@Drodzy Menadżerowie!
IV Sezon jest już za nami, pora na przerwę podczas, której przygotujemy się do startu następnego. Pora też na pewne zmiany. Otóż pomyślałam sobie, że czymś, co doda takiego powiewu świeżości do naszej ligi będzie na pewno wyposażenie każdej z drużyn w logotypy oraz stroje piłkarskie. Dotychczas nie wszyscy je posiadają, a jednak profesjonalne ligi piłkarskie (a taką na pewno chcemy być, zerka w stronę Edelweiß i ich ligi) wyróżniają się między innymi tym, że logo oraz strój są tzw.
must have, gdy chodzi o identyfikację wizualną. Oprócz tego wpadłam na pomysł jak zwiększyć rozpoznawalność naszych rozgrywek oraz aktywność z nimi związaną. Pozwólcie, że całość pomysłów przedstawię poniżej.
IDENTYFIKACJA WIZUALNA DRUŻYN
Tak jak już powiedziałam we wstępie - każdy z zespołów powinien posiadać logotyp oraz strój wyjazdowy i domowy. Powiedzmy, że byłby to wymóg. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy posiada umiejętności czy możliwości by takowe sobie stworzyć, dlatego też Liga (przez duże "L", bo chodzi o zarząd, organizację...) mogłabym odpłatnie lub za darmo tworzyć takowe na zlecenie. Jeżeli odpłatnie, to nie myślę o dużych kwotach. Byłoby to źródło takiego jednorazowego sponsoringu oraz wynagrodzenia dla firmy/osoby zajmującej się tworzeniem. Z tego, co się orientuję to oprócz mnie, to jeszcze
@Pavel zajmuje się takimi sprawami, więc jeżeli byłby chętny, to moglibyśmy się tym w dwójkę zajmować. Myślę o takiej stawce... 200 ₰ za obie rzeczy. Wtedy wychodzi po 100 ₰ za stroje i logo. 1/4 tego szłaby jako wynagrodzenie dla twórcy. Może i mało, ale no byłby to bardziej wolontariat niż praca. Reszta to byłyby fundusze Ligi.
Jeżeli byście się zgodzili na takie rozwiązanie, to wtedy przed startem nowego sezonu zaczęto by prace nad drużynami, które tych elementów nie posiadają.
PUCHAR NORDATY ORGANIZOWANY PRZEZ JEDNO Z PAŃSTW
Jest to pomysł bazowany na koncepcji v-Mundialu. Otóż jedna z drużyn (lub ich większa ilość, jeżeli jest ich kilka z jednego państwa) zgłaszają kandydaturę swojego państwa do roli gospodarza kolejnej edycji Pucharu. Zasady w sumie podobne do Mundialu - maskotka, opisy stadionów, przygotowanie tabelek (oczywiście we współpracy z ligą jeżeli byłaby taka potrzebna) czy opisów (to już w miarę własnych możliwości). Na jego poczet można by zbierać osobną pulę nagród finansowych, prowadzić większą akcję promocyjną. Organizatora wyłanialibyśmy między sezonami, a że puchar odbywa się zawsze od połowy sezonu, to czasu byłoby względnie dużo.
NAGRODY ZA RELACJE
Aby zwiększyć promocję Ligi proponowałabym ustanowienie nagród za relacje. Drużyny o największej ilości relacji na forum krajowym oraz tutejszym (wystarczy kopiuj-wklej posta z wątku krajowego) otrzymywałyby zawsze na koniec sezonu nagrodę finansową. Jej wysokość byśmy oczywiście ustalili.
START SEZONU
Proponowałabym tydzień 23-29 czerwca. Wystarczająco czasu by potrenować, pozmieniać coś w drużynach, znaleźć jeszcze jednego menadżera oraz przygotować logotypy i stroje. A no i zebrać fundusze na nagrody. Przy minionym sezonie trochę ta kwestia się zagubiła, więc ją teraz nakreślam na nowo. Moglibyśmy w sumie wprowadzić składki, co kwartalne na ligę w wysokości takich np. 200 ₰, a oprócz nich opierać się na wpłatach od sponsorów. Tutaj pytanie czy
@Franklin Garamond chce nadal sponsorować Ligę?
Zapraszam do dyskusji!