Garamond Nordatskeliga (m.w. Garamond Liga Nordaty) - kontynentalna liga zrzeszająca krajowe kluby piłkarskie z Nordaty. Stosunkowo młoda, posiadająca 8 drużyn. W trakcie trwania sezonu toczy się rywalizacja o tytuł Mistrza Nordaty oraz Puchar Nordaty. W jej ramach również zaczyna działać Mały Puchar Nordaty będący inicjatywą MUP, gdzie w starciach stają reprezentacje państw nordackich.
Pavel van der Gibson pisze: 08 cze 2025, 18:09
Na razie odniosę się do identyfikacji wizualnej.
Raczej jestem na tak, mogę pomóc i zrobić parę herbów i strojów. Tylko jedno zastrzeżenie, kluby się zmieniają, nazwy się zmieniają, więc nie będzie to tak samo jak w Oberlidze, gdzie identyfikacja oraz informacje o klubach są w miarę rozbudowane ponieważ są one niezmienną częścią ligi i samego kraju. Nie będzie to działać tak dobrze w lidze, gdzie zmiany nazw występują w zależności od trenera.
Zawsze możemy pomyśleć o wprowadzeniu zasady, że przejętej drużynie nie można zmienić nazwy. Ewentualnie logo i stroje, bo te jak wiemy zmieniają się i w realu (chociaż nie drastycznie). Ale nazwę trzymać.
W teorii można by wprowadzić zasady jak w Edelweiss, tylko problem w tym, że Liga Nordaty to rozgrywki więcej niż jednego kraju, a więc i sztywne ustalenie niezmienialnych nazw klubów, herbów itp. musiałoby być elementem szerokich ustaleń. W Oberlidze jest pod tym względem prościej.
Nic na siłę ostatecznie. Niech wypowiedzą się jeszcze inni, żeby nie było, że tylko my zdecydujemy lub ostatecznie przez brak odzewu innych nic nie ustalimy. Osobiście nie jestem za żadną z opcji jakoś bardziej, obie mi pasują. Zarówno niezmienialne nazwy klubów (jeżeli ktoś nie chce przejąć, a chce dołączyć... cóż zawsze może stworzyć nową drużynę i budować potęgę od nowa), jak i tworzenie na nowo herbów i strojów nie są przynajmniej dla mnie większym problemem czy przeszkodą w dążeniu do spójnej i ładnej identyfikacji Ligi.
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland
Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Pavel van der Gibson pisze: 18 cze 2025, 08:18
Chyba nam kolejny trener abdykował. Więc znowu są dwa wolne
Najwyżej będziemy grać 8 zespołami jak na samym początku. Niby nic nie powstrzymuje mnie przed puszczeniem kolejnego sezonu, ale brak jakiejkolwiek reakcji na to, co tutaj napisałam trochę nie pozwala mi tego zrobić, bo jednak są to sprawy do przegadania przed sezonem, a nie w trakcie
Wpadłem na pomysł dość rewolucyjny, ale może jakoś ciekawy.
Może zrobić z Ligi Nordaty, Akademicką Ligę Mikroświata, stworzyć stałe i niezmienne drużyny nawiązujące do istniejących w mikro uniwersytetów. Wszystko na wzór tego typu rozgrywek w USA.
Oprawa, herby i nazwy, wszystko byłoby stworzone w klimacie amerykańskich rozgrywek, a samo nawiązanie do uczelni również dałoby jakąś okazję do narracji czy zainteresowania. A przynajmniej liga znalazłaby pomysł na siebie.
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Trener drużyny piłkarskiej Sarmackiej Akademii Nauk
Na szybko lista uczelni:
- Sarmacki/Hasselandzki HAN
- Sarmacki SAN
- Voxlnadzki KUW
- edelweisska Akademia Narodowa
- leocka LAN
- dreamlanezki UK
- UK w RON
- skarlandzki KAS
- pewnie coś na Kompasie
To i tak nie wszystkie więc raczej problemu by nie było z liczebnością.
Pavel van der Gibson pisze: 23 cze 2025, 23:28
Wpadłem na pomysł dość rewolucyjny, ale może jakoś ciekawy.
Może zrobić z Ligi Nordaty, Akademicką Ligę Mikroświata, stworzyć stałe i niezmienne drużyny nawiązujące do istniejących w mikro uniwersytetów. Wszystko na wzór tego typu rozgrywek w USA.
Oprawa, herby i nazwy, wszystko byłoby stworzone w klimacie amerykańskich rozgrywek, a samo nawiązanie do uczelni również dałoby jakąś okazję do narracji czy zainteresowania. A przynajmniej liga znalazłaby pomysł na siebie.
Miałam kiedyś taki pomysł tylko szukałam czegoś innego niż piłka nożna. Ale tak, można. Pytanie jednak czy byliby chętni? Niby jest więcej uniwerków, ale... no nie wiem, spróbujmy. Roześlijmy zapytania, poruszmy tematy.
Nie trzeba grać uniwersytetem ze swojego kraju, nie ma to w zasadzie znaczenia. Może ogarnę jakieś logo ligi i powrzucam zapytania na różne fora. @Anastasia Windsachen mogłabyś zapytać prywatne każdego z obecnych trenerów co o tym myślę i czy chcieliby objąć zespół z konkretnej uczelni?
Pavel van der Gibson pisze: 25 cze 2025, 00:42
Nie trzeba grać uniwersytetem ze swojego kraju, nie ma to w zasadzie znaczenia. Może ogarnę jakieś logo ligi i powrzucam zapytania na różne fora.
@Anastasia Windsachen mogłabyś zapytać prywatne każdego z obecnych trenerów co o tym myślę i czy chcieliby objąć zespół z konkretnej uczelni?
Jasna sprawa. Dodatkowo podlinkuję w x11.