Liga Nordaty - sprawy organizacyjne

Garamond Nordatskeliga (m.w. Garamond Liga Nordaty) - kontynentalna liga zrzeszająca krajowe kluby piłkarskie z Nordaty. Stosunkowo młoda, posiadająca 8 drużyn. W trakcie trwania sezonu toczy się rywalizacja o tytuł Mistrza Nordaty oraz Puchar Nordaty. W jej ramach również zaczyna działać Mały Puchar Nordaty będący inicjatywą MUP, gdzie w starciach stają reprezentacje państw nordackich.
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Re: Liga Nordaty - sprawy organizacyjne

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Franklin Garamond pisze: 06 paź 2024, 20:41 Działając w imieniu Konsorcjum Garamond-Garamond-Garamond-Garamond, wnoszę o bezzwłoczną realizację założeń umowy sponsorskiej.
Bardzo za zwłokę przepraszam, projekty zatrzymywały. Aktualizacja nazwy jest już widoczna zarówno na forum, jak i na stronie https://nordatskeliga.voxland.org.pl/tables/
(—) HM Queen-Regentin af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Re: Garamond Liga Nordaty - sprawy organizacyjne

Post autor: Franklin Garamond »

Anastasia Windsachen pisze: 09 paź 2024, 15:29
Franklin Garamond pisze: 06 paź 2024, 20:41 Działając w imieniu Konsorcjum Garamond-Garamond-Garamond-Garamond, wnoszę o bezzwłoczną realizację założeń umowy sponsorskiej.
Bardzo za zwłokę przepraszam, projekty zatrzymywały. Aktualizacja nazwy jest już widoczna zarówno na forum, jak i na stronie https://nordatskeliga.voxland.org.pl/tables/
Ładne projekty, więc wybaczam.
Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Namiestnik Palatynatu Leocji
Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Cisza na morzu, cisza na murawie, kto pierwszy gwizdnie ten... No, ostatnio (tak z miesiąc) cicho było w sprawie ligi. Czas jednak w końcu się obudzić z tego zimowego snu i zaplanować IV Sezon. Mieliśmy miesiąc by dbać o rozwój naszych drużyn, a teraz trzeba pokazać, co się udało wytrenować za ten czas. Proponuję by liga wystartowała w przyszły czwartek, puchar był ustawiony tak jak zawsze czyli w połowie sezonu tak by jego finał zbiegał się z finałem ligi.

@Menadżer

Obrazek Obrazek

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Post autor: Pavel van der Gibson »

Nie mam przeciwwskazań
Kanclerz Księstwa Sarmacji
Trener drużyny piłkarskiej Sarmackiej Akademii Nauk
Awatar użytkownika

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Są dwa kluby do przejęcia, może by zacząć gdzieś ogłaszać możliwość zbudowania nowej piłkarskiej potęgi od zera (Dravske Adleres) lub już na pewnych fundamentach (Huo Hai Shawan)? :D
Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Pavel van der Gibson pisze: 03 cze 2025, 09:22 Są dwa kluby do przejęcia, może by zacząć gdzieś ogłaszać możliwość zbudowania nowej piłkarskiej potęgi od zera (Dravske Adleres) lub już na pewnych fundamentach (Huo Hai Shawan)? :D
No to HHSh mamy przejęte już. Pozostały jedynie Drawskie Orły.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Obrazek

@Drodzy Menadżerowie!
IV Sezon jest już za nami, pora na przerwę podczas, której przygotujemy się do startu następnego. Pora też na pewne zmiany. Otóż pomyślałam sobie, że czymś, co doda takiego powiewu świeżości do naszej ligi będzie na pewno wyposażenie każdej z drużyn w logotypy oraz stroje piłkarskie. Dotychczas nie wszyscy je posiadają, a jednak profesjonalne ligi piłkarskie (a taką na pewno chcemy być, zerka w stronę Edelweiß i ich ligi) wyróżniają się między innymi tym, że logo oraz strój są tzw. must have, gdy chodzi o identyfikację wizualną. Oprócz tego wpadłam na pomysł jak zwiększyć rozpoznawalność naszych rozgrywek oraz aktywność z nimi związaną. Pozwólcie, że całość pomysłów przedstawię poniżej.

IDENTYFIKACJA WIZUALNA DRUŻYN
Tak jak już powiedziałam we wstępie - każdy z zespołów powinien posiadać logotyp oraz strój wyjazdowy i domowy. Powiedzmy, że byłby to wymóg. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy posiada umiejętności czy możliwości by takowe sobie stworzyć, dlatego też Liga (przez duże "L", bo chodzi o zarząd, organizację...) mogłabym odpłatnie lub za darmo tworzyć takowe na zlecenie. Jeżeli odpłatnie, to nie myślę o dużych kwotach. Byłoby to źródło takiego jednorazowego sponsoringu oraz wynagrodzenia dla firmy/osoby zajmującej się tworzeniem. Z tego, co się orientuję to oprócz mnie, to jeszcze @Pavel zajmuje się takimi sprawami, więc jeżeli byłby chętny, to moglibyśmy się tym w dwójkę zajmować. Myślę o takiej stawce... 200 ₰ za obie rzeczy. Wtedy wychodzi po 100 ₰ za stroje i logo. 1/4 tego szłaby jako wynagrodzenie dla twórcy. Może i mało, ale no byłby to bardziej wolontariat niż praca. Reszta to byłyby fundusze Ligi.

Jeżeli byście się zgodzili na takie rozwiązanie, to wtedy przed startem nowego sezonu zaczęto by prace nad drużynami, które tych elementów nie posiadają.

PUCHAR NORDATY ORGANIZOWANY PRZEZ JEDNO Z PAŃSTW
Jest to pomysł bazowany na koncepcji v-Mundialu. Otóż jedna z drużyn (lub ich większa ilość, jeżeli jest ich kilka z jednego państwa) zgłaszają kandydaturę swojego państwa do roli gospodarza kolejnej edycji Pucharu. Zasady w sumie podobne do Mundialu - maskotka, opisy stadionów, przygotowanie tabelek (oczywiście we współpracy z ligą jeżeli byłaby taka potrzebna) czy opisów (to już w miarę własnych możliwości). Na jego poczet można by zbierać osobną pulę nagród finansowych, prowadzić większą akcję promocyjną. Organizatora wyłanialibyśmy między sezonami, a że puchar odbywa się zawsze od połowy sezonu, to czasu byłoby względnie dużo.

NAGRODY ZA RELACJE
Aby zwiększyć promocję Ligi proponowałabym ustanowienie nagród za relacje. Drużyny o największej ilości relacji na forum krajowym oraz tutejszym (wystarczy kopiuj-wklej posta z wątku krajowego) otrzymywałyby zawsze na koniec sezonu nagrodę finansową. Jej wysokość byśmy oczywiście ustalili.

START SEZONU
Proponowałabym tydzień 23-29 czerwca. Wystarczająco czasu by potrenować, pozmieniać coś w drużynach, znaleźć jeszcze jednego menadżera oraz przygotować logotypy i stroje. A no i zebrać fundusze na nagrody. Przy minionym sezonie trochę ta kwestia się zagubiła, więc ją teraz nakreślam na nowo. Moglibyśmy w sumie wprowadzić składki, co kwartalne na ligę w wysokości takich np. 200 ₰, a oprócz nich opierać się na wpłatach od sponsorów. Tutaj pytanie czy @Franklin Garamond chce nadal sponsorować Ligę?

Zapraszam do dyskusji!

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Na razie odniosę się do identyfikacji wizualnej.
Raczej jestem na tak, mogę pomóc i zrobić parę herbów i strojów. Tylko jedno zastrzeżenie, kluby się zmieniają, nazwy się zmieniają, więc nie będzie to tak samo jak w Oberlidze, gdzie identyfikacja oraz informacje o klubach są w miarę rozbudowane ponieważ są one niezmienną częścią ligi i samego kraju. Nie będzie to działać tak dobrze w lidze, gdzie zmiany nazw występują w zależności od trenera.
Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Pavel van der Gibson pisze: 08 cze 2025, 18:09 Na razie odniosę się do identyfikacji wizualnej.
Raczej jestem na tak, mogę pomóc i zrobić parę herbów i strojów. Tylko jedno zastrzeżenie, kluby się zmieniają, nazwy się zmieniają, więc nie będzie to tak samo jak w Oberlidze, gdzie identyfikacja oraz informacje o klubach są w miarę rozbudowane ponieważ są one niezmienną częścią ligi i samego kraju. Nie będzie to działać tak dobrze w lidze, gdzie zmiany nazw występują w zależności od trenera.
Zawsze możemy pomyśleć o wprowadzeniu zasady, że przejętej drużynie nie można zmienić nazwy. Ewentualnie logo i stroje, bo te jak wiemy zmieniają się i w realu (chociaż nie drastycznie). Ale nazwę trzymać.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 08 cze 2025, 21:48
Pavel van der Gibson pisze: 08 cze 2025, 18:09 Na razie odniosę się do identyfikacji wizualnej.
Zawsze możemy pomyśleć o wprowadzeniu zasady, że przejętej drużynie nie można zmienić nazwy. Ewentualnie logo i stroje, bo te jak wiemy zmieniają się i w realu (chociaż nie drastycznie). Ale nazwę trzymać.
W teorii można by wprowadzić zasady jak w Edelweiss, tylko problem w tym, że Liga Nordaty to rozgrywki więcej niż jednego kraju, a więc i sztywne ustalenie niezmienialnych nazw klubów, herbów itp. musiałoby być elementem szerokich ustaleń. W Oberlidze jest pod tym względem prościej.
Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Pavel van der Gibson pisze: 08 cze 2025, 22:17
Anastasia Windsachen pisze: 08 cze 2025, 21:48
W teorii można by wprowadzić zasady jak w Edelweiss, tylko problem w tym, że Liga Nordaty to rozgrywki więcej niż jednego kraju, a więc i sztywne ustalenie niezmienialnych nazw klubów, herbów itp. musiałoby być elementem szerokich ustaleń. W Oberlidze jest pod tym względem prościej.
Nic na siłę ostatecznie. Niech wypowiedzą się jeszcze inni, żeby nie było, że tylko my zdecydujemy lub ostatecznie przez brak odzewu innych nic nie ustalimy. Osobiście nie jestem za żadną z opcji jakoś bardziej, obie mi pasują. Zarówno niezmienialne nazwy klubów (jeżeli ktoś nie chce przejąć, a chce dołączyć... cóż zawsze może stworzyć nową drużynę i budować potęgę od nowa), jak i tworzenie na nowo herbów i strojów nie są przynajmniej dla mnie większym problemem czy przeszkodą w dążeniu do spójnej i ładnej identyfikacji Ligi.

Obrazek Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Garamond Nordatskeliga”