Rada Języka Voxlandzkiego - rozmowy o języku

Instytut Humanistyczny skupia się na naukach poświęconych historii, archeologii, językoznawstwie, filologii, antropologii kulturowej. Dzieli się on na katedry: Historii, Archeologii, Antropologii Kulturowej.

Moderator: Rektor KUW

Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Re: Rada Języka Voxlandzkiego - rozmowy o języku

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Joahim von Ribertrop pisze: 06 gru 2024, 00:54
Ï, NN, bin mir di Rekte ans Pliktes eines Staatsburger(-in) di Konigreichs ans Untertan(-in) His Majestat Joahim II bewußt ans skwore, fur di Wohl ihres Heimatlandes cu sorgen, stolc deßen Banner cu tragen ans et gegen di Bose cu ferteidigen.
Przysięga obywatelska po voxlandzku. Zostawiam do opinii Rady i jeśli nie będzie głosów sprzeciwu to formalnie dorzucę to do Aktu Królewskiego o Królestwie Voxlandu jako jedną z możliwych form składania przysięgi (o ile jeszcze mogę, bo chyba wraz z utratą admina straciłem też możliwości dodawania aktów w Monitorze, albo ślepy jestem).

Przy okazji na dniach machnę aktualizację listy nazw państw.
Ï, NN, bin mir di Rektes ans Pliktes oine Staatsburger(-en/-in) af di Konigreich ans Untertan(-en/-in) af His Majestat Joahim II bewußt ans skwore, fur di Wohl ihres Heimatlandes cu sorgen, stolc deßen Banner cu tragen ans et gegen di Bose cu ferteidigen.
Na czerwono dałam poprawki. Gdzieniegdzie zapodziała się literka lub była inna. Wszystko zgodnie z opracowanymi dotychczas zasadami językowymi.
(—) HM Queen af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Obrazek

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Joahim von Ribertrop pisze: 06 gru 2024, 00:54 Przy okazji na dniach machnę aktualizację listy nazw państw.
Na dniach in question: dwa miesiące.

Ale się za to wziąłem, i tak ustalając voxlandzką nazwę na Monarchię Kirymską zacząłem się zastanawiać - czy po voxlandzku nie powinno się raczej podkreślać Amatorów (vox. Amateure?) niż Kirów (jak jest teraz, poradzenie Kiriania - Kirymia)? Jak podaje Historia przedinternetowa Marsylii określenie Amatorzy nie jest kiryjskim endonimem, to określenie nadali im Rzymianie jako obelgę (wobec niechęci Kirów do voxlandyzacji-romanizacji; Kirowie później dopiero przyjęli to jako swoje określenie). Logiką którą kierowałem się tworząc nazwy na Nordacie było potencjalne egzonimy biorą precedencję - stąd Kirymia zamiast np. Kirianos (Voxlandczycy spotkali Kiriańczyków i ci im przypomnieli o Kirach, stąd nazwa). Ale skoro dla Voxlandczyków egzonimem na Kirów było od pewnego momentu określenie Amator, dlaczego nagle mieli by zacząć używać ich starszej nazwy (i w tamtych czasach potencjalnie od wieków prawie że zapomnianej)?

Wzywam Radę do wypowiedzenia się. Nie, Kirowie nie mają prawa głosu.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

VHS

OBYWATEL

REPREZENTANT

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Joahim von Ribertrop pisze: 08 lut 2025, 01:53 Wzywam Radę do wypowiedzenia się. Nie, Kirowie nie mają prawa głosu.
Jeżeli są historyczne uwarunkowania do nazywania Kirów Amatorami to jak najbardziej powinniśmy pójść tą ścieżką. Oczywiście w mowie potocznej to może się różnić zależnie od regionu, poglądów itd., ale oficjalnie myślę, że Monarchia Amatorska po voxlandzku powinna być jedyną wersją.
(—) HM Queen af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Obrazek

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 08 lut 2025, 19:01
Joahim von Ribertrop pisze: 08 lut 2025, 01:53 Wzywam Radę do wypowiedzenia się. Nie, Kirowie nie mają prawa głosu.
Jeżeli są historyczne uwarunkowania do nazywania Kirów Amatorami to jak najbardziej powinniśmy pójść tą ścieżką. Oczywiście w mowie potocznej to może się różnić zależnie od regionu, poglądów itd., ale oficjalnie myślę, że Monarchia Amatorska po voxlandzku powinna być jedyną wersją.
No właśnie problem z tym, że z każdą kolejną chwilą jak o tym myślę coraz bardziej się głowię nad tym, jak u diabła Voxlandczyk widział Kira. Od około 300 roku mamy określenie "Amateur" (Amator), odnoszące się do ludu zamieszkującego okolice Colonii Atenium, który po upadku Rzymu w 476 stopniowo opanowuje cały Półwysep Marsylijski tworząc Królestwo Atenium. W 988 roku władzę nad nimi przejmuje Amelodiusz, który określa się mianem Sægæñæ Æmætöréñiščh (vox. Segane af Amateures, m.w. Sagan Amatorów), a po pokonaniu swoich wrogów zostaje Królem Atenium i przenosi stolicę do Mapcynii. No i w końcu w 1016 roku mamy ogłoszenie Grajkosa Królem Mapcynii i ucieczkę Prokrastynata ze zwolennikami na Nordatę, gdzie dają początek Dröxviñérš (którzy po wielu wędrówkach osiedlą się we współczesnej Amatorii). Część z tej grupy osiedliła się gdzieś we współczesnej Kirianii właściwej i tam doszło do ich slawinizacji. W 1111 Ädros I Wielki założył Królestwo Kiriannos - widzimy więc powrót do samookreślenia potomków Kirów przy użyciu określeń nawiązujących do tej nazwy (Kirian)...

Reasumując te długie i bezsensowne głowienie się stwierdzam, że tak, Kirianię trzeba by jakoś przemianować (chciałem użyć tej samej logiki co tworząc ich obecną nazwę, ale wychodziłoby Amateuria, którą to nazwę bym przyjął dla Amatorii właściwej vel westlandzkiej) a samą Monarchię Kiryjską możemy określić mianem Monarchii Amatorów (Monarchie af Amateures). Dla Państwa Kościelnego Kirymu utrzymałbym już jednak miano Kirymu, względnie odniósłbym jego nazwę do Marsylii (czyli Kirkenstaat af Kirym albo Kirkenstaat af Marseille).
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Żeby się nam nie zagubiło (jak znaczenie nieszczęsnego Mitgefuhls z listu akceptacyjnego do Sarmacji) to ja tu tylko odnotowuję, że po voxlandzku Bolesław to Bunclau, dziękuję.

Och, a Kirianóo to Kirianou przeklęci Kirowie i ich niemożliwy do wymówienia język.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instytut Humanistyczny”