Cechy kulturowe poszczególnych voximskich krain i grup etnicznych/narodowych

Instytut Kulturoznawczy specjalizuje się w naukach związanych z szeroko pojętą sztuką, kulturami oraz religiami. Dzieli się on na katedry: Muzykologii, Religioznawstwa, Sztuki.

Moderator: Rektor KUW

Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Cechy kulturowe poszczególnych voximskich krain i grup etnicznych/narodowych

Post autor: Anastasia Windsachen »

Cechy kulturowe poszczególnych voximskich krain i grup etnicznych oraz narodowych

Dyskusja ta początkowo miała mieć miejsce na Instytucie Humanistycznym, jednak ze względu na to, że nie jest to temat stricte historyczny, a jak mówi już jego drugie słowo kulturowy to zaczynam ją tutaj. Gdy przysiadłam dzisiaj nad tematyką muzyki ludowej, stylów muzycznych to zaczęłam myśleć nad tym jak różnią się nasze krainy geograficzne, grupy etniczne i narodowe.

Jaką kulturę ma Rzym? Barad i całość wysp? Freeburg? Drawsk? Który z tych niegdyś krajów, jest największym budowniczym Królestwa? Od kogo pochodzi język? Dlaczego Auguenay? Czy na tamtych terenach mogli być osadnicy mówiący po lumeryjsku (francuski)? Voxland posiadał i nadal posiada tarczę herbową wzorowaną na chorwacką. Ba! Pierwszy herb to przecież właśnie modyfikacja chorwackiego, zamiana kolorów. Obecnie w tarczy pozostało jedynie "kratkowane" tło z niebieskim, który był w niej od początku. Czy możemy więc zakładać, że któryś z narodów ma kulturę wzorowaną na bałkańskiej?

Ze względu na historię Voxlandu i fakt, że dopiero w XVIII wieku powstało Królestwo Voxlandu, które panowało nad całą Voximą, a i tak w późniejszym czasie zostało podzielone na mniejsze księstwa, możemy śmiało mówić, że nie ma czegoś takiego jak naród etniczny1 w kontekście nas. Jesteśmy narodem politycznym2, które jednoczy w dużej części monarchia, wspólne historie, ale gdyby spojrzeć pod to, to nie istnieje coś takiego jak jednolita kultura voxlandzka. Istnieją natomiast kultury narodowe oraz etniczne. I tutaj stajemy przed kolejnym pytaniem - które grupy uznać za narody, a które za jedynie etniczne? Dla mnie odpowiedź tutaj byłaby prosta - wyróżniamy naród rzymski, baradzki, kralski, germański. Ewentualnie jeszcze drawski. Reszta to spektrum etniczności jak chociażby Górale Voxlandzcy, mieszkańcy wysp baradzkich...

Zapraszam do dyskusji. Będzie ona na pewno owocna w ustalenia dotyczące naszej historii, kultury, tradycji. Czy np. Prusy, które leżały na Nordacie były krajem pochodzącym od German, którzy przybyli na Voximę 1000 lat przed naszą erą? Skąd pochodzili Wokaingowie i na który z krajów wpłynęli najbardziej? Czy byli powiązani z Germanami?

1Naród etniczny - wywodzi się ze wspólnych cech etnicznych.
2Naród polityczny - różne grupy etniczne, polityczny parasol, który je zrzesza.

Można też powiedzieć, że jesteśmy państwem wielonarodowym, a nie narodowym. Są to bliskie sobie definicje -naród etniczny -> państwo narodowe, naród polityczny -> państwo wielonarodowe. Oczywiście jest to bardziej skomplikowane po linii definicji narodu, a grupy etnicznej.
(—) HM Queen af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Obrazek

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Re: Cechy kulturowe poszczególnych voximskich krain i grup etnicznych/narodowych

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Anastasia Windsachen pisze: 08 lip 2024, 00:29 Od kogo pochodzi język?
Standardowy Voxlandzki (bo jak rozumiem o to chodzi) to dialekt okolic Karamerbergu (a zatem byłby to voxlandzki kralkowski) lub Voxu (a zatem voxlandzki germański [zachodniogermański?]). Zależy czy wyznaczamy datę standaryzacji języka na panowanie Jana I/Tomasza I/wczesnej Nataszy I czy na panowanie Nataszy I i później.

