego systemu wojennego. Taki system moglibyśmy wykorzystać do prowadzenia manewrów. Niegdyś z Adamem Aleksandrem II próbowaliśmy uprościć i zmodyfikować systemy wykorzystywany w wojnie z watażkami. Autorem systemy był Karl z Suderlandu. System mam gdzieś zapisany więc można by do niego przysiąść.
W mojej głowie jest też kolejny niezrealizowany pomysł. Mianowicie chodzi tutaj o stworzenie zaawansowanego lecz prostego systemu wojennego. Taki system moglibyśmy wykorzystać do prowadzenia manewrów. Niegdyś z Adamem Aleksandrem II próbowaliśmy uprościć i zmodyfikować systemy wykorzystywany w wojnie z watażkami. Autorem systemy był Karl z Suderlandu. System mam gdzieś zapisany więc można by do niego przysiąść.
- Joahim von Ribertrop • Stempel
-
OBYWATEL
ODZNACZENIA
Dasz Bór!Artur Kardacz pisze: 22 lip 2024, 11:10 Autorem systemy był Karl z Suderlandu. System mam gdzieś zapisany więc można by do niego przysiąść.
Auf Wiedersehen i nie przeszkadzam więcej!

HM Joahim II, Konig af Voxland
But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
- Anastasia Windsachen • Stempel
-
VHS
OBYWATEL
REPREZENTANT
ODZNACZENIA
Stworzenie czegoś na kształt tych dokumentów (linki) byłoby dobrym ruchem. Od razu dostarczamy jakichś podpowiedzi, od razu jest coś usystematyzowanego w temacie wojska na Pollinie. Oprócz tego faktycznie zebranie wiedzy teoretycznej nt. organizacji wojska byłoby przydatne dla wielu, ponieważ no nie każdy musi się znać na wojsku, wiedzieć, że batalion dzieli się na kompanie, te na plutony itd. itd.. Nie wszyscy też pamiętają o dodatkowych elementach, gdy np. tworzą jednostkę pancerną. Dla nieobeznanych to będą tylko po prostu czołgi, gdy faktycznie są to czołgi, wozy zaopatrzeniowe, plot., zwiad... no i coś jeszcze zależnie od modelu armii.
https://kustosz.stempel.org.pl/100784713014182268
https://kustosz.stempel.org.pl/100784713014182269
https://www.battleorder.org/icons
https://kustosz.stempel.org.pl/100784713014182268
https://kustosz.stempel.org.pl/100784713014182269
https://www.battleorder.org/icons
(—) HM Queen af Konigreich af Voxland
Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą 

-
VHS
OBYWATEL
REPREZENTANT
ODZNACZENIA
Szanowni delegaci,
zgodnie z obietnicą przekazuje wam propozycje działania na moją kadencję. Nie chciałbym od samego początku wdrażać jakichś wielkich reform itd. Zacznijmy od małych rzeczy...
zgodnie z obietnicą przekazuje wam propozycje działania na moją kadencję. Nie chciałbym od samego początku wdrażać jakichś wielkich reform itd. Zacznijmy od małych rzeczy...
- Wspólne, międzynarodowe ćwiczenia wojskowe - wspaniała okazja do sprawdzenia i poszerzenia umiejętności naszych armii. Podczas nich można zaznajomić się z wyposażeniem innych państw i skonfrontować metody dowodzenia. W takich ćwiczeniach wzięlibyśmy udział wszyscy, ze wszystkimi rodzajami sił zbrojnych. Trzeba tylko ustalić miejsce, Voxland byłby gotów stworzyć odpowiedni poligon.
- Sprawdzenie i ewentualne dozbrajanie armii członkowskich - tutaj przed samymi ćwiczeniami, chciałbym sprawdzić stan armii - poprosić każdego delegata o sporządzenie raportów o brakach w armii, jeśli chodzi o wyposażenie, ale także organizację. Co do wyposażenia, delegaci mogą przedstawić oferty ze swoich fabryk, ceny końcowe oczywiście zawierające zniżki. Jeśli chodzi o organizację, wystarczy zgłosić chęć uzyskania pomocy przy tworzeniu, określaniu struktur itd - pomożemy.
-
Chętnie zgłoszę zapotrzebowanie na artylerię przeciwlotniczą. Teoretycznie Winkulia miałaby środki i możliwości na opracowanie samemu takiego projektu, ale skoro pojawia się możliwość międzynarodowej kooperacji to dlaczego nie. Sprawa przedstawia się tak, że szukamy odpowiedniej artylerii przeciwlotniczej dla Królewskich Sił Lądowych. Do tej pory korzystaliśmy z pojazdów SOP-1 i SOP-2. http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=5161
"SOPy" oddelegowane zostaną do ochrony infrastruktury krytycznej i zastąpią przestarzałe systemy RPS-1, zakupione swego czasu w Cesarstwie Insulii. A zatem potrzebujemy 280 nowoczesnych i sprawnych jednostek przeciwlotniczych.
"SOPy" oddelegowane zostaną do ochrony infrastruktury krytycznej i zastąpią przestarzałe systemy RPS-1, zakupione swego czasu w Cesarstwie Insulii. A zatem potrzebujemy 280 nowoczesnych i sprawnych jednostek przeciwlotniczych.