No chyba że chcemy tu pójść wersją bardziej realowo niemiecką i uznać że nasz język standardowy jest oparty o pierwsze tłumaczenie Biblii czy coś podobnego.
Anastasia Windsachen pisze: 08 lip 2024, 00:29 Ze względu na historię Voxlandu i fakt, że dopiero w XVIII wieku powstało Królestwo Voxlandu, które panowało nad całą Voximą, a i tak w późniejszym czasie zostało podzielone na mniejsze księstwa, możemy śmiało mówić, że nie ma czegoś takiego jak naród etniczny w kontekście nas. Jesteśmy narodem politycznym, które jednoczy w dużej części monarchia, wspólne historie,
Większość Voxlandczyków wywodzi się od German (z bardziej wyróżnionych jak na razie grup są tylko Górale Voxlandzcy i Wyspiarze pochodzący od Sarmocoatainów). Mówią jednym językiem (choć wydaje mi się że w Voxlandzie dialekty i gwary są raczej wciąż stosowane na dużą skalę). Nie jestem pewien czy Voxlandczycy są aż tak od siebie różni.
Anastasia Windsachen pisze: 08 lip 2024, 00:29 ale gdyby spojrzeć pod to, to nie istnieje coś takiego jak jednolita kultura voxlandzka.
A tu się akurat zgodzę, kulturowo to tu może panować jubel totalny.

Mówiąc szczerze, Voxlandczyków widzę jak takich trochę Niemców. Multum kraików (u nas tylko pięć), ale mimo to jedność narodowa przy równoczesnej różnorodności kulturowej.
Anastasia Windsachen pisze: 08 lip 2024, 00:29 Czy np. Prusy, które leżały na Nordacie były krajem pochodzącym od German, którzy przybyli na Voximę 1000 lat przed naszą erą?
Czy Prusy w ogóle jeszcze uznajemy za kanoniczne...? (Czy też czy w ogóle są możliwe do uznania za kanoniczne, nie znam historii Hawilandu na tyle dobrze by to stwierdzić).
Anastasia Windsachen pisze: 08 lip 2024, 00:29 Skąd pochodzili Wokaingowie
Ze "Skandynawii", aka terytorium współczesnej Xorphii1.
Anastasia Windsachen pisze: 08 lip 2024, 00:29 i na który z krajów wpłynęli najbardziej?
Tereny na północ od Rzymu/południowy Kralek gdzie przed reorganizacją leżał Paryż2 - to na pewno.
Anastasia Windsachen pisze: 08 lip 2024, 00:29 Czy byli powiązani z Germanami?
Patrz przypis pierwszy.

1Czy zatem Wokaingowie to inna, starsza nazwa plemion Xor i Phia? Widzę tu dwie opcje:
1. Tak.
2. Nie - wówczas można przyjąć, że Wokaingowie ruszyli szukać nowych miejsc do zasiedlenia (a nie tylko rabowania), ponieważ zostali zmuszeni do opuszczenia swej ojczyzny przez napływające tam plemiona Xor i Phia.
2Przy okazji trzeba pomyśleć, które miasto jest współczesnym odpowiednikiem Paryża (Campoluce?). Pytanie interesujące też pod kątem historii Marsylii, którą wcielono do prowincji paryskiej (choć tu osobiście myślę że powinnyśmy przyjąć że chodzi o inny "Paryż" by nie tworzyć idiotycznie wyglądających jednostek terytorialnych - tu osobiście myślę o Londonium/Porto Nova/czymś w ten deseń).
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Re: Cechy kulturowe poszczególnych voximskich krain i grup etnicznych/narodowych

Joahim von Ribertrop pisze: 08 lip 2024, 16:55 Mówiąc szczerze, Voxlandczyków widzę jak takich trochę Niemców. Multum kraików (u nas tylko pięć), ale mimo to jedność narodowa przy równoczesnej różnorodności kulturowej.
Ja bym prędzej widziała jak mieszkańców MAW ze względu na te kraje, ich historie itd.. Uznała, że Germanie to dominująca grupa etniczna i naród, ale nie spychała reszty krajów do poziomu Bawarii, Szlezwiku, Saksonii (trzeba pamiętać, że Germanie realni dzielili się na Gotów, Ostrogotów, Wizygotów, Wandali itd. itd., ale wciąż byli jakby tym samym kręgiem kulturowo-etnicznym). MAW bardziej pasuje do nas bo mamy German, Rzymian, którzy będą kulturowo odpowiadający Półwyspowi Apenińskiemu, Kralków (Frankowie i stąd Auguenay itd.?), Baradczyków oraz Drawsk. No jest to szeroki temat jakie cechy mamy u poszczególnych grup etnicznych.
Joahim von Ribertrop pisze: 08 lip 2024, 16:55 Czy Prusy w ogóle jeszcze uznajemy za kanoniczne...? (Czy też czy w ogóle są możliwe do uznania za kanoniczne, nie znam historii Hawilandu na tyle dobrze by to stwierdzić).
Jeżeli uznać je za niekanoniczne to... to ich nie było i tyle. Germanie są u nas w takim razie źródłem wszelkich realowych wpływów pruskich i niemieckich.
Joahim von Ribertrop pisze: 08 lip 2024, 16:55 Standardowy Voxlandzki (bo jak rozumiem o to chodzi) to dialekt okolic Karamerbergu (a zatem byłby to voxlandzki kralkowski) lub Voxu (a zatem voxlandzki germański [zachodniogermański?]). Zależy czy wyznaczamy datę standaryzacji języka na panowanie Jana I/Tomasza I/wczesnej Nataszy I czy na panowanie Nataszy I i później.

No chyba że chcemy tu pójść wersją bardziej realowo niemiecką i uznać że nasz język standardowy jest oparty o pierwsze tłumaczenie Biblii czy coś podobnego.
Myślę, że Voxu - od tego voxlandzki itd.. I początek standaryzacji za Tomasza I, który odziedziczył Królestwo wielojęzyczne, a następnie panowanie Nataszy w czasie, którego doszło do końca tworzenia jednolitego języka.
Joahim von Ribertrop pisze: 08 lip 2024, 16:55 1Czy zatem Wokaingowie to inna, starsza nazwa plemion Xor i Phia? Widzę tu dwie opcje:
1. Tak.
2. Nie - wówczas można przyjąć, że Wokaingowie ruszyli szukać nowych miejsc do zasiedlenia (a nie tylko rabowania), ponieważ zostali zmuszeni do opuszczenia swej ojczyzny przez napływające tam plemiona Xor i Phia.
Opcja 2 wydaje się o wiele ciekawsza. Bardziej loregenna (piękny neologizm), można wzorować się na wtedy na różnych odłamach realowych Wikingach (a ci różnili się bardzo, jak odkopię film to podeślę link).
Joahim von Ribertrop pisze: 08 lip 2024, 16:55 2Przy okazji trzeba pomyśleć, które miasto jest współczesnym odpowiednikiem Paryża (Campoluce?). Pytanie interesujące też pod kątem historii Marsylii, którą wcielono do prowincji paryskiej (choć tu osobiście myślę że powinnyśmy przyjąć że chodzi o inny "Paryż" by nie tworzyć idiotycznie wyglądających jednostek terytorialnych - tu osobiście myślę o Londonium/Porto Nova/czymś w ten deseń).
Porto Nova lub Londonium najlepiej pasują jako Paryż. Jednak Campoluce to trochę w głąb Rzymu, zaś te dwa miasta są granicznymi z Maryslią i by jej odpowiadały. Londonium mogło by mieć historię bycia przez pewien czas we wczesnym średniowieczu/późnej starożytności miastem rzymskim, stąd też taka nazwa.

Obrazek Obrazek
Obrazek

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 09 lip 2024, 01:27 Ja bym prędzej widziała jak mieszkańców MAW ze względu na te kraje, ich historie itd.. Uznała, że Germanie to dominująca grupa etniczna i naród, ale nie spychała reszty krajów do poziomu Bawarii, Szlezwiku, Saksonii (trzeba pamiętać, że Germanie realni dzielili się na Gotów, Ostrogotów, Wizygotów, Wandali itd. itd., ale wciąż byli jakby tym samym kręgiem kulturowo-etnicznym). MAW bardziej pasuje do nas bo mamy German, Rzymian, którzy będą kulturowo odpowiadający Półwyspowi Apenińskiemu, Kralków (Frankowie i stąd Auguenay itd.?), Baradczyków oraz Drawsk. No jest to szeroki temat jakie cechy mamy u poszczególnych grup etnicznych.
Z jednej strony ciężko pogodzić mi to z początkowym jednowładcą Odoakerem, z drugiej... Federacja Starych German uciekająca przed najazdem plemion scholandzkich, która pełnię władzy składa w ręce przywódcy jednego z plemion... Po podboju wyspy autorytet Odoakera pozwala utrzymać jedność, ale po jego śmierci tendencje odśrodkowe połączone z ambicjami synów Odoakera sprawiają że pierwsze zunifikowane państwo germańskie się rozpada... A dalej sprzeciw plemion wobec elit pochodzących spośród jednego z nich doprowadzają do utraty władzy przez członków Dynastii Odoakerskich i dalszego rozpadu tych pierwszych państw...
Anastasia Windsachen pisze: 09 lip 2024, 01:27 Myślę, że Voxu - od tego voxlandzki itd.. I początek standaryzacji za Tomasza I, który odziedziczył Królestwo wielojęzyczne, a następnie panowanie Nataszy w czasie, którego doszło do końca tworzenia jednolitego języka.
Co do Tomasza I i voxlandzki jako pochodzący od Voxu - pamiętajmy, że Vox stał się stolicą (i otrzymał nazwę Vox) dopiero za Nataszy I właśnie.

W ogóle trzeba w końcu przemyśleć dlaczego Vox, bohater narodowy pokonanych i zgermanizowanych Sarmocoatainów stał się postacią istotną dla German. W głowie mam coś jak próbę odpowiedzi na pytanie o sens swojej historii przez German/Kralków po przyjęciu chrztu (z pogańskiego "Bogowie nas wezwali" na chrześcijańskie "kontynuujemy misję Voxa, pierwszego Germanina1).
Anastasia Windsachen pisze: 09 lip 2024, 01:27 Porto Nova lub Londonium najlepiej pasują jako Paryż. Jednak Campoluce to trochę w głąb Rzymu, zaś te dwa miasta są granicznymi z Maryslią i by jej odpowiadały. Londonium mogło by mieć historię bycia przez pewien czas we wczesnym średniowieczu/późnej starożytności miastem rzymskim, stąd też taka nazwa.
Rzuciłem Campoluce jako propozycję Paryża Wokaińskiego bo chodziło o to, żeby wybrać miasto które leży w okolicach dawnego Paryża i do którego da się wpłynąć Voximką. Oczywiście dopiero teraz spojrzałem na mapę i zorientowałem się, że Campoluce nie leży nad Voximką. Oh well. Wobec tego myślę, że Tak, Londonium (jeśli kontynuujemy podejście że Wokaingowie nadeszli od rzeki) albo Porto Nova. Oba miasta brzmią tu całkiem dobrze.

1Oczywiście Vox Germaninem nie był, ale propaganda wszystko przyjmie.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 09 lip 2024, 16:54 Z jednej strony ciężko pogodzić mi to z początkowym jednowładcą Odoakerem, z drugiej... Federacja Starych German uciekająca przed najazdem plemion scholandzkich, która pełnię władzy składa w ręce przywódcy jednego z plemion... Po podboju wyspy autorytet Odoakera pozwala utrzymać jedność, ale po jego śmierci tendencje odśrodkowe połączone z ambicjami synów Odoakera sprawiają że pierwsze zunifikowane państwo germańskie się rozpada... A dalej sprzeciw plemion wobec elit pochodzących spośród jednego z nich doprowadzają do utraty władzy przez członków Dynastii Odoakerskich i dalszego rozpadu tych pierwszych państw...
I to brzmi jak dobra historia. Tylko FSG trochę nie pasuje do tamtych czasów, bardziej po prostu wędrówka ludów. Część z nich zjednoczyła się pod władzą Odoakera i przypłynęła na Nordatę, rzekami dotarła do Voximy (swoją drogą jak się nazywa kanał między Voximą a Nordatą kontynentalną?), a drudzy rozpierzchli się po Pollinie, osiadając na Orientyce, Varlaandzie i tym samym dali początek przyszłych Niemiec, Austrii... No a nasi się rozpadają po czasie na swoje plemiona - i tutaj kwestia bardziej historyczna czyli jak one się nazywały? Zachodni germanie? Wschodni? Czy może coś jak w realu, że byli Goci, Saksoni, Ostrogoci, Frankowie...

W ten sposób też mamy poniekąd zunifikowaną historię pochodzenia wszystkich dzisiejszych dominujących narodów germanojęzycznych. Byłabym za tym, że gdyby uznać tą historię to większy sens ma właśnie germanojęzyczność niż niemieckojęzyczność.
Joahim von Ribertrop pisze: 09 lip 2024, 16:54 Co do Tomasza I i voxlandzki jako pochodzący od Voxu - pamiętajmy, że Vox stał się stolicą (i otrzymał nazwę Vox) dopiero za Nataszy I właśnie.
Ja bym tu widziała rozwiązanie w stylu - reformy zaczął Tomasz, a Natasza, której rządy były złotą erą i rozszerzeniem Voxlandu o kolejne ziemie oraz wpływy, je dokańczała i była odpowiedzialna za ukucie voxlandzkiej tożsamości. Tym samym Wilhelmburg (który za panowania Fryderyka III stał się stolicą Germanii) zyskał nazwę Vox, a język no to... można od samego państwa tak.
Joahim von Ribertrop pisze: 09 lip 2024, 16:54 (...) (jeśli kontynuujemy podejście że Wokaingowie nadeszli od rzeki) (...)
Kontynuujemy moim zdaniem. Trochę taki vibe Rusi Kijowskiej plus typowe dla Wokaingów.

Obrazek Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 10 lip 2024, 00:59 Tylko FSG trochę nie pasuje do tamtych czasów
Ciężko mi stwierdzić, zdawało mi się że gdzieś czytałem jakieś słowa w stylu "federacja plemion" odnoszące się do podobnego okresu (możliwe że chodziło o Żydów), ale ręki sobie uciąć nie dam.
Anastasia Windsachen pisze: 10 lip 2024, 00:59 (swoją drogą jak się nazywa kanał między Voximą a Nordatą kontynentalną?),
O ile Winkulijczycy albo ja w jakimś przypływie szaleństwa go nie nazwałem to nie ma on jak na razie nazwy.
Anastasia Windsachen pisze: 10 lip 2024, 00:59 No a nasi się rozpadają po czasie na swoje plemiona - i tutaj kwestia bardziej historyczna czyli jak one się nazywały? Zachodni germanie? Wschodni? Czy może coś jak w realu, że byli Goci, Saksoni, Ostrogoci, Frankowie...
Zakładając ten Arcyrozpad, nasi byliby Germanami Północnymi (bądź co bądź, na północ od nas nie ma już żadnych German). Natomiast te miniplemionka zawsze można podomyślać.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 10 lip 2024, 01:20 O ile Winkulijczycy albo ja w jakimś przypływie szaleństwa go nie nazwałem to nie ma on jak na razie nazwy.
To zostawmy to na jakiś inny temat rozmówek geograficznych...
Joahim von Ribertrop pisze: 10 lip 2024, 01:20 Zakładając ten Arcyrozpad, nasi byliby Germanami Północnymi (bądź co bądź, na północ od nas nie ma już żadnych German). Natomiast te miniplemionka zawsze można podomyślać.
Właśnie o te "podplemiona" chodzi. Fajnie by też było określić, ile ich było, które dokładnie odpowiada za powstanie Germanii, które za np. Drawsk. Wiemy, że Voxima też pusta nie była, więc poszłabym dalej w rozważaniach nad plemiona i grupami kulturowymi. Z głównych mamy German, Sarmów, Coatainów, Wokaingów. To są, że tak je nazwę kultury podstawowe, z których wyrastają kolejne jak Kirymowie, Rzymianie itd.. Tylko właśnie teraz pytania - od kogo są Kirymowie, od kogo Rzymianie? Czy Rzymianie przybyli z np. rejonów Rotrii lub Półwyspu Apenińskiego na Vaarlandzie? Czy to dzięki nim Rotria wiedziała o istnieniu Voximy? Kto pochodzi od Wokaingów? Może zjednoczyli się oni razem z Germanią? Londonium leży na obszarze dzisiejszego Księstwa Freeburga. Daje nam to pojęcie takie, że przez pewien czas panowali oni nad rzymskimi ziemiami, z których zostali przegnani.

Po latach dominacji Rzymu w roku 476 niepokoje wewnętrzne, połączone z najazdami Germanów, doprowadziły do upadku Cesarstwa Rzymskiego. Voxima podzieliła się między wiele kraików, nieustannie walczących między sobą o władzę nad całą wyspą.

W 742 roku na wyspie pojawili się pierwsi księża z odległej Rotrii. 9 lat później zaczęła się epoka najazdów Wokaingów. W roku 800 Książę Kralku Kralek przyjął chrzest, ustanawiając swój kraj pierwszym chrześcijańskim władcą Voximy.

W X wieku potomkowie Kirów ostatecznie stworzyli Marsylię. W następnych latach nowopowstały kraj walczył z Kralkiem, odnosząc w tej walce spore skucesy. W 1066 roku Wokaingowie zdołali opanować Paryż, co zakończyło erę Wokaingów.
Also this. Mam wrażenie, że cała nasza historia ma kilka momentów, w których kłóci się sama ze sobą. Germanie na Voximie są już od 1000 r p.n.e., Cesarstwo Rzymskie powstaje znacznie później. Z opisu wynika, że lud, który jest na Voximie od prawie 1,5 tysiąca lat wciąż nie ma stałego, własnego państwa, najeżdża Rzym, którzy ostatecznie rozpada się na mniejsze kraje. Jakie? Ile z tego biorą Germanie?

Mamy Wokaingów, którzy najeżdżają - same najazdy bez osiedlania się raczej nie leżą w ich zachowaniu (?). No i koniec cytatu - W 1066 roku Wokaingowie zdołali opanować Paryż, co zakończyło erę Wokaingów. - o co tu chodzi? Skoro opanowali Paryż to czemu ich era się kończy?

No i skąd są Kralkowie? Sumując wszystko, co zostało powiedziane w tym wątku dotychczas, uważam, że czas usiąść, przejrzeć naszą historię, wszystkie dodatkowe źródła historyczne i zacząć z tego wykuwać ujednoliconą, jasną wersję, a przy okazji określić cechy narodów Voximy (skąd herb wzorowany na Chorwację -> jedna z grup ma kulturę zbliżoną do bałkańskiej, która? Co mamy po Wokaingach? Voxlandzki -> Germanie i wpływy dreamlandzkie...).

Obrazek Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 12 lip 2024, 00:13 Tylko właśnie teraz pytania - od kogo są Kirymowie, od kogo Rzymianie?
Kirymowie są ustaleni już od dawna. Wywodzą się oni od Sarmocoatainów, podobnie Górale i Wyspiarze1.
Anastasia Windsachen pisze: 12 lip 2024, 00:13 Czy Rzymianie przybyli z np. rejonów Rotrii lub Półwyspu Apenińskiego na Vaarlandzie?
I mean... Idk jak ty to widzisz, ja tam zawsze uznawałem ją za nazwę wtórną względem miasta Rzym.
Anastasia Windsachen pisze: 12 lip 2024, 00:13 Czy to dzięki nim Rotria wiedziała o istnieniu Voximy?
Kiepsko wykonalne: Łotria powstała dopiero w VI stuleciu2, Rzymianie z logicznych względów muszą być na Voximie przed upadkiem Kirymu.
Anastasia Windsachen pisze: 12 lip 2024, 00:13 Może zjednoczyli się oni razem z Germanią? Londonium leży na obszarze dzisiejszego Księstwa Freeburga. Daje nam to pojęcie takie, że przez pewien czas panowali oni nad rzymskimi ziemiami, z których zostali przegnani.
Jak dla mnie brzmi to bardzo dobrze.
Anastasia Windsachen pisze: 12 lip 2024, 00:13 Mam wrażenie, że cała nasza historia ma kilka momentów, w których kłóci się sama ze sobą.
Nie kłóci, tylko ma problemy nazewnicze. Germanie w tym miejscu nie są ogółem Germanów, to określenie poddanych Królów Germanii3.
Anastasia Windsachen pisze: 12 lip 2024, 00:13 Mamy Wokaingów, którzy najeżdżają - same najazdy bez osiedlania się raczej nie leżą w ich zachowaniu (?).
Historii Wokaingów do dziś jakoś mocno nie napisałem (choć się za to brałem). Zresztą wydaje mi się że realowi Wikingowie do pewnego momentu też ograniczali się do rabowania i nie podejmowali prób osadniczych4.
Anastasia Windsachen pisze: 12 lip 2024, 00:13 No i koniec cytatu - W 1066 roku Wokaingowie zdołali opanować Paryż, co zakończyło erę Wokaingów. - o co tu chodzi? Skoro opanowali Paryż to czemu ich era się kończy?
W zamyśle: Wokaing osadzony to nie ten sam Wokaing. To nie wojownik mórz, tylko wojownik lądu, jak każdy inny mieszkaniec Voximy.
Anastasia Windsachen pisze: 12 lip 2024, 00:13 Sumując wszystko, co zostało powiedziane w tym wątku dotychczas, uważam, że czas usiąść, przejrzeć naszą historię, wszystkie dodatkowe źródła historyczne i zacząć z tego wykuwać ujednoliconą, jasną wersję
Absolutnie się zgadzam, zwłaszcza, że niektóre rzeczy są porozrzucane po wszystkich forach (aczkolwiek wszystkie kanoniczne powinny być tutaj), niektóre pozapisywane gdzieś w moich kopiach roboczych, ktoś może ma jeszcze inne.

Natomiast mówiąc szczerze - ta historia prawie na pewno jest w pełni spójna, natomiast ma problemy z nazewnictwem (jedna nazwa oznacza kilka rzeczy - patrz Germanie; aczkolwiek w realu też się to zdarza) i z tym, że wiele rzeczy wciąż egzystuje tylko w mojej głowie, bez przeniesienia na forum.

1Absolutnie szczerze mówiąc, pierwsza wersja historii Voximy do 970 BC - wtedy praca o pochodzeniu Voxlandczyków - powstała tylko po to, by wkurwić Novaka, z którym wtedy ja i August kłóciliśmy się o to, czy Amatorzy to Slawianie. Wprawdzie Sarmów jako lud pochodzenia zasymilowaliśmy już od początku tworzenia historii przedinternetowej Voxlandu, ale Caotainów zmyślałem na bierząco.
2https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/a ... hp?tid=848
3Tu pojawia się zatem pytanie, czemu Germania przybrała taką nazwę? Po upadku Kirymu Rzym stał się dominującą siłą na wyspie, ale aż do 250 roku jego współtowarzysze broni zachowali sporą autonomię. W 250 jednak roku władca Rzymu (jeszcze nie wiem który - muszę w końcu spisać tą listę) ogłosił się Ceaserem (Cesarzem) Rzymu i rozpoczął likwidację państw sprzymierzeńców. Ogłosił także się jedynym dziedzicem Odoakera, wysuwając w ten sposób pretensje do władzy nad całą wyspą. Niepodległość zachowało wówczas tylko część państw - Wyspiarze na Wyspach Baradzkich, państewka na dalekiej północy i Księstwo Freeburga. I właśnie Radulf III, Książę tego oto Freeburga, w odpowiedzi na pretensje rzymskie ogłosił się Królem Germanii, samemu wysuwając w ten sposób pretensje do władzy nad Voximą.
4Realowa epoka wikingów zaczyna się w 793. Ruryk został kniaziem Nowogrodu w 862, Askold i Dir opanowali Kijów w 864, Danelaw zaczął powstawać dopiero w 865, Normandia powstała w 911. To dokładnie 69 lat pomiędzy początkiem epoki wikingów a powstaniem pierwszego wikińskiego państwa, które zresztą według Powieści minionych lat powstało w sposób pokojowy (Ruryk miał zostać obrany księciem przez Słowian).
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Odkopałam coś takiego chodząc po archiwach:
Joahim von Ribertrop pisze: April 5. 2020 j.

Pierwsze cywilizacje (od 18 000 r.p.n.e. do 12 000 r.p.n.e.)
Najstarsza znana cywilizacja na wyspie Voxima istniała tu już w 18 000 r.p.n.e. Ich najstarsze ślady możemy odnaleźć w jaskiniach Gór Północnych. Z nieznanych przyczyn jednak ten lud opuścił wyspę. Ostatnie ślady w Górach Północnych odnajdziemi ok. 17 870 roku przed naszą erą, zaś ostatnie ślady na wyspie w ogóle pochodzą z ok. 17 800 r.p.n.e. Nie wiadomo czemu lud ten wyspę opuścił, ani gdzie się potem udał.

Przez następne 800 lat wyspa była nie zamieszkana, aż ok. 17 000 r.p.n.e. do południowych wybrzeży Voximy dobiły prowizorycznie statki nowego ludu- tzw. Voximów. Zgodnie z badaniami byli oni spokrewnieni z Bialeńczykami, co może oznaczać, że byli oni również spokrewnieni z Sarmami z Sarmacji. Lud ten rozpoczął wędrówkę wzdłuż rzeki Voximki, aż ostatecznie dotarł do Doliny Kralku- lokalizacji współczesnego Voxu. Tam trwały swoiste wędrówki- na lato Voximowie mieszkali w prowizorycznych namiotach w dolinie, a zimą mieszkali w Górach Voxowych.

Przez następne 2000 lat Voximowie byli jedynym ludem zamieszkującym wyspę. Przez te 2000 lat dokonały się w ich społeczeństwie zmiany- od teraz plemię dzieliło się na 10 rodów. Ród był ważniejszy niż plemię. W tym okresie Voximowe zaczęli też używać gliny. Zamiast piecy, wypalali ją na słońcu, co powodowało że można ją było używać tylko latem.

W 15 000 roku przed naszą erą na wschodnie wybrzeże Voximy dobili drudzy mieszkańcy wyspy- Brodyjczycy, czasem zwani Brodyjczykami Voxlandzkimi. Nie wiadomo jak udało im się dostać na Voximę. Co ciekawe, gdy tu przybyli byli również podzieleni na rody- ale na 4, a nie 10. Chcąc się dowiedzieć, co jest we wnętrzu wyspy, Brodyjczycy wysłali jeden z rodów na wyprawę. Ród ten po prawie 100 latach wędrówki dotarł do Doliny Kralku. W międzyczasie 3 rody Brodyjskie zapomniały o czwartym rodzie. Za to ten, który dotarł do Doliny Kralku zaprzyjaźnił się z jednym z rodów Voximów. Nie spodobało się to reszcie rodów, które wygnały i Brodyjczyków i ród Voximów na zachód. Szybko pojawił się nowy ród u Voximów.

Brodyjczycy i Voximowie zaś razem doszli na zachodnie wybrzeże, gdzie z dwóch rodów powstał nowy lud- Voximodyjczycy. Lud ten bardzo szybko również podzielił się na 10 rodów.

W 13 000 r.p.n.e. Voximodyjczycy odkryli rolnictwo i zaczęli budować miasta. W nie znanych okolicznościach rolnictwo poznały również pozostałe ludy wyspy- prawdopodobnie dowiedziały się od zbiegów z plemienia Voximodyjczyków. W 12 000 r.p.n.e. rolnictwo oraz miasta występowały już w wszystkich częściach wyspy.
Kłóci się to dosyć mocno z naszą obecną przedinternetową. Ogólnie offtopowo na chwilę - jak zbiorę tyłek to postawię w niedługim czasie archiwum Voxlandu tylko będę potrzebowała wiedzy i plików jak przenieść forum myBB na phpBB itd. itd.. To będzie w samych archiwach. Natomiast w bibliotece naszej uczelni chciałabym umieścić wszystkie właśnie prace na temat naszej historii. Więc jeśli jakieś masz, które nie znajdują się tutaj albo są rozwalone na kilka różnych postów w dyskusjach i jest po prostu potrzeba złożenia ich w jedno to będę wdzięczna gdybyś to zrobił i spakował w jakiegoś Worda czy PDFa. Spróbuję się za to wziąć po niedzieli.

Kończąc offtop. Skoro mamy spójną, ale posiadającą problemy nazewnicze historię to po prostu trzeba usiąść i zacząć ustalać. Wokaingowie fakt, bardziej znani z rabowania, ale choćby w Anglii mieli wschodnie wybrzeże (nie wiem czy nie w czasach heptarchii), osady w Ameryce itd.. Jednak zgoda, że dobrze mieć rozróżnienie. Wokaingowie lądowi, voxlandzcy w pewnym momencie się zjednoczyli z Germanami z Freeburga też po linii podobieństw kulturowych, a najeżdżali ich ci zamieszkujący tereny Xorphii, północnego wybrzeża Nordaty.

Powiedzmy też sobie, że jakkolwiek historia może być spójna to jednak ma pełno pustek. Zabrałabym się za nie. Zwłaszcza przy okazji tematu religii pravoximskiej, którą powiązałabym z Germanami. Rzym i Cesarstwo - w jego historię nie będę się zbytnio zagłębiać, ponieważ to też Twoje poletko od początków Voxlandu. Jedynie dodałabym ważne wydarzenia wpasowujące się w timeline. Dodatkowo zajęłabym się Drawskiem i tym jak wygnał Barad z Voximy na wyspy itd..

I tak już kończąc - pisząc choćby genealogię władców można by się posiłkować AI i generować ich podobizny by urozmaicić te opisy (i w ogóle je stworzyć, nie do wszystkich, ale co poważniejszych).

Obrazek Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 12 lip 2024, 23:06 Kłóci się to dosyć mocno z naszą obecną przedinternetową.
No raczej, bo to już dawno zdekanonizowane. Praktycznie na pewno nie będzie nic kanonicznego sprzed czasów Reform Aleksandryjskich1.
Anastasia Windsachen pisze: 12 lip 2024, 23:06 Dodatkowo zajęłabym się Drawskiem i tym jak wygnał Barad z Voximy na wyspy itd..
Excuse me what?

1Powody są dwa. Najpierw byliśmy na Wurstlandii. Potem po przeniesieniu się na Voximę ustawiliśmy jakoś miasta, ale potem Aleksandra je poprzestawiała w taki sposób, że miasta Baradu i Rzymu zostały kompletnie pomieszane, co wymuszało kombinatorykę nową jak to ogarnąć. Absolutnie nie mam pojęcia jak rozwiązywałem ten problem (prawdopodobnie Barad miał być tworem rozrzuconym na miarę dowolnie wybranego państwa Świętego Cesarstwa Rzymskiego po Pokoju Westfalskim).
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instytut Kulturoznawczy